Sari direct la conținut

Macron a cerut forțelor politice moderate o alianță împotriva „febrei extremiste” / Atacuri în stânga și-n dreapta: „Măștile au căzut”

HotNews.ro
Emmanuel Macron , Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images
Emmanuel Macron , Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

Emmanuel Macron și-a justificat miercuri, într-o conferință de presă, decizia neașteptată de dizolvare a parlamentului și declanșare a alegerilor anticipate, spunând că Franța avea nevoie de claritate și de o depășire a blocajului din Parlament. El a atacat dur cele două extreme, de dreapta și de stânga, în vreme ce a făcut un apel la unificarea forțelor politice moderate, înaintea scrutinului care ar putea aduce partidul lui Marine le Pen la șefia guvernului.

După înfrângerea severă la alegerile europene și după decizia sa de a convoca alegeri legislative anticipate la sfârșitul acestei luni, președintele francez a încercat să își poziționeze tabăra ca singura opțiune care reprezintă valorile Republicii, criticând atât grupurile de la dreapta, cât și cele de la stânga sa.

El și-a apărat decizia controversată de a convoca alegeri. „Voturile exprimate (la alegerile europene) plasează forțele de extremă dreapta la aproape 40% și extremele (de dreapta și de stânga) la aproape 50%. Acesta este un fapt politic care nu poate fi ignorat”, a declarat el.

Președintele a mai spus: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027, așa că accept pe deplin faptul că am declanșat o mișcare pentru a oferi clarificări.”

Macron a îndemnat grupurile politice moderate să creeze o forță centristă pentru a învinge extrema dreaptă și extrema stângă.

„Sper că, atunci când va veni momentul, oamenii de bună credință care vor fi fost capabili să spună nu extremelor se vor reuni, se vor pune în situația de a construi un proiect comun, sincer și util țării”, a spus el.

De asemenea, el a reiterat că nu va demisiona dacă tabăra sa nu va câștiga alegerile legislative anticipate.

Președintele a declarat că Franța trebuie să continue să acționeze pentru a-și asigura securitatea „și pentru a pune în aplicare legile care au fost adoptate, pentru a reduce imigrația ilegală”.

HotNews.ro a prezentat LIVE principalele declarații ale președintelui francez:

14:30 Va ajunge Jordan Bardella, liderul oficial al RN, premier? Emmanuel Macron a asigurat că va susține Constituția.

În cazul în care partidul de extremă-dreapta va obține majoritatea, președintele a spus că se va baza pe Constituție în ceea ce privește desemnarea viitorului său prim-ministru.

În cazul unei majorități a alianței de stânga, cine va ar fi premier? Emmanuel Macron a spus că îl vede pe Jean-Luc Mélenchon în acest rol.

În acest stadiu, Frontul Popular, care se consolidează prin coalizarea forțelor de stânga, nu și-a ales un lider. Raphaël Glucksmann, lider socialist, sugerase numele sindicalistului Laurent Berger.

13:45 Macron a răspuns unei întrebări despre ascensiunea RN, care ar putea câștiga următoarele alegeri legislative, deși președintele a făcut din lupta împotriva extremei drepte principalul său obiectiv.

„Da, port o anumită responsabilitate pentru faptul că probabil nu am răspuns suficient de rapid și de radical la preocupările legitime ale compatrioților noștri”, a recunoscut el.

Emmanuel Macron a explicat, de asemenea, ascensiunea extremei drepte prin „sentimentul de pierdere a controlului, de deposedare, temerile care există, sentimentul de declasare care există în unele dintre cartierele noastre”.

Șeful statului a dat vina și pe „societățile mediatice care funcționează foarte diferit”, subliniind în special că extrema dreaptă este „în creștere în toată Europa”. „De îndată ce există o știre, aceasta este exagerată peste tot”, a criticat el.

Șeful statului a povestit apoi o conversație pe care a avut-o cu primarul din Oradour sur Glane, unde RN a ieșit învingător duminică:

„L-am întrebat: ”Dar se întâmplă lucruri dramatice în zona dumneavoastră? Există o mare problemă cu imigrația și cu insecuritatea? Primarul din Oradour mi-a spus: „Nu, dar când oamenii se uită zilnic la televizor sau pe rețelele sociale, își spun: «O să mi se întâmple și mie»”, a relatat Macron.

13:30 Macron a reafirmat miercuri că nu va demisiona dacă tabăra sa nu va câștiga alegerile parlamentare anticipate.

„Vreau să înăbuș această idee de la rădăcină, (șansa ca acest lucru să se întâmple) nu a existat niciodată”, le-a spus el jurnaliștilor

13:25 Macron a confirmat miercuri un proiect de construire a opt noi reactoare nucleare în Franța, despre care a spus că sunt „esențiale” pentru tranziția energetică a țării.

„Viitorul program de guvernare va trebui să ia decizii ferme, cum ar fi (cu privire la) opt noi reactoare nucleare esențiale pentru această tranziție (energetică)”, a spus el.

Apel la unitatea forțelor moderate

13:10 Tabăra prezidențială are o viziune coerentă cu privire la Ucraina, Orientul Mijlociu și locul Franței în Europa, a declarat Macron, criticând pozițiile de politică externă ale extremelor politice.

El a acuzat RN că ar fi „ambiguu în ceea ce privește Rusia” și a criticat, de asemenea, „ieșirea din NATO” dorită de extremiști.

„La extrema stângă, este o viziune balcanizată a politicii noastre, a diplomației noastre”, a adăugat șeful statului, considerând că aceasta „nu este posibilă, nici în ceea ce privește Ucraina, nici în ceea ce privește Orientul Mijlociu”.

În condițiile în care extrema-dreaptă „(răspunde) la imigrație prin faptul că nu mai respectă principiul azilului”, Emmanuel Macron a asigurat „mai multă fermitate, dar în cadrul Republicii și al valorilor sale”.

Șeful statului a atacat de asemenea extrema stângă, care propune un răspuns prea „relaxat”.

12:50 Recunoscând că nu suntem „perfecți” și că nu am „făcut totul bine”, Emmanuel Macron a susținut că în fața extremelor „blocul central, progresist, democratic și republican (…) este unit și este clar în relația sa cu Republica, cu Europa și cu prioritățile sale”.

El a făcut apel la o unitate a „social-democraților, radicalilor, ecologiștilor, creștin-democraților, gaulliștilor și, în sens mai larg, a compatrioților și liderilor politici care nu se identifică cu febra extremistă”.

Macron acuză alianțele „nefirești” ale celor „două extreme”

12:40 „De duminică seară, măștile au căzut și bătălia valorilor a ieșit la iveală”, a spus Macron, referindu-se în special la propunerea lui Eric Ciotti, liderul conservator, de alianță cu extrema dreaptă pentru alegerile legislative.

Dizolvarea este „un test al adevărului între cei care aleg propria prosperitate și cei care vor ca Franța să prospere”, a adăugat șeful statului.

El a subliniat alianțele „nefirești” ale celor „două extreme”, LFI (Franța Nesupusă) și RN.

„Dreapta republicană, sau cel puțin cel care o conduce, tocmai a făcut pentru prima dată o alianță cu extrema dreaptă, și mă refer la extrema dreaptă când spun Rassemblement National”, a spus Macron. Eric Ciotti, a adăugat el, „întoarce spatele în câteva ore moștenirii generalului de Gaulle, lui Jacques Chirac și lui Nicolas Sarkozy”.

De asemenea, el a menționat negocierile stângii între socialiști, „nesupuși”, ecologiști și comuniști. „Stânga republicană și liderii săi, care aparent au exprimat opțiuni clare în timpul campaniei europene, tocmai s-au aliat cu extrema stângă, care în timpul aceleiași campanii s-a făcut vinovată de antisemitism, comunitarism și antiparlamentarism”, a spus el, „Ce vor decide ei în privința valorilor Republicii și a relației lor cu Parlamentul? Ce vor decide cu privire la energia nucleară și la energie?”, a întrebat șeful statului.

12:35 Emmanuel Macron a declarat miercuri că cetățenii și-au exprimat preocupările și dificultățile. „Trebuie să le oferim un răspuns democratic”, a spus el.

Președintele a subliniat că victoria Adunării Naționale (RN) în alegerile europene este „un fapt politic care nu poate fi ignorat”

Amintind de asemenea de majoritatea relativă a taberei prezidențiale în Adunarea Națională, „care, din păcate, nu ne-a permis să construim o coaliție durabilă” , șeful statului a declarat „ia act de un blocaj care a dus inevitabil la împiedicarea guvernului de a acționa”.

El a justificat astfel decizia de dizolvare a parlamentului. „Aceasta este singura modalitate de a clarifica lucrurile”, a spus el.

Macron a susținut că nu intenționează să demisioneze

Francezii vor auzi miercuri de la președintele Emmanuel Macron argumentele sale pentru convocarea alegerilor anticipate, dar și propunerile sale pentru viitorul imediat al țării.

Șeful statului a exclus deja varianta demisiei, „indiferent de rezultatul” alegerilor legislative anticipate convocate după înfrângerea formațiunii sale în alegerile europene.

Întrebat de reporterii Figaro Magazine despre riscul ca Rassemblement National (RN, extrema dreaptă) să îi ceară demisia în cazul unei victorii, președintele francez a respins această posibilitate, potrivit AFP.

„Nu RN este cel care scrie Constituția, nici spiritul ei. Instituțiile sunt clare, la fel și locul președintelui, indiferent de rezultat. Este intangibil pentru mine”, a răspuns el.

Macron urma să susțină marți o conferință de presă, care a fost în cele din urmă amânată pentru miercuri.

Conferința iminentă a stârnit noi speculații. Site-ul postului de radio Europe 1 a scris că președintele ar putea anunța că își pune demisia în joc înaintea alegerilor, pentru a mări miza și pentru a mobiliza alegătorii împotriva RN.

Trei conferințe săptămânale

Altfel, Macron s-a declarat din nou pregătit să dezbată cu Marine Le Pen, lidera deputaților de extremă dreapta din Adunarea Națională dizolvată. „Bineînțeles! Sunt gata să port culorile noastre și să apăr proiectul nostru”, a spus el.

„Mă voi duce acolo pentru a câștiga”, a dat asigurări președintele în interviul realizat luni după-amiază, a doua zi după anunțul său șocant privind anticipatele, care a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe propriul său premier Gabriel Attal.

Celor care au crezut că este „nebun” să provoace un astfel de cutremur politic, Emmanuel Macron le-a răspuns: „nu, deloc”, mai scrie AFP. „Mă gândesc doar la Franța. A fost o decizie corectă, în interesul țării. Și le spun francezilor: nu vă fie teamă, mergeți la vot”.

Potrivit postului BFMTV, care citează surse apropiate Palatului Élysée, Macron și-a exprimat dorința de a ține mai multe discursuri pe parcursul lunii iunie și are în vedere „trei apariții pe săptămână până la alegerile legislative”.

„Primul eveniment major al acestui plan masiv de comunicare va fi conferința de presă de astăzi”, a declarat marți o sursă apropiată Președinției. În cele din urmă această conferință a fost amânată pentru miercuri la prânz.

Extrema-dreaptă e pe primul loc în sondaje

Partidul extremist și eurosceptic al lui Marine Le Pen, Adunarea Națională (RN), ar obține între 235 și 265 de locuri în Adunarea Națională, un salt uriaș de la cele 88 de locuri pe care le deține în prezent, dar mai puțin decât cele 289 necesare pentru o majoritate absolută, a arătat un sondaj realizat de Toluna Harris Interactive pentru Challenges, M6 și RTL.

Alianța centristă a lui Macron și-ar vedea numărul de parlamentari posibil înjumătățit, de la 250 la 125-155, mai arată sondajul de luni. Partidele de stânga ar putea controla împreună între 115 și 145 de locuri, deși fiecare partid ar putea candida pe cont propriu.

Nu există nicio certitudine că RN ar putea conduce guvernul, singur sau într-o alianță cu alții. Alte scenarii includ o coaliție largă a partidelor tradiționale sau un parlament fără majoritate.

Chiar dacă RN ar obține o majoritate în parlamentul francez, Macron ar rămâne președinte pentru încă trei ani și ar fi în continuare responsabil de apărare și de politica externă.

El ar pierde însă controlul asupra agendei interne, inclusiv asupra politicii economice, securității, imigrației și finanțelor, ceea ce ar avea, la rândul său, un impact asupra altor politici, cum ar fi ajutorul acordat Ucrainei, deoarece ar avea nevoie de sprijinul parlamentului pentru a finanța orice sprijin ca parte a bugetului Franței.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro