Debitul Dunării va creşte la 5.600 mc/s în următoarele zile, peste media lunii august
Debitul apelor Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele cinci zile, până la valoarea de 5.600 metri cubi/secundă (mc/s), apoi în scădere uşoară, situându-se peste media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei săptămânale (8 – 15 august 2020) publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), notează Agerpres.
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în creştere, exceptând prima parte a intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.
Potrivit prognozei pe trei luni realizate de INHGA, debitul maxim estimat pentru luna august este de 4.300 metri cubi/secundă (mc/s), similar cu valoarea medie multianuală, iar cel minim de 2.600 mc/s.
Pe de altă parte, în intervalul 9 – 15 august 2020, prognoza hidrologică de medie durata pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din vestul şi sud – vestul ţării, unde vor fi în scădere.
„Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de munte, în special pe cele din jumătatea de vest a ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate”, avertizează hidrologii.
În luna august 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 – 80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Olt superior, în bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei, pe unii afluenţi de dreapta ai Siretului (Suceava, Moldova, Bistriţa) şi pe cursul Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia. Valori peste mediile multianuale lunare se vor înregistra în bazinul hidrografic al Jiului.
În cursul lunii august sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ, potrivit hidrologilor.