Sari direct la conținut

Exit-poll Olanda: Stânga îi învinge la limită pe extremiștii lui Wilders în prima rundă a europarlamentarelor, ambele grupări revendică o victorie

HotNews.ro
Ecologistul olandez Bas Eickhout și laburistul Frans Timmermans , Foto: James Petermeier / Zuma Press / Profimedia
Ecologistul olandez Bas Eickhout și laburistul Frans Timmermans , Foto: James Petermeier / Zuma Press / Profimedia

Prima rundă a alegerilor europarlamentare din UE a avut loc în Olanda, joi, iar rezultatul sugerat de exit-poll este strâns: un singur mandat despart coaliția stângii și Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, potrivit Reuters și televiziunii NOS. Scorul extremiștilor este însă foarte bun, ținând cont că acum cinci ani nu obținuseră niciun mandat.

Alianța de stânga GroenLinks-PvdA, formată de laburiști și de Verzi, ar urma să obțină opt locuri în Parlamentul European, devenind astfel cea mai mare grupare olandeză de la Bruxelles, arată un sondaj de opinie efectuat la ieșirea de la urne realizat de radiodifuzorul NOS.

Formațiunea de extremă dreapta PVV, care conducea sondajele de opinie, ar urma să obțină șapte locuri, potrivit exit-poll-ului.

Important: rezultatele oficiale din Olanda vor fi publicate abia duminică seara, după ce se va încheia votul în restul statelor UE. Sondajul la ieșirea de la urne, bazat pe un eșantion reprezentativ de secții de votare, are o marjă de eroare de un mandat, ceea ce înseamnă că rezultatele din Olanda sunt departe de a fi sigure.

Sondajul mai sugerează că VVD, liberalii care au condus Olanda timp de mai mulți ani, ar urma să câștige patru locuri, în timp ce creștin-democrații și D66 ar urma să se descurce mai bine decât se preconiza, cu câte trei eurodeputați fiecare.

BBB, partidul pro-fermieri, ar urma să obțină două locuri, în timp ce patru partide ar urma să câștige câte un loc – noul venit NSC, plus protestanții fundamentaliști SGP, PvdD, partidul pro-animale și Volt.

Un lucru clar este că sprijinul pentru VVD este în scădere față de rezultatul său din noiembrie 2023, dar de observat că sprijinul pentru noile partide NSC și BBB, care formează noul guvern de coaliție împreună cu Wilders și VVD, s-a prăbușit.

Wilders și Timmermans salută rezultatele

Performanța PVV reflectă victoria spectaculoasă obținută la alegerile generale din noiembrie anul trecut, deși cota lor de voturi este în scădere.

Nu este neapărat o surpriză. PVV a fost mai bine cotat în sondajele de opinie naționale, dar întotdeauna a avut rezultate modeste la alegerile europene, din cauza participării în mod tradițional scăzute a alegătorilor săi antieuropeni.

În orice caz, Wilders a salutat rezultatul ca pe o victorie.

„Acesta este un semn foarte pozitiv și, de asemenea, un semn pentru elitele de la Bruxelles că lucrurile se vor schimba”, a declarat Wilders reporterilor de la Haga.

„Un semnal pe care cel puțin mulți dintre alegătorii olandezi l-au dat astăzi că vor o Uniune Europeană diferită și că vor un stat național mai puternic. Nu mai multe transferuri de puteri către Europa, ci exact opusul”, a spus el.

Coaliția stângii a pierdut un loc față de 2019, dar pare să fi rămas cea mai mare listă în ansamblu, după o campanie în care a avertizat în mod constant cu privire la ascensiunea partidelor naționaliste.

Liderul laburist Frans Timmermans a declarat că rezultatele au arătat că partidele de stânga nu ar trebui uitate în aceste alegeri, în ciuda creșterii cotei partidelor naționaliste în întreaga Europă.

„Ca partide proeuropene, am arătat restului Europei că victoria drepteo radicale la aceste alegeri nu este un lucru sigur”, a declarat fostul comisar european.

Verzii și laburiștii vor merge în grupuri diferite în parlament.

Debutul unui scrutin la nivel european

Comentatorii au declarat că rezultatele alegerilor europarlamentare olandeze sunt importante din punct de vedere simbolic în urma alegerilor naționale din noiembrie, având în vedere că sprijinul pentru noua coaliție de dreapta este în scădere.

Scrutinul din Olanda a dat în același timp startul celor patru zile de alegeri pentru Parlamentul European în cele 27 de state membre ale UE.

Acesta a pus în evidență principala provocare politică internă cu care se confruntă uniunea: popularitatea în creștere a partidelor naționaliste și populiste care doresc să dezmembreze UE din interior.

Wilders, cunoscut pentru opiniile sale deschise cu privire la imigrație și islam, a declarat joi că un rezultat bun pentru partidele naționaliste ar trebui să le încurajeze să se unească, în încercarea lor de a modifica reglementările UE și de a repatria mai multe puteri către legislativele naționale.

Olanda a ales 26 de deputați în 2019 și a primit trei locuri suplimentare în Parlamentul European atunci când Marea Britanie a părăsit UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro