Sari direct la conținut

Juriul deliberează în procesul penal istoric al lui Donald Trump / „Un magistrat corupt”, acuză republicanul

HotNews.ro
Donald Trump, în instanță, Foto: Jabin Botsford / UPI / Profimedia
Donald Trump, în instanță, Foto: Jabin Botsford / UPI / Profimedia

Cei 12 jurați în procesul penal al lui Donald Trump la New York deliberează miercuri pentru a ajunge la un verdict istoric care ar putea înclina campania prezidențială americană într-un scenariu complet nou, potrivit AFP. Deliberările juriului pot dura mai multe zile. Aceștia vor trebui să îl declare în unanimitate pe Donald Trump vinovat sau nevinovat.

Judecătorul Juan Merchan, de la Tribunalul districtual din Manhattan, care prezidează acest proces fără precedent împotriva unui fost președinte american, le-a ordonat celor șapte bărbați și cinci femei să se retragă în spatele ușilor închise, nu fără a-i avertiza împotriva oricărei tentații de a judeca faptele pe baza „opiniilor lor personale”.

„Aveți obligația de a lăsa deoparte (opiniile (voastre) personale, fie că sunt pro sau contra acuzatului”, a avertizat magistratul în timp ce dădea instrucțiunile sale juridice juriului format din 12 cetățeni americani care trebuie să decidă soarta judiciară a fostului lor președinte republican (2017-2021), care aspiră să redevină președinte pe 20 ianuarie.

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, a părăsit apoi sala de judecată, judecătorul ordonându-i să nu părăsească clădirea tribunalului din Manhattan în timpul deliberărilor.

Aflat în campanie pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie și obligat de la jumătatea lunii aprilie să vină în fiecare zi în sala de judecată, miliardarul republican a răbufnit apoi în fața presei împotriva „unei situații scandaloase” și a denunțat „proceduri (penale) trucate”.

Nici măcar „Maica Tereza nu ar putea să înlăture aceste acuzații”

Nici măcar „Maica Tereza nu ar putea să înlăture aceste acuzații”, a spus el, sugerând că nici măcar o sfântă precum celebra călugăriță catolică, care a murit în 1997 și a fost canonizată, nu ar putea convinge instanțele de nevinovăția sa.

Pe rețeaua sa de socializare Truth, Donald Trump a denunțat de asemenea un „tribunal de proastă calitate” și un magistrat „corupt și conflictual”.

Juriul trebuie să răspundă la o singură întrebare

Marți a fost o zi maraton la etajul 15 al tribunalului din Manhattan.

Juriul a ascultat mai mult de trei ore de pledoarii ale apărării care au cerut o achitare „rapidă” a acuzatului, urmate de cinci ore de pledoarii ale acuzării care au cerut condamnarea acestuia pentru „subminarea democrației”.

Cele șase săptămâni de dezbateri de la New York au fost dominate de povești despre sex, bani și politică.

Juriul va trebui să se pronunțe asupra unei singure întrebări: a fost Donald Trump vinovat de 34 de falsificări de documente contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actrița porno Stormy Daniels pentru a evita un scandal sexual chiar la sfârșitul campaniei sale prezidențiale din 2016?

În unanimitate

În cazul unui răspuns pozitiv, campania prezidențială din 2024 ar ajunge într-un scenariu fără precedent, unul dintre cei doi mari candidați fiind condamnat penal.

Donald Trump ar putea face apel și ar putea totuși să candideze pe 5 noiembrie împotriva lui Joe Biden, actualul președinte democrat, în vârstă de 81 de ani.

Deliberările juriului pot dura mai multe zile. Aceștia vor trebui să îl declare în unanimitate pe Donald Trump vinovat sau nevinovat.

Dacă, după o anumită perioadă de timp, nu vor cădea de acord, procesul va fi anulat și totul va trebui refăcut, un răgaz care s-ar putea dovedi suficient pentru Donald Trump, deoarece va fi probabil dificil să organizeze noi dezbateri înainte de alegerile prezidențiale.

Apărarea trebuie deci să convingă doar un singur jurat să nu-l condamne pe candidatul Partidului Republican.

Conspirație

În timpul pledoariei finale, care a durat cinci ore, marți, procurorul Joshua Steinglass a încercat pentru ultima dată să îi convingă pe jurați că, în spatele falsificărilor contabile, „inima acestui caz este o conspirație și o mușamalizare” pentru a câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 împotriva lui Hillary Clinton.

Banii au fost folosiți pentru a cumpăra tăcerea lui Stormy Daniels cu privire la o relație sexuală pe care aceasta susține că a avut-o cu miliardarul în 2006, când acesta era deja căsătorit cu soția sa Melania, episod negat de Donald Trump.

Suma i-a fost plătită actriței de Michael Cohen, fostul confident al omului de afaceri și lider republican.

Odată ce Donald Trump a ajuns la Casa Albă, în 2017, Michael Cohen a prmit banii înapoi, folosind, potrivit acuzării, facturi false și înregistrări deghizate în „onorarii legale” în conturile Organizației Trump, de unde și urmărirea penală pentru falsuri contabile.

Dar, pentru apărare, acest argument nu este valabil. Donald Trump, acum „liderul lumii libere” și preocupat de probleme mult mai importante, nu cunoștea detaliile documentelor atunci când și-a plătit avocatul.

Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul va pronunța sentința peste câteva săptămâni. Aceasta ar putea fi de până la patru ani de închisoare, dar magistratul poate decide o pedeapsă alternativă, cum ar fi eliberarea condiționată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro