Sari direct la conținut

Spania, Irlanda și Norvegia recunosc oficial statul palestinian

HotNews.ro
Protest pro-palestinian în Spania , Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia
Protest pro-palestinian în Spania , Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Spania, Irlanda și Norvegia vor recunoaște oficial marți un stat palestinian, în ciuda unei reacții furioase din partea Israelului, care este din ce în ce mai izolat după șapte luni de conflict în Gaza, transmite Reuters.

Aproximativ 144 din cele 193 de state membre ale ONU recunosc statul palestinian, inclusiv majoritatea țărilor din așa numitul sud global, Rusia, China și India.

Spania, Irlanda și Norvegia au prezentat decizia lor, anunțată miercurea trecută, ca pe o modalitate de a accelera eforturile de a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

Deși declarația celor trei națiuni este în mare parte simbolică, acestea speră că va lua amploare, stimulând alte țări din Uniunea Europeană să urmeze exemplul.

Spania și Irlanda vor fi cele mai mari și mai influente națiuni din punct de vedere politic din blocul de 27 de membri care vor recunoaște un stat palestinian, alăturându-se astfel Suediei, Ciprului, Ungariei, Republicii Cehe, Poloniei, Slovaciei, României și Bulgariei.

Marea Britanie, Australia, Malta și Slovenia, ultimele două membre ale UE, au indicat în ultimele luni că ar putea urma exemplul lor.

Însă Franța a declarat că nu este momentul să recunoască statutul de stat palestinian, iar Germania este pe aceeași poziție ca cel mai puternic aliat al Israelului, Statele Unite, în respingerea unei abordări unilaterale, insistând că o soluție cu două state poate fi obținută doar prin dialog.

„Sperăm că recunoașterea noastră și motivele noastre contribuie ca și alte țări occidentale să urmeze această cale, deoarece cu cât suntem mai mulți, cu atât mai multă forță vom avea pentru a impune o încetare a focului”, a declarat premierul Pedro Sanchez la 22 mai.

Israelul și-a retras ambasadorii din cele trei țări

Cele trei țări au recunoscut un stat palestinian ale cărui granițe să fie demarcate așa cum au fost înainte de 1967, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor națiuni.

Este posibil ca această mișcare să aducă la un alt nivel protocoalele diplomatice, iar birourile de reprezentare din Cisiordania să fie ridicate la rang de ambasade cu drepturi depline.

Israelul a răspuns prin retragerea ambasadorilor săi de la Madrid, Oslo și Dublin și prin convocarea ambasadorilor celor trei țări pentru a viziona videoclipuri cu israelieni luați ostatici de către luptători Hamas.

De asemenea, a împiedicat Spania să ofere servicii consulare palestinienilor din Cisiordania și a acuzat-o că ajută Hamas. Ca răspuns, Spania și-a intensificat criticile, descriind conflictul din Gaza drept un „adevărat genocid”.

Luni, Spania a declarat că va cere altor membri ai UE să susțină în mod oficial ordinul Curții Internaționale de Justiție de săptămâna trecută prin care Israelului i se ordonă să oprească asaltul militar asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro