Locuitorii din Hallstatt, una dintre cele mai pitorești destinații din Europa, au ieșit să protesteze împotriva turiștilor
Locuitori ai satului austriac Hallstatt, considerat una dintre cele mai pitorești destinații turistice din Europa, au ieșit să protesteze împotriva turismului de masă, relatează BBC.
Satul are o populație de doar aproximativ 700 de locuitori, însă primește până la 10.000 de vizitatori pe zi în timpul perioadei de vârf a sezonului estival.
Printre revendicările celor care au ieșit să protesteze se numără limitarea numărului de turiști ce sunt acceptați într-o zi în sat, precum și interzicerea intrării în localitate a autocarelor cu turiști după ora 17:00.
Deși unii dintre protestatari admit efectele benefice pe care turismul le aduce economiei locale, ei spun că numărul de turiști este pur și simplu mult prea mare.
În luna mai a acestui an rezidenții au ridicat temporar o palisadă care să strice peisajul celui mai popular loc din sat pentru fotografiile de tip selfie. Zidul de lemn a blocat priveliștea cu Munții Alpi din fundal însă el a fost înlăturat după ce măsura a atras critici pe rețelele de socializare.
Primarul satului afirma la momentul respectiv că dorește să reducă numărul de autocare care trec prin localitate cu o treime.
Turiștii stârnesc sentimente contradictorii în satul austriac
În trecut Hallstatt a atras adesea atenția datorită eforturilor de a limita numărul autocarelor care opreau în sat și tentativei de a monetiza scurtele vizite, ca de exemplu taxarea cu 1 euro a folosirii toaletei.
Însă în 2020 primarul local se plângea că turiștii au dispărut aproape cu totul din cauza pandemiei de COVID-19 și a închiderii granițelor Austriei.
„Noi în Hallstatt depindem în proporție de 95% de turiști străini din Asia, America, Marea Britanie și țările europene învecinate”, explica atunci Markus-Paul Derbl, proprietarul unui restaurant, magazin de suveniruri și a altor afaceri locale, pentru Reuters.
Hallstatt a devenit o destinație populară și printre turiștii din Asia după ce în 2006 a apărut într-o populară telenovelă sud-coreeană, China construind o replică de la zero a satului pe teritoriul său câțiva ani mai târziu.