Sari direct la conținut

Polanski și acuzațiile de viol. Regizorul dă vina pe Weinstein că a ”dezgropat” un scandal sexual și spune că presa l-a ”transformat într-un monstru”

HotNews.ro
Roman Polanski, Foto: roman-polanski.com
Roman Polanski, Foto: roman-polanski.com

Regizorul Roman Polanski dă vina pe presă pentru ”încercarea de a mă transforma într-un monstru”, după noile acuzații de viol, și îl atacă pe Harvey Weinstein într-un interviu acordat publicației franceze Paris Match, relatează Mediafax.

Roman Polanski a reacționat după ce au apărut în spațiul public noi acuzații de viol împotriva sa. Regizorul născut în Polonia nu s-a ferit să spună că vinovat de problemele sale este producătorul Harvey Weinstein care ar fi încercat să îl prezinte ca pe un „violator de copii” încercând să-l împiedice să câștige premiul Oscar în 2003 pentru ”The Pianist”.

Regizorul a fugit din Statele Unite în 1978, după ce a fost acuzat că a violat o tânără în vârstă de 13 ani.

„De ani buni [mass-media] încearcă să mă transforme într-un monstru”, a spus el, arătând că soția și copiii săi „suferă enorm. Sunt insultați și amenințați pe rețelele sociale”, a spus Polanski.

Polanski a respins și acuzațiile de viol formulate de actrița franceză Valentine Monnier, catalogându-le drept ”absurde”. Regizorul Roman Polanski a fost acuzat de actrița Valentine Monnier că a violat-o ”extrem de violent”, în 1975, când ea nu avea decât 18 ani, potrivit unui interviu acordat de artistă publicației Le Parisien.

Afirmațiile au coincis cu lansarea noului lungmetraj Polanski ”An Officer and a Gentleman/ J’Accuse”. Noile acuzații au provocat anularea unor proiecții ale filmului în Franța.

În interviul pentru Paris Match, Polanski a negat scurt afirmațiile lui Monnier, spunând revistei: „Nu am nicio amintire despre asta, nu este adevărat”, adăugând: „Nu lovesc femeile”.

Polanski l-a atacat pe Weinstein, susținând că fostul producător hollywoodian a reluat povestea violului de care era acuzat în Statele Unite, imediat după ce filmul ”Pianistul” a triumfat la premiile BAFTA, la Londra și se pregătea decernarea premiilor Oscar. Regizorul spune că Weinstein ar fi dat naștere discuțiilor legate de vechile acuzații la adresa sa pentru a-și promova propriul film, ”Chicago” cu care pelicula lui Polanski concura la Oscaruri.

„El a fost cel care a dezgropat cazul legat de Samantha Geimer de la care trecuseră deja 26 de ani. Reprezentantul său în fața presei a fost prima persoană care m-a numit ”violator pentru copii”, a adăugat Polanski.

Polanski a pledat vinovat în 1977, când a fost acuzat de relații sexuale cu o minoră, după ce Samantha Greimer, în vârstă de 13 ani, l-a acuzat că a îmbătat-o și a drogat-o.

A executat 42 de zile de închisoare și a fost eliberat în urma unei înțelegeri. S-a refugiat în Franța când i s-a cerut să execute încă 90 de zile de închisoare, potrivit platformei People.

Autoritățile americane au încercat să îl extrădeze fără succes iar cazul nu a fost închis în ciuda faptului că victima de atunci, Greimer, a cerut încheierea demersurilor judiciare.

Regizorul a fost acuzat și în octombrie 2017 că a violat-o pe actrița germană Renate Langer, la Gstaad în 1972. Aceasta avea în acel moment 15 ani. Avocatul regizorului a caracterizat și acele acuzații drept ”lipsite de fundament”.

Roman Polanski s-a născut în 1933, la Paris și este cunoscut în calitate de regizor, producător, actor și scenarist. A crescut în Polonia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial familia sa a fost deportată de naziști în lagărul Auschwitz-Birkenau. Numai tatăl său a supraviețuit. Roman a reușit să fie ascuns încă din faza în care familia era închisă în Ghetoul din Cracovia. A debutat în calitate de cineast în Polonia comunistă, cu scurt-metraje care au avut succes internațional. Primul său lungmetraj, ”Cuțitul în apă”, din 1962 a fost prima producție poloneză nominalizată la premiile Oscar.

Regizorul a emigrat în Franța și a realizat filme premiate la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (”Repulsie” și ”Fundătura”), înainte să se stabilească la Hollywood, în 1968. A regizat în Statele Unite producții importante precum ”Rosemary’s Baby” sau ”Chinatown”. În 1969, soția sa, care era însărcinată în acel moment, actrița Sharon Tate și patru prieteni de familie au fost uciși în mod brutal de adepții lui Charles Manson, în Los Angeles. A continuat să regizeze filme în Europa și în Statele Unite până când a fost acuzat că a drogat și a violat o minoră în 1977. După ce a părăsit America, a realizat pelicule ca ”Tess”(1979), cu Nastassja Kinski, care i-a adus premii Cesar pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor, iar în 2002 a câștigat trei premii Oscar pentru producția ”Pianistul”, cu Adrien Brody. Academia Americană de Film a votat pentru excluderea lui Roman Polanski din rândurile sale, în 2018, pe fondul campaniei #metoo.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro