Sari direct la conținut

Guvernul Sloveniei recunoaște statul palestinian, însă țara mai are nevoie și de aprobarea Parlamentului

HotNews.ro
Palestinieni la locul unui bombardament israelian asupra unei tabere de refugiați, în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 27 mai 2024. , Foto: Xinhua/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Palestinieni la locul unui bombardament israelian asupra unei tabere de refugiați, în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 27 mai 2024. , Foto: Xinhua/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Guvernul sloven a aprobat joi o decizie de recunoaștere a statului palestinian independent, a declarat prim-ministrul Robert Golob, urmând exemplele Spaniei, Irlandei și Norvegiei, relatează Reuters.

„Astăzi, guvernul a decis să recunoască Palestina ca stat independent și suveran”, a spus el la o conferință de presă la Ljubljana.

Parlamentul țării membre UE urmează să aprobe decizia guvernului în zilele următoare.

Mișcarea face parte dintr-un efort mai amplu al țărilor de a-și coordona presiunile asupra Israelului pentru a pune capăt conflictului din Gaza.

Premierul Sloveniei a arborat steagul palestinian alături de cel al UE și al țării sale

Golob a cerut, de asemenea, încetarea imediată a ostilităților dintre Israel și Hamas în Gaza și eliberarea tuturor ostaticilor.

„Acesta este mesajul păcii”, a spus el.

Guvernul sloven a arborat un drapel palestinian alături de steagurile Sloveniei și ale UE în fața clădirii sale din centrul orașului Ljubljana.

La 28 mai, Spania, Irlanda și Norvegia au recunoscut oficial statul palestinian, provocând o reacție furioasă din partea Israelului.

Dintre cei 27 de membri ai Uniunii Europene, Suedia, Cipru, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria au recunoscut deja statul palestinian. Malta a spus că ar putea lua această decizie în curând.

Marea Britanie și Australia au spus și ele că iau în considerare recunoașterea, dar Franța a spus că nu este momentul acum.

Germania s-a alăturat celui mai ferm aliat al Israelului, Statele Unite, în respingerea unei abordări unilaterale a problemei, insistând că o soluție cu două state poate fi obținută doar prin dialog.

Parlamentul Danemarcei a respins marți un proiect de lege de recunoaștere statului palestinian.

Norvegia, care prezidează grupul internațional al donatorilor pentru palestinieni, a urmat până de curând poziția SUA, dar și-a pierdut încrederea că această strategie va funcționa.

Citește și:

Care sunt implicațiile recunoașterii statului palestinian

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro