Un mexican, primul caz uman de gripă aviară din tulpina H5N2, a murit. Experții urmăresc dacă virusul se adaptează pentru a se răspândi mai ușor
Un bărbat din Mexic care avea probleme de sănătate anterioare a murit în aprilie după ce s-a îmbolnăvit de gripă aviară, sursa de expunere la virus fiind deocamdată necunoscută, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS). OMS a precizat că riscul actual al virusului gripei aviare pentru populația generală este scăzut, dar oamenii de știință fac eforturi în prezent pentru a înțelege dacă virusul se adaptează pentru a se răspândi mai ușor la oameni, scrie Reuters.
Bărbatul cu vârsta de 59 de ani din statul Mexic fusese spitalizat în Mexico City și a murit pe 24 aprilie după ce a făcut febră, a avut dificultăți de respirație, diaree, greață și disconfort general, a precizat OMS.
Acesta a fost primul caz uman de infectare cu un virus gripal A(H5N2) confirmat în laborator la nivel global și primul caz de virus aviar H5 raportat la o persoană în Mexic, potrivit OMS.
„Deși sursa de expunere la virus în acest caz este în prezent necunoscută, virusurile A(H5N2) au fost raportate la păsări de curte în Mexic”, a precizat OMS într-un comunicat.
Oamenii de știință au declarat că acest caz nu are legătură cu focarul de gripă aviară H5N1 din Statele Unite, care a infectat până acum trei lucrători de la o fermă de lactate.
Bărbatul avea probleme de sănătate anterioare
Victima nu avea antecedente de expunere la păsări de curte sau la alte animale, dar avea mai multe afecțiuni medicale și fusese țintuită la pat timp de trei săptămâni din alte motive, înainte de apariția simptomelor acute, a precizat OMS.
Ministerul mexican al Sănătății a precizat că persoana suferea de boli cronice de rinichi și de diabet de tip 2.
„Acest lucru expune imediat o persoană la riscul unei gripe mai grave, chiar și în cazul gripei sezoniere”, a declarat Andrew Pekosz, expert în gripă la Universitatea Johns Hopkins.
Un mare semn de întrebare
Totuși, modul în care această persoană a fost infectată „rămâne un mare semn de întrebare pe care, cel puțin acest raport inițial, nu îl abordează cu adevărat în profunzime”.
În martie, guvernul mexican a raportat un focar de A(H5N2) într-o unitate familială izolată din statul Michoacan, situat în vestul țării. Guvernul a declarat că aceste cazuri nu reprezentau un risc pentru fermele comerciale îndepărtate și nici pentru sănătatea umană.
După decesul din aprilie, autoritățile mexicane au confirmat prezența virusului și au raportat cazul la OMS, a precizat agenția.
Ministerul mexican al Sănătății a declarat că nu a existat nicio dovadă de transmitere de la persoană la persoană în acest caz, iar fermele din apropierea casei victimei au fost monitorizate.
Alte persoane care au intrat în contact cu persoana respectivă au fost testate negativ pentru gripa aviară, au precizat Ministerul Sănătății și OMS.
Ce spun experții
Gripa aviară a infectat până acum mamifere precum focile, ratonii, urșii și vitele, în principal din cauza contactului cu păsări infectate.
Oamenii de știință sunt în alertă pentru a detecta modificări ale virusului care ar putea semnala faptul că acesta se adaptează pentru a se răspândi mai ușor printre oameni.
Statele Unite au raportat deja trei cazuri de infectare a oamenilor cu H5N1 după expunerea la vite. Două dintre persoane au avut simptome de conjunctivită, în timp ce al treilea a avut și simptome respiratorii.
Deși în cazul decesului din Mexic nu a fost vorba despre aceeași tulpină cu cea care infectează în prezent vitele din Statele Unite, ambele sunt virusuri aviare H5.
Pekosz, expertul în gripă de la Universitatea Johns Hopkins, a declarat că, începând din 1997, virusurile H5 au demonstrat în mod constant o înclinație de a infecta mamiferele mai mult decât oricare alt virus al gripei aviare.
Pekosz a mai spus că medicii ar trebui să fie foarte atenți „în ceea ce privește monitorizarea acestor infecții, deoarece fiecare răspândire este o oportunitate pentru acel virus de a încerca să acumuleze acele mutații care îl fac să infecteze mai bine oamenii”.