Sari direct la conținut

​La primul miting după condamnarea sa, Trump reia atacurile împotriva lui Biden şi imigraţiei

HotNews.ro
Candidatul republican la președinția SUA, fostul președinte Donald Trump, vorbește la un miting de campanie, joi, 6 iunie 2024, în Phoenix, Foto: Rick Scuteri / AP / Profimedia
Candidatul republican la președinția SUA, fostul președinte Donald Trump, vorbește la un miting de campanie, joi, 6 iunie 2024, în Phoenix, Foto: Rick Scuteri / AP / Profimedia

Donald Trump şi-a reiterat diatribele anti-imigraţie joi în cursul primului său eveniment de campanie după verdictul în procesul său penal, denunţând „politica de deschidere a frontierelor” a rivalului său Joe Biden, în pofida unui recent viraj la dreapta al preşedintelui democrat, notează AFP.

Joe Biden a anunţat marţi că va împiedica migranţii care au intrat ilegal pe teritoriul american să beneficieze de dreptul la azil atunci când numărul lor depăşeşte 2.500 pe zi timp de o săptămână, ceea ce este cazul în prezent, scrie Agerpres.

„În prima zi a mandatului, voi anula scandalosul decret «Joe escrocul»”, a scandat Donald Trump în faţa unei mulţimi entuziaste, apreciind că acest text este „pro-invazie”, „pro-trafic de copii” sau chiar şi „pro-traficanţi de droguri”.

„Şi voi pune capăt tuturor politicilor de deschidere a frontierelor ale administraţiei Biden”, a ţinut el să adauge în timpul unui eveniment de campanie în Arizona, stat-cheie din sud-vest, la graniţa cu Mexicul, prin care trec o mare parte a migranţilor veniţi din diferite ţări.

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, la care Joe Biden şi Donald Trump se vor confrunta, imigraţia a devenit un subiect central al campaniei, republicanii acuzându-l pe preşedintele democrat că este responsabil pentru o „invazie” la frontieră.

Candidatul republican a promis măsuri de retorsiune, precum impunerea de taxe vamale, asupra ţărilor care nu opresc fluxul de migranţi către Statele Unite.

„Avem o mare putere economică”, a proclamat Donald Trump. „Dacă China sau o altă ţară se comportă rău, avem ceea ce numim taxe vamale, care sunt foarte rele”, a avertizat el.

Acesta a fost primul eveniment de campanie pentru fostul preşedinte de când a fost condamnat la sfârşitul lunii mai într-un dosar de falsificare contabilă pentru plăţi ascunse către o actriţă de filme porno.

Textul anunţat marţi de Joe Biden facilitează şi expulzările în Mexic, cu câteva rare excepţii. Iar restricţiile aplicate vor rămâne în vigoare până când numărul intrărilor ilegale va scădea sub 1.500 pe zi.

Potrivit sondajelor, problema imigraţiei este una dintre cele mai mari ameninţări electorale la adresa preşedintelui în exerciţiu.

În 2020, Joe Biden a câştigat Arizona cu numai 10.000 de voturi diferenţă, scrie AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro