Sari direct la conținut

Atac rusesc de proporții asupra sistemului energetic ucrainean. Au fost vizate cinci regiuni

HotNews.ro
Atac cu rachete în regiunea Lviv, Foto: Artur Abramiv / Zuma Press / Profimedia
Atac cu rachete în regiunea Lviv, Foto: Artur Abramiv / Zuma Press / Profimedia

Rusia a lansat sâmbătă dimineață un val de rachete și drone care au avariat instalații ale sistemului energetic din cinci regiuni ale Ucrainei, transmite Reuters.

Operatorul rețelei naționale de energie Ukrenergo a precizat că atacul a produs avarii la instalații din Donețkul de este, în sud-estul Zaporijiei, precum și în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovohrad (centru) și Ivano-Frankivsk (vest).

„Astăzi dimineață rușii au lansat o altă lovitură asupra instalațiilor energetice ucrainene. Din luna martie, acesta este al șaselea atac masiv, complex, cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice civile”, a anunțat Ukrenergo.

Comandatul aviației militare ucrainene a precizat că apărarea antiaeriană a doborât 35 din cele 53 de rachete rusești lansate, precum și 46 din 47 de drone.

Începând cu luna martie, Rusia a intensificat bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene, scoțând din funcțiune cea mai mare parte a generării de energie termo și hidro, ceea ce a dus la pene de curent și a făcut ca importurile de energie să ajungă la niveluri record.

DTEK, cea mai mare companie privată de generare a energie, a precizat că în timpul atacului, cele două termocentrale pe care le deține au fost lovite, iar echipamentele „serios avariate”.

Oficiali regionali au anunțat că pompierii sting incendii în mai multe locuri care au suferit de pe urma bombardamentelor. Deocamdată nu există informații privind victimele.

Atacul survine înn prima de zi de când sunt aplicate noit tarife la energia electrică în Ucraina, guvernul dublând aproape costul energiei pentru a finanța reparațiile infrastructurii energetice afectate de intensificarea bombardamentelor rusești.

„Creșterea tarifului este un pas dificil, dar necesar. Obiectivul este să nu rămânem fără energie, să menținem sistemul”, a declarat, vineri, ministrul Energiei Gherman Galușcenko. „Urmează o reconstrucție pe scară largă ce va cere eforturi și fonduri enorme. În acest timp, campania de reparații la instalațiile de generare, distribuție și transmisie este în curs de desfășurare”.

Ministerul Energiei a anunțat că tariful la electricitate pentru consumatorii casnici a fost stabilit la 4,32 griven (0,1 dolari) pe kilowatt-oră până la data de 30 aprilie 2025. Până acum tariful era de 2,64 grivne. Guvernul a estimat că un consumator mediu va plăti în plus cu 285 de grivne, circa 7 dolari, la factura lunară pentru energie electrică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro