Sari direct la conținut

VIDEO „Vom merge la război?”. Răspunsul lui Emmanuel Macron, într-un clip de campanie pentru alegerile europarlamentare 2024

HotNews.ro
Ziua Bastiliei - Președintele francez Emmanuel Macron trece în revistă trupele, la Paris, pe 14 iulie 2022, Foto: Lemouton Stephane/Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ziua Bastiliei - Președintele francez Emmanuel Macron trece în revistă trupele, la Paris, pe 14 iulie 2022, Foto: Lemouton Stephane/Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat sâmbătă că „speră” că Franţa nu va trebui să meargă la război, referindu-se la invazia rusă din Ucraina, într-o înregistrare video publicată aparent pentru a susţine dificila campanie pentru alegerile europarlamentare a lui Valérie Hayer, cea care deschide lista partidului prezidenţial, scrie Le Figaro.

Emmanuel Macron răspunde, în clip, unor întrebări pe care le-ar fi primit pe reţelele sociale.

„Vom merge la război?” – suna una dintre aceste întrebări. „Sper că nu va trebui să mergem la război”, răspunde preşedintele Macron.

„Nu exclud să intrervin”

„Ucraina a fost atacată de Rusia, iar la un moment dat trebuie să reuşim să descurajăm Rusia să continue să avanseze. Suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei sunt în joc. Dar statul de drept şi regulile noastre comune sunt, de asemenea, în joc”, a mai afirmat liderul francez, în înregistrare, potrivit News.ro.

„Iar dacă lăsăm lucrurile aşa cum sunt în Ucraina, legea celui mai puternic va prevala. Şi nu putem fi în siguranţă, se întâmplă la 1.500 de kilometri de locul în care trăim”, a avertizat el.

„Trebuie să fim uneori disuasivi şi credibili pentru adversarii noştri, spunându-le: «dacă mergeţi prea departe şi dacă ameninţaţi interesele noastre, propria mea securitate, atunci nu exclud să intervin»”, a explicat Macron.

Macron continuă pe linia declarațiilor din ultimele luni: „Dacă vrem pace, trebuie să ne înarmăm”

Le Figaro comentează că lui Emmanuel Macron îi place cu siguranţă să se înfățișeze ca un războinic.

Mai întâi, la sfârşitul lunii februarie, el a spus că trimiterea de trupe franceze „în mod dinamic” în Ucraina nu ar trebui „exclusă”, pentru a redobândi „ambiguitatea strategică”.

Ambiguitatea a fost oarecum lămurită într-un interviu acordat publicaţiei The Economist, pe 2 mai, când liderul de la Palatul Élysée a precizat condiţiile de intrare în război: „Dacă ruşii ar străpunge liniile de front, dacă ar exista o cerere ucraineană – ceea ce nu este cazul astăzi – ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”.

„Aşadar, şi viitorul nostru şi securitatea noastră sunt foarte mult în joc în Ucraina. (…) Aşa că trebuie să le livrăm mai multe echipamente ucrainenilor, dar trebuie să spunem şi noi, europenii, la un moment dat, dacă ruşii merg prea departe. Trebuie să fim gata să acţionăm pentru a-i descuraja”, a continuat sâmbătă Emmanuel Macron, în linia declaraţiilor sale din ultimele luni.

„Deci nu, sper din toată inima că nu va trebui să mergem la război. Nu, Franţa nu este o putere de război, ci o putere de pace. Dar da, dacă vrem pace, trebuie să o protejăm. De aceea trebuie să ne înarmăm şi de aceea trebuie să fim uneori disuasivi şi credibili pentru adversarii noştri, spunându-le: «dacă mergeţi prea departe şi ameninţaţi interesele noastre, propria mea securitate, atunci nu exclud să intervin»”, a conchis președintele francez.

Cu toate acestea, notează Le Figaro, Emmanuel Macron nu a comentat recenta ofensivă rusă la periferia oraşului Harkov.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro