Sari direct la conținut

Lansarea satelitului militar de către Coreea de Nord a eșuat. Este al treilea insucces în ultimul an pentru Phenian

HotNews.ro
Momentul exploziei rachetei nord-coreene, Foto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia
Momentul exploziei rachetei nord-coreene, Foto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

Coreea de Nord a lansat o rachetă despre care transporta un satelit militar de recunoaștere, însă racheta a explodat în timpul zborului, transmite Reuters.

22:34Coreea de Nord a anunțat oficial eșecul lansării din cursul nopții trecute. „Lansarea rachetei care transporta un nou satelit a eșuat când a explodat în aer în timpul primei faze a zborului”, a anunțat directorul general adjunct al Administrației Naționale Aerospațiale din Coreea de Nord, citat de presa de stat nord-coreeană.

Analiza inițială sugerează că explozia ar fi legată de noul combustibil lichid folosit la propulse, dar sunt luate în calcul și alte posibile cauze.

Coreea de Nord a inițiat lansarea pe o traiectorie sudică de pe coasta sa de vest, la ora 22:44, a anunțat Statul Major General sud-coreean, la câteva ore după ce Phenian anunțase lansarea unui satelit înainte de data de 4 iunie.

Traiectoria rachetei nu a fost cea preconizată

Armata sud-coreeană a precizat că a detectat resturi ale rachetei în mare, iar serviciile de informații din SUA și Coreea de Sud investighează posibilitatea ca lansarea să fi eșuat. Proiectilul lansat de Coreea de Nord a dispărut de pe radar și lansarea pare că a eșuat, a declarat un oficial guvernamental japonez pentru postul de televiziune NHK.

Un alt oficial din Ministerul japonez al Apărării a declarat, potrivit agenție Kyodo, că „racheta nu a zburat în zona care fusese anunțată și situația nu este cea intenționată de către Coreea de Nord. Încă analizăm dacă este un satelit sau nu”.

NHK a prezentat imagini în care apare un punct portocaliu care zboară pe cerul nopții și apoi izbucnește în flăcări într-o zonă apropiată de granița dintre China și Coreea de Nord, iar un oficial din ministerul Apărării de la Tokyo a afirmat că flăcările ar putea indica arderea combustibilului.

Lansarea pare să fi avut loc la Dongchang-ri, în nord-vestul țării unde se află principalul centru de zboruri spațiale din Coreea de Nord. Guvernul japonez a emis o avertizare de urgență pentru locuitorii din sudul țării să rămână la adăpost din cauza unei posibile amenințări a unei rachete nord-coreene, însă apoi a anulat avertizare precizând că nu racheta nu va trece deasupra teritoriului japonez.

Coreea de Nord a încercat în mai multe rânduri să plaseze sateliți-spion pe orbita terestră. Mai multe tentative s-au soldat cu prăbușirea rachetelor, însă în noiembrie 2023 un prim satelit a fost poziționat cu succes.

Trei eșecuri, un singur succes

Prima tentativă a avut loc pe 31 mai 2023, cu o rachetă Chollima-1, însă operațiunea a eșuat din cauza motorului instabil. După lansare, Coreea de Sud a recuperat epava satelitului din mare, iar analiza a arătat că nu era utilă în mod semnificativ ca platformă de recunoaștere.

O altă tentativă a eșuat în august, din cauza problemelor la propulsorul de al treilea nivel, însă autoritățile din Coreea de Nord au afirmat că asta nu reprezintă o mare problemă din perspectiva funcționării generale a rachetei.

În luna februarie, experții spațiali ai SUA au anunțat că primul satelit-spion al Coreii de Nord, Malligyong-1, este funcțional, după ce au fost depistate schimbări în orbita sa, ceea ce sugerează că Phenianul controlează cu succes vehicului, deși rămân neclare capacitățile acestuia. Presa nord-coreeană transmitea că satelitul a realizat fotografii cu Pentagonul și Casa Albă, printre altele, dar nu au fost difuzate aceste imagini.

Succesul lansării din noiembrie a survenit după una dintre rarele deplasări externe făcute de Kim Jong Un care, în septembrie, a vizitat centrul rus de lansări spațiale, unde Vladimir Putin a promis că va ajuta Coreea de Nord să contruiască sateliți. Niciuna dintre cele două țări nu au precizat dimensiunile acestui ajutor, ce ar putea să încalce rezoluțiile Consiliului de Securitate ale ONU care vizează Coreea de Nord.

Un oficial din Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de agenția Yonhap, a afirmat că experți ruși au vizitat Coreea de Nord pentru a oferi asistență în programul de rachete și sateliți al Phenianului. Regimul comunist susține că are nevoie de sateliți militari de recunoaștere pentru a monitoriza mai bine activitățile militare americane și sud-coreeene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro