Dacian Cioloș: Suntem într-o criză bugetară, e clar, dar putem evita criza economică / Ne poziționăm pe zona de centru-dreapta
Fostul premier Dacian Cioloș a declarat luni seară, invitat la Digi 24, că România se află într-o „criză bugetară” dar poate încă să evite o criză economică.
„Suntem într-o criză bugetară, e clar, dar putem evita criza economică”, a spus acesta, avertizând că „greșelile sau inconștiența” deciziilor actuale „se duc tot în buzunarul românilor, în generațiile următoare”.
Soluția este, în opinia sa, schimbarea Guvernului și alegeri anticipate, pentru a putea trece „de la modelul economic bazat pe consum la un model economic bazat pe investiții, ca să putem plăti pensiile și salariile”.
Dacian Cioloș a mai spus că „retorica antieuropeană a guvernului și politică bugetară incoerentă riscă să blocheze fondurile europene”.
Acesta a precizat că obiectivul principal al alianței cu USR este obținerea majorității parlamentare la alegerile din 2020, iar dacă acest lucru se va întâmpla cele două partide vor propune o reformă constituțională care să reechilibreze puterile în stat.
Dacian Cioloș a avertizat că modificările operate în Justiție „încep să intimideze procurorii, judecătorii” iar alianța USR PLUS se va „asigura că greșelile făcute, modificările nocive la legile justiției vor fi corectate”.
„Intenționăm să venim cu modificări în Constituție care să nu mai permită ministrului Justiției să se amestece în problemele justiției sau să intimideze lucrătorii din justiție”, a subliniat el.
Despre atacurile la adresa sa din ultimele zile
Liderul PLUS consideră că aceste atacuri sunt legate de faptul că cei care le-au declanșat „probabil că simt că se apropie un sfârșit”, „simțeau că există un risc”.
„Nu există alte mijloace cu care să fim șantajați, pentru că nu suntem șantajabili”, crede Dacian Cioloș, și din această cauză „ba sunt sorosiști, ba ultranaționaliști, ba securiști, ba vânduți securității”.
„Încearcă să folosească niște termene care au marcat mentalul colectiv din România ca să murdărească ceva ce nu pot murdări altfel”, consideră fostul premier.
Despre candidatura sa la europarlamentare
- Sunt hotărât să merg până la capăt până la alegerile parlamentare din 2020
- Nu am intenția să plec pe un salariu bun și pe un loc călduț la Bruxelles
- Chiar dacă voi avea un mandat de europarlamentar rămân în România
- Obiectivul alianței cu USR este majoritatea parlamentară în 2020
- Faptul de a fi membru în Parlamentul European nu înseamnă să mă mut cu arme și bagaje acolo
- O să rămân prezent aici
- Dacă după aceea va fi nevoie de mine aici să candidez și să îmi asum alte responsabilități aici, o să o fac
Despre bazinul electoral al alianței USR PLUS
- Mai mult de 60% din alegători nu au venit la vot
- Mai sunt și nehotărâții, vrem să îi ajutăm să se hotărască, să le dăm o perspectivă clară
- (întrebat despre faptul că USR se definește ca fiind de centru dreapta) Tot cam acolo suntem
- Intenția nu e să intrăm în concurență cu cineva, important e să ducem cât mai mulți oameni la vot
- Vrem să arătăm că există o forță de opoziție modernă, oameni care au un proiect politic pentru România
Despre alegerile prezidențiale și Klaus Iohannis
- De principiu suntem de acord că vom merge cu un candidat comun pentru prezidențiale
- Este foarte bine că dl președinte candidează, am colaborat foarte bine cât am fost prim ministru
- Foarte probabil aproape sigur alianța USR PLUS va avea un candidat dar nu împotriva cuiva
- Este firesc să prezinte un candidat atât timp cât are și un proiect politic
- Este important ca funcția de președinte să rămână în rândul forțelor politice care vor să lucreze pentru o Românie modernă
- Ar fi foarte periculos ca funcția de președinte să cadă în mâna celor care acum atacă justiția, statul de drept și UE
Despre protocoalele SRI – Justiție
- Cred că avem nevoie de legi foarte clare de funcționare a serviciilor, să știe foarte bine ce au de făcut și ce nu au de făcut
- Cei care au semnat protocoalele sunt o parte din cei care acum le contestă. Dacă acum au fost bune acum de ce nu mai sunt bune?
- Au fost decizii în CSAT, cu acordul guvernului, a miniștrilor. Păi cine a fost la guvernare că nu am fost nici noi nici USR?
- Ce politicieni s-au fotografiat cu responsabili din serviciile de informații? Cei care acum îi contestă și vorbesc de un stat paralel