Cum evaluăm tentativele de plagiat la demnitari: pornind de la comentarii
Mulțumind, încă o dată, celor care au găsit timp și interes să formuleze comentarii la semnalarea mea de pe Contributors.ro, din 3 noiembrie 2022, sistematizez și reacționez în linia clarificărilor și a unor posibile direcții de acțiune.
Soluția majoră la patologia plagiatului este transparența: „Tezele de doctorat trebuie publicate imediat” (Susufler0, 03/11/2022). Există un site al Ministerul Educației pe care sunt postate parte din lucrările de doctorat susținute, începând din 2016. Unele lucrări de doctorat sunt accesibile, într-adevăr, pe site-ul dedicat (https://rei.gov.ro/teze-doctorat). Cei care intenționează să își publice lucrările în edituri pot amâna postarea respectivă, dar nu mai mult de 24 de luni. Despre teza de doctorat semnată de ministrului Lucian Bode, susținută în 2018, cea de la care a pornit discuția de față, aflăm de pe site-ul menționat, că „a fost publicată distinct” la Editura CA-Publishing. Au trecut de mult cele 24 de luni de la susținerea tezei ( „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”) și lucrarea, publicată – se spune-, nu poate fi identificată ca volum cu ISBN nici la Biblioteca Națională, nici în librării, și nu este menționată nici în lista titlurilor apărute de la editura CA-Publishing. Nu este rostul acestui material să extindă investigația în cauză. Rămâne o întrebare pentru Ministerul Educației: dacă o teză de doctorat nu este publicată pe platforma Registrului Educațional Integrat nici după doi ani de la susținere și nici în vreo editură, ce se întâmplă? Postează ministerul pe site teza respectivă? Cel puțin pe cazul în discuție nu s-a întâmplat acest lucru. De ce? Complicitate instituțională cu cei care, după ce au câștigat fraudulos titlul de doctor, inventează scheme de ascundere/mascare ca mod de autoprotecție?
Am menționat deja, în materialul care a generat comentariile, că frauda intelectuală este favorizată și de abordarea reducționistă a recunoașterii plagiatului numai prin raportare la coeficienți de similitudine dați de softurile specializate. Unul dintre comentatori menționează, în acest sens, că „Despre plagiatul 2.0, de idei, nici nu se vorbește. Despre cercetarea originală care nu servește nimănui, tăcem, deocamdată” (Sigismund Schmeno Fraud, 03/11/2022). De ce așa? Din simplul motiv că softul de identificare a similitudinilor nu poate detecta plagiatul de idei. Acesta poate fi identificat numai de către experții care sunt sistematic trecuți cu vederea, inclusiv în documentul UBB despre cazul Bode, pentru că pot duce la esența fraudei intelectuale de tip plagiat de idei. Evident, dacă omiți plagiatul de idei, de cele mai multe ori la modul premeditat, reduci coeficientul de similitudine și, implicit, poți manipula liniștit prin calcularea eronată a unui coeficient de similitudine cât mai mic.
Un alt comentator cu care am discutat pe mail îmi semnalează că plagiatul trebuie diagnosticat și judecat la fel, indiferent dacă ești demnitar sau nu. Nu cumva prin titlul dat intervențiilor mele promovez un gen de discriminare în raport cu demnitarii, de orice rang ar fi ei? Nu. Argumentul accentului pe care îl pun, în discuția de față, pe cazul demnitarilor este simplu rezumat de către unul dintre comentatorii care reamintește că „cine fura azi un ou, mâine va fura un bou” (Agora, 03/11/2022). Demnitarul care practică sau a practicat frauda intelectuală este un pericol social pentru că oricând, în poziția de demnitar poate trece de la frauda măruntă la cea majoră, în stil mare. (Cu alte cuvinte, aceeași idee îmi pare a fi susținută și în comentariul semnat de Vasile Trandafir, 03/11/2022.) Mai mult, dacă te uiți la seria impresionantă de mari demnitari care au plagiat în România post-decembristă, vei constata ușor că au încercat să amâne decizii judecătorești pe temă, ani de zile, au modificat funcționarea instituțiilor pentru a favoriza furtul intelectual, au propus legi care vizează amnistia plagiatului, renunțarea la titlul de doctor, ca și cum ar fi doar o haina incomodă etc.Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro