Sari direct la conținut

Un veteran american a murit în timp ce se îndrepta spre comemorările din Ziua Z

HotNews.ro
Ziua Europei, trupe aliate intră în Normandia, Foto: Paul Reynolds/ Profimedia Images
Ziua Europei, trupe aliate intră în Normandia, Foto: Paul Reynolds/ Profimedia Images

Un veteran american din cel de-al Doilea Război Mondial a murit săptămâna trecută în timpul călătoriei sale pentru a participa la comemorările debarcării Aliaților la 6 iunie 1944, a anunțat o asociație americană, citată de AFP.

Robert Persichitti, în vârstă de 102 ani, călătorise cu avionul împreună cu un însoțitor și se afla pe o barcă de-a lungul coastei franceze când a suferit o „urgență medicală”, a precizat asociația Honor Flight într-o postare pe Facebook, fără a preciza natura urgenței.

Veteranul a fost apoi transportat pe calea aerului în Germania, dar a murit la scurt timp după aceea, la 31 mai, potrivit asociației, care a citat alți veterani care au călătorit cu el.

Robert Persichitti a fost operator radio pentru US Navy la bordul navei de comandă USS Eldorado și a servit pe frontul din Pacific, inclusiv la Iwo Jima, Okinawa și Guam, unde forțele americane au luptat împotriva armatei japoneze.

Și veteranul canadian William Cameron, care a luptat la 6 iunie 1944, a murit la vârsta de 100 de ani în ajunul întoarcerii sale în Normandia, unde urma să participe la festivitățile care au marcat cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z.

Aproximativ 180 de veterani în vârstă de nouăzeci și chiar peste o sută de ani au participat joi la comemorarea debarcărilor aliate de la 6 iunie 1944, care au deschis calea înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Numărul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial scade dramatic de la an la an

Sub un cer albastru senin, acestora li s-au alăturat o colecție de jeepuri militare din al Doilea Război Mondial și, mai târziu, o ambarcațiune de desant cu soldați scoțieni.

Având în vedere că numărul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, mulți dintre ei cu vârsta de peste 100 de ani, scade rapid, festivitățile de anul acesta vor marca probabil ultima comemorare majoră organizată în Normandia în prezența lor.

Este așteptat ca în jur de 200 de veterani, majoritatea americani și britanici, să participe la celebrările organizate pe plajele care încă poartă urme ale luptelor duse cu 80 de ani în urmă ca parte a celei mai mari operațiuni de desant din istorie, una în care și-au pierdut viața mii de soldați aliați.

Printre cei prezenți se numără Bob Gibson, un veteran în vârstă de 101 ani care a făcut parte din al doilea val de soldați care a debarcat pe plaja desemnată „Utah”.

„E ca și cum s-ar fi întâmplat ieri. Nu ați crede ce am văzut. Îngrozitor. Unii dintre băieții tineri nu au ajuns niciodată pe plaja importantă. Sunt lucruri care încă te trezesc noaptea”, a declarat el pentru Reuters.

Printre liderii prezenți se numără președintele ucrainean Volodimir Zelenski, regele britanic Charles al III-lea, cancelarul german Olaf Scholz, premierul canadian Justin Trudeau și, evident, președintele Emmanuel Macron. Festivitățile au început la 8:30, ora locală, cu o ceremonie britanică organizată la Ver-sur-Mer în prezența regelui Charles și a reginei Camilla, precum și a premierului Rishi Sunak.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro