COP28 – S-a ajuns la un acord final „istoric” la summit-ul climatic din Dubai, acord la care s-a negociat pentru fiecare cuvânt
Pentru prima dată la o conferinţă ONU privind schimbările climatice, comunitatea internaţională solicită o „tranziţie de la combustibilii fosili în sistemele energetice” în declaraţia finală, informează DPA, citată de Agerpres. NU se pomenește însă despre „renunțarea progresivă” la combustibilii fosili, deși multe state cereau o astfel de prevedere. Statele petroliere nu au fost de acord cu o formulare tranșantă.
Textul declaraţiei COP28 a fost publicat miercuri de preşedinţia conferinţei, deţinută de Emiratele Arabe Unite (UAE) şi adoptat în plen câteva ore mai târziu. Documentul de 21 de pagini solicită ţărilor să se îndepărteze de combustibilii fosili în sistemele lor energetice. Această „tranziție” nu se va petrece rapid, ci va dura foarte mult, mai ales că economiile a zeci de țări depind de combustibilii fosili.
În aplauzele participanţilor, preşedintele COP 28, Sultan al-Jaber a vorbit despre un ‘„document istoric”. „Generaţiile viitoare nu vă vor cunoaşte probabil numele, dar vă vor fi recunoscătoare fiecăruia dintre voi”, a spus al-Jaber.
Planul convenit este de a considera obiectivul de 1,5 grade Celsius drept realizabil. Este vorba despre obiectivul asupra căruia s-a convenit la nivel internaţional la Paris în 2015 şi care stabileşte limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de epoca preindustrială. Numeroşi experţi în domeniul climei, precum şi ecologişti şi-au exprimat temeri în legătură cu posibilitatea realizării acestui obiectiv.
Peste 100 de state au solicitat anterior o formulare mai cuprinzătoare şi anume eliminarea progresivă a combustibililor fosili. Cu toate acestea, textul lasă loc unor alte posibilităţi – cum ar fi folosirea în continuare a gazului, precum şi utilizarea unor tehnologii controversate pentru depozitarea şi captarea CO2.
Al-Jaber a avertizat că ”un acord este bun doar dacă este şi implementat”.
Textul include totodată obiectivul triplării capacităţii energiilor regenerabile până în 2030 şi dublarea ritmului eficienţei energetice în acceaşi perioadă. Ţările membre G20 şi-au exprimat deja angajamentul în acest sens.