Sari direct la conținut

Victorie pentru partidul aflat la putere în Serbia la alegerile locale din Belgrad, la şase luni după acuzaţiile de fraudă

HotNews.ro
Președintele sârb Aleksandar Vucic, stânga, toastează cu ministrul sârb de interne Ivica Dacic după ce partidul său a revendicat victoria în alegerile locale din Belgrad, Foto: Darko Vojinovic / AP / Profimedia
Președintele sârb Aleksandar Vucic, stânga, toastează cu ministrul sârb de interne Ivica Dacic după ce partidul său a revendicat victoria în alegerile locale din Belgrad, Foto: Darko Vojinovic / AP / Profimedia

Partidul la putere în Serbia a câştigat alegerile la Belgrad, a anunţat preşedintele Aleksandar Vucic duminică seara, la şase luni după un prim scrutin umbrit de fraude, manifestaţii, proteste internaţionale şi în faţa unei opoziţii mai divizate ca niciodată, comentează AFP.

„Am avut majoritatea chiar şi după 17 decembrie la Belgrad”, a declarat preşedintele sârb în cursul serii, într-un discurs transmis în direct, notează Agerpres. „Dar noi am considerat că nu este suficient de legitim, pentru că alţii nu au vrut să formeze o coaliţie cu noi. Acum vom avea 62 sau 63 de locuri”, a spus Vucic.

La mijlocul lui decembrie, Partidul Progresist Sârb al preşedintelui (SNS, dreapta naţionalistă) câştigase 49 din cele 110 locuri în consiliul municipal.

La scurt timp după discursul său, focurile de artificii au luminat cerul capitalei.

SNS a obținut 53% din voturi la Belgrad

Potrivit primelor rezultate publicate de Centrul pentru alegeri libere şi democraţie (CeSID) şi Ipsos, SNS a ieşit pe primul loc cu 53% din voturi la Belgrad.

Cu 17% din voturi, Kreni Promeni (Mişcare Schimbare), nou venit în opoziţie, s-a clasat pe locul al doilea.

Prezenţa la vot a fost mai mică decât în decembrie, cu două ore înainte de închiderea secţiilor de votare, la ora 18.00 (16.00 GMT), votaseră 37% dintre alegătorii din capitală, faţă de peste 45% în decembrie, conform singurelor cifre oficiale de participare publicate în cursul zilei.

„Nereguli” la alegerile din decembrie

În decembrie, „nereguli”, „cumpărare de voturi” şi „umplerea urnelor de vot” au cântărit asupra scrutinului, potrivit observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), declanşând două săptămâni de manifestaţii şi proteste internaţionale. Fraude pe care SNS le-a negat întotdeauna.

Incapabil să găsească o majoritate, SNS a trebuit în cele din urmă să se resemneze cu noi alegeri.

„Ceea ce sa întâmplat în decembrie s-a întâmplat în decembrie”, a declarat Lamberto Zannier, şeful misiunii de observatori ai OSCE invitată să monitorizeze votul.

„Astăzi avem 120 de observatori în toată ţara şi vom urmări voturile toată ziua”. Observaţiile lor vor fi anunţate luni dimineaţă în cadrul unei conferinţe de presă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro