Poluare masivă la Cheile Lăpușului, în Maramureș: 3 tone de peşti morţi
Aproape 3 tone de pești morți și un întreg ecosistem afectat – sunt consecințele celei mai grave poluări accidentale pe râul Lăpuș, din județul Maramureș, din ultimii 12 ani, relateaza Digi 24. Deversarea de ape de la mina Băiuț de marți dimineața a compromis pentru următorii 5 ani și aria protejată Cheile Lăpușului, spun specialiștii. Prefectul județului Maramureș și mai mulți specialiști de mediu au evaluat, joi, pagubele la fața locului.
În numai câteva ore, ca urmare a sufocării cu metale grele, aproximativ 3 tone de pește și puiet din râul Lăpuș au murit – aproximativ 90% din fauna piscicolă – exact în perioada de prohibiție a faunei piscicole.
Cheile Lapușului sau Defileul Lăpuşului este unul din cele mai impresionante defilee din România și a fost clasificat Sit Natura 2000, cu 25 de kilometri declarați rezervație naturală.
Poluarea nu a afectat doar fauna piscicolă din râul Lăpuș, ci și întreg ecosistemul. „Avem mai multe specii de păsări care se hrănesc cu peștii din acest areal. Aici mă refer la stârcul cenușiu, la pescărușul albastru, specii ocrotite. Avem câteva familii de castor care, bineînțeles, vor migra în alte zone”, spune Viorel Coroian, președintele Asociației “Cheile Lăpușului”.
„Iată că fenomenul acesta se repetă și trebuie să identificăm soluțiile prin specialiști. Soluția tehnică care s-ar impune ar fi acele stații de epurare care au fost prevăzute prin hotărârea de Guvern când s-a luat decizia închiderii minelor însă, din păcate, nu s-au făcut aceste stații de epurare”, a declarat prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan.
Reprezentanții companiei naționale Remin, cei care au în administrare mina Băiuț, spun că de vină pentru situație este statul român și lipsa investițiilor pe acest segment.