Sari direct la conținut

Aproape 400.000 de oameni au murit din cauza poluării în 2021 – raport UE

HotNews.ro
poluare, Foto: David J. Phillip / AP / Profimedia
poluare, Foto: David J. Phillip / AP / Profimedia

Trei poluanți atmosferici principali au provocat moartea a aproape 400.000 de oameni în Europa în 2021, arată un raport al UE care subliniază că unele dintre aceste decese ar fi putut fi evitate dacă poluanții ar fi fost redusi la nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, relatează Reuters.

Agenția Europeană de Mediu (AEE) a declarat că în Uniunea Europeană, poluarea cauzată de particulele fine (PM2,5), care afectează în special persoanele cu boli de inimă, a dus la 253.000 de decese în 2021. Poluarea cu dioxid de azot (NO2), cea mai dăunătoare pentru persoanele cu diabet, a dus la 52.000 de decese, iar expunerea pe termen scurt la ozon (O3) a dus la 22.000 de decese.

Dacă sunt incluse și țările europene din afara UE, în total au fost 389.000 de decese atribuibile poluanților din Europa, a declarat AEE în raportul său pentru 2021, publicat vineri.

„Concentrațiile poluanților din aer în 2021 au rămas cu mult peste nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ghidurile sale privind calitatea aerului”, se arată în raport AEE.

„Reducerea poluării aerului la aceste niveluri orientative ar preveni un număr semnificativ de decese atribuibile (poluării) în statele membre ale UE”.

Cele mai multe decese cauzate de PM2,5 în 2021 au avut loc în Polonia, Italia și Germania, în timp ce în țări din nordul Europei, cum ar fi Islanda, Scandinavia și Estonia, poluarea a avut cel mai mic impact.

Expunerea pe termen scurt la NO2 și la O3 a avut cel mai mare impact asupra deceselor în Turcia, Italia și Germania, potrivit raportului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro