Sari direct la conținut

Dragnea numără voturile pentru a valida în Parlament noii miniștri. Cum arată calculele PSD pentru majoritatea parlamentară

HotNews.ro
Liviu Dragnea si Florin Iordache, Foto: Agerpres
Liviu Dragnea si Florin Iordache, Foto: Agerpres

​Conducerea PSD ia în calcul să amâne până după Paște o reorganizare a Guvernului și, implicit, validarea în Parlament a noilor miniștri din cabinetul Dăncilă, pentru a-l scoate astfel din joc pe Klaus Iohannis. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro că, în acest moment, există riscul să nu existe voturile necesare pentru trecerea reorganizării guvernamentale prin Parlament. Astfel, în interiorul PSD se fac calcule privind prezența parlamentarilor și voturile pe care se bazează coaliția PSD-ALDE în Parlament.

PSD-ALDE deține în continuare majoritatea în Parlament. pe hârtie, Coaliția se poate baza pe 239 de voturi, cu șase în plus față de cele 233 necesare în cazul unei reorganizării guvernamentale. Conform practicii parlamentare, majoritatea deputaților Minorităților (17 mandate) votează alături de PSD-ALDE. Astfel, dacă toți parlamentarii se prezintă la muncă PSD-ALDE-Minorități are avea o majoritate largă de 256 voturi.

Cum arată calculele pe hârtie:

Camera Deputaților

  • PSD – 139
  • ALDE – 19
  • Minorități – 17

Senat

  • PSD – 69
  • ALDE – 12

Totuși, majoritatea Coaliției este una fragilă în Parlament și asta pentru că în interiorul PSD există în continuare parlamentari fideli foștilor social-democrați ca Mihai Tudose și Adrian Țuțuianu, dar și parlamentari controlați de lideri nemulțumiți de actuala conducere – Paul Stănescu și Dumitru Buzatu. În acest context, conducerea PSD trebuie să ia în calcul o mobilizare exemplară pentru ca toți cei 239 de parlamentari ai Coaliției să se mobilizeze și să fie prezenți la vot pentru validarea componenței noului Guvern.

De precizat este că UDMR (30 mandate) a anunțat, prin vocea lui Kelemen Hunor că nu va vota o eventuală reorganizare a Guvernului.

  • Kelemen Hunor: ”UDMR va lăsa coaliția PSD-ALDE să arate că are majoritate. Noi nu am luat o decizie, dar eu cred că dacă am votat o dată Guvernul, primul Guvern Grindeanu, după aceea Tudose, o dată Guvernul Dăncilă, a patra oară nu cred că va fi cazul să votăm un Guvern, mai ales că ei au majoritate. Vreau eu să se demonstreze că au majoritate, ei trebuie să adune 233 de voturi, noi încercăm să nu-i încurcăm nici pe cei din Opoziție, nici pe cei din PSD-ALDE și de aceea eu cred că dacă se va demonstra că această coaliție are majoritate, poate reușim și noi să stopăm aceste acuzații total nefondate că PSD-ALDE stă în voturile noastre și permanent noi nu știu ce șantajăm în dreapta și în stânga, ceea ce nu este adevărat”.(RFI, 19 aprilie)

„Există foarte mulți absenți în această perioadă. Unii parlamentari și-au stabilit concedii, unii pleacă din țară, alții au acțiuni de campanie. E greu să adunăm oamenii și există riscul să nu strângem voturile necesare”, au explicat sursele Hotnews.ro.

Totodată, ALDE a transmis partenerilor de guvernare semnale că reorganizarea ar trebui să mai aștepte. Sursele Hotnews.ro susțin că liderii ALDE le-ar fi spus social-democrațiilor că au parlamentari care lipsesc în următoarea perioadă și că amânarea votului în Parlament până după sărbători ar fi varianta cea mai sigură.

„Nu s-a luat încă decizie, vom vedea în cel mai scurt timp posibil, probabil marți vom avea o decizie clară”, au explicat sursele citate.

După ședința Comitetului Executiv de săptămâna trecută social democrați au stabilit un plan B în cazul în care președintele Klaus Iohannis refuză sau întârzie să numească noile propuneri pentru ministerele rămase vacante: Justiție, Fonduri Europene și Românii de pretutindeni.

Conducerea PSD vrea să treacă prin Parlament reorganizarea Guvernului, care se face în urma revocării lui Tudorel Toader dar și a demisiilor Rovanei Plumb și Nataliei Intotero. Social democrații așteaptă un răspuns al președintelui până marți, iar în cazul în care acesta întârzie să apară sau respinge propunerile făcute, premierul va declanșa marți procedura restructurării guvernamentale.

Astfel, Dăncilă ar urma să trimită o cerere de restructurare a Guvernului și propunerile de miniștri iar Parlamentul ar urma să se reunească în ședință comună miercuri și să valideze noua componență.

  • Liviu Dragnea: ”Luni o să avem o întâlnire în coaliţie, împreună cu doamna prim-ministru, şi o să stabilim ce facem. Am înţeles că abia marţi preşedintele ar da un semn de viaţă, nu ştiu dacă dă un răspuns. Doamna prim-ministru a discutat cu dumnealui, cred că miercuri sau joi, şi i-a spus că marţi o să discute, că zilele acestea nu poate” (Agerpres, Iași 20 aprilie)
  • Varujan Vosgaian: „În principiu, dacă preşedintele nu numeşte ministrul Justiţiei, suntem de acord să susţinem o reconfigurare a cabinetului, o restructurare a cabinetului care ar fi votată în Parlament. Spun în principiu, şi nu necondiţionat, pentru că o astfel de decizie ar trebui în prealabil să facă subiectul unei discuţii aprofundate în cadrul coaliţiei, în care să vedem felul în care viitorul guvern va continua şi, sigur, va eficientiza domeniile în care ALDE are priorităţi şi în primul rând cele legate de investiţii”(Agerpres Iași, 20 aprilie).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro