Sari direct la conținut

PEN România. Reacție la moartea lui Alexei Navalnîi

Contributors.ro
Radu Vancu, Foto: Hotnews
Radu Vancu, Foto: Hotnews

Principalul opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi – avocat, activist civic (întemeietorul Fundației Anti-Corupție), lider al Partidului Rusia Viitorului și deținut politic -, a murit în închisoarea Yamalo-Nenets aflată în Siberia de Vest. E greu de stabilit punctual ce s-a întâmplat, dar persecuțiile constante și dure asupra lui Navalnîi de către regimul putinist schițează și sugerează harta unui asasinat pe îndelete. Autoritățile închisorii au raportat că, după plimbarea de dimineață, în 16 februarie, Navalnîi s-a simțit rău, și-a pierdut cunoștința și a murit, iar încercările de resuscitare au fost zadarnice.

Încarcerat pentru așa-zis terorism și extremism, Navalnîi ar fi urmat să stea în închisoare până în 2038. În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok (de către agenți FSB) și a fost salvat în ultimul moment, fiind transportat și spitalizat la Berlin. Demnitatea, onoarea și spiritul civic l-au făcut să revină în Rusia după încercarea de otrăvire, lucru pe care Putin l-a perceput ca pe o sfidare. Documentarele sale despre regimul corupt al lui Putin și despre averea uriașă a dictatorului (considerat cel mai bogat om din Rusia) au făcut ca Navalnîi să devină persona non grata în mod absolut, ca și cum ar fi comis o crimă de lez-majestate. După o perioadă de încarcerare în capitala Rusiei, Putin l-a exilat punitiv cât mai departe de Moscova (în Siberia), temându-se ca nu cumva Navalnîi să fie privit ca o alternativă la conducerea Rusiei de către Occident. Procesele intentate lui Alexei Navalnîi au fost de tip neostalinist, cu atât mai mult cu cât Asociația pentru respectarea drepturilor omului a afirmat oficial că Navalnîi este deținut politic, nicidecum unul de drept comun (așa cum încerca să îl prezinte regimul putinist). Hărțuirea politică a lui Alexei Navalnîi a început în 2012; de atunci s-au desfășurat varii procese abuzive în care a fost acuzat și din pricina cărora, vreme de 12 ani neîntrerupt, a fost amendat, persecutat și deținut.

Oamenii lui Putin l-au asasinat în 2015 pe politicianul liberal Boris Nemțov, fără niciun scrupul. Jurnalista Anna Politkovskaia a fost asasinată de oamenii lui Putin în 2006. Militantă pentru respectarea drepturilor omului, Politkovskaia a fost cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Putin în războaiele din Cecenia. În articolele sale, a adus critici dure și documentate abuzurilor comise de forțele de intervenție ruse asupra populației civile. A fost asasinată în fața casei sale de ziua lui Putin, la 7 octombrie 2006. În cazul lui Alexei Navalnîi a fost vorba despre un asasinat lent care, la 16 februarie 2024, a fost finalizat.

Navalnîi provenea dintr-o familie ruso-ucraineană și a fost unul dintre protestatarii tranșanți împotriva războiului din Ucraina și a invadării Ucrainei de către Rusia.

Dacă voi fi ucis, nu renunțați la lupta pentru democrație! – acesta este mesajul central al lui Navalnîi. –

Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro