ONU: Planeta este „în pragul colapsului" / Deceniul trecut a fost cel mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteo
Recorduri depășite în ceea ce privește temperatura oceanelor, creșterea nivelului mării, retragerea ghețarilor… Anul 2023 a încheiat cel mai fierbinte deceniu înregistrat vreodată, împingând planeta „la marginea prăpastiei”, a avertizat marți ONU, potrivit AFP.
Un nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), o agenție a ONU, arată că au fost doborâte și, în unele cazuri, „spulberate” recorduri în ceea ce privește nivelul gazelor cu efect de seră, temperaturile de la sol, căldură înmagazinată de oceane și aciditatea acestora, creșterea nivelului mării, mărimea banchizei din Antarctica și retragerea ghețarilor.
Planeta este „în pragul colapsului”, în timp ce „poluarea cu combustibili fosili provoacă un haos climatic fără precedent”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
„Mai este încă timp pentru a arunca oamenilor și planetei un colac de salvare”, a spus el, dar trebuie să se ia măsuri „acum”.
Raportul confirmă că anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie la suprafața globului de 1,45°C peste nivelul de referință din perioada preindustrială.
„Fiecare fracțiune de grad de încălzire globală are un impact asupra viitorului vieții pe Pământ”, a avertizat șeful ONU.
„Criza climatică este PROVOCAREA definitorie cu care se confruntă omenirea și este legată în mod inextricabil de criza inegalității, așa cum reiese din creșterea insecurității alimentare, din deplasările de populație și din pierderea biodiversității”, a adăugat secretarul general al OMM, Celeste Saulo.
„Alertă roșie”
Valurile de căldură, inundațiile, secetele, incendiile de pădure și intensificarea rapidă a ciclonilor tropicali generează „mizerie și haos”, perturbând viața de zi cu zi a milioane de oameni și provocând pierderi economice de câteva miliarde de dolari, avertizează OMM.
Acesta este, de asemenea, cel mai cald deceniu (2014-2023) înregistrat vreodată, depășind cu 1,20°C media anilor 1850-1900.
Creșterea pe termen lung a temperaturii globale se datorează creșterii concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă, care a atins niveluri record în 2022. Sosirea fenomenului El Niño la mijlocul anului 2023 a contribuit, de asemenea, la creșterea rapidă a temperaturilor, potrivit OMM.
Potrivit Celestei Saulo, „nu am fost niciodată atât de aproape – deși temporar pentru moment – de limita de 1,5°C stabilită în Acordul de la Paris privind schimbările climatice”.
„Comunitatea meteorologică globală avertizează lumea și trage un semnal de alarmă: suntem în alertă roșie”, a spus ea.
„Ceea ce am văzut în 2023, în special încălzirea fără precedent a oceanelor, retragerea ghețarilor și pierderea gheții marine din Antarctica, reprezintă un motiv de maximă îngrijorare”, a adăugat Saulo.