Sari direct la conținut

[P] Liberalii și-au lansat proiectul pentru România – “Profesioniști în Parlamentul European”

HotNews.ro
PNL, Profesioniști în Parlamentul European, Foto: PNL
PNL, Profesioniști în Parlamentul European, Foto: PNL

​Luni, în prezența ambasadorilor, reprezentanților mediului de afaceri și a reprezentanților marilor federații sindicale din România, Partidul Național Liberal a lansat proiectul “Profesioniști în Parlamentul European”, un concept deschis, adresat, prin problematica propusă, tuturor claselor sociale din România.

Evenimentul, desfățurat la World Trade Center din București, s-a bucurat de atenția media și a debutat printr-o prezentare succintă a temelor cu care PNL va aborda alegerile din 26 mai. S-a precizat, încă de la debutul dezbaterii, că proiectul este concret, realizabil și aplicabil la nivel de detaliu. Liberalii au accentuat cele două direcții mari în care va acționa mandatul europarlamentarilor liberali și anume reducerea decalajelor dintre România și celelalte țări europene și obținerea de către România a unui buget alocat pe următorul exercițiu financiar cel puțin la fel de mare ca cel din exercițiul anterior, completat de simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene.

PNL propune un model de dezvoltare a României cu fonduri europene bazat pe succesul administrațiilor liberale din toată țara. Este exemplul concret de valorificare a beneficiilor apartenenței României la Uniunea Europeană, exemplu care poate fi extrapolat la nivelul întregii țări. ”Dezvoltarea României gândită de Partidul Național Liberal se bazează foarte mult pe comunități locale performante. Aici, atuurile sunt fără nicio discuție în favoarea PNL. Dacă privim dezvoltarea comunităților locale conduse de primari, președinți de consilii județene liberali în comparație cu alte zone, veți vedea diferențe covârșitoare, diferențe care trebuie estompate. Dar acest lucru nu se poate decât prin importarea acelorași practici, acelorași determinări și în zonele care astăzi sunt aproape abandonate. Nu poți să dezvolți o țară decât dezvoltând comunitățile locale și folosind banii europeni. Liberalii au reușit să arate acest lucru la nivel local și județean. În momentul în care românii ne vor da votul, vom arăta că experiența acestor oameni se va transpune la nivel național”, a subliniat Rareș Bogdan, locul întâi pe lista PNL propusă pentru Parlamentul European.

Temele centrale ale proiectului PNL pentru România au fost declinate pe verticală și cuprind obiective standard de dezvoltare economică. Au fost formulate angajamente clare susținute prin discursurile lui Siegfried Mureșan, Adina Vălean, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda sau Cristian Bușoi. Concret, PNL a asumat public faptul că va rezolva cu ajutorul fondurilor europene subiecte de larg interes public. Astfel, se va urmări finanțarea lucrările pentru autostrăzile Pitești-Sibiu, Comarnic-Brașov, Târgu Mureș-Iași-Ungheni, drumul expres Craiova-Pitești și șoseaua de centură a Capitalei, construcția și dotarea a trei spitale regionale până în 2024, subvenții mărite pentru agricultori la nivelul mediu din UE, dublarea fondurilor pentru cadastrare, conectarea tuturor orașelor României la rețeaua de distribuție a gazelor până în 2024, reabilitarea termică a 500.000 de apartamente cu bani europeni și consolidarea tuturor clădirilor rezidențiale încadrate în clasa seismică I.

Liberalii și-au stabilit obiective care vizează dezvoltarea durabilă, implică măsuri care pun accent pe educație, cercetare, modernizarea administrației și sprijin pentru IMM-uri, conectarea tuturor universităților și liceelor la internet de mare viteză cu fonduri europene, redeschiderea școlilor de meserii după modelele de succes din Europa, inclusiv pentru domeniile digitale, acordarea a 20.000 de burse Erasmus/an pentru studenții români și a 40.000 de bilete de tren gratuite pentru tinerii români care vor să călătorească în Europa. S-a pus accent pe crearea sau aducerea la standarde europene a 10 institute de cercetare și atribuirea de granturi de 50.000 de euro pentru cercetare academică. Liberalii doresc digitalizarea completă a administrației, promovarea brandurilor românești în Uniunea Europeană și finanțarea din fonduri europene a unui program pentru inovare destinat IMM-urilor.

În intervenția sa, președintele PNL Ludovic Orban a reiterat faptul că ”Europa înseamnă civilizație, Europa înseamnă calitatea vieții. Ne propunem să fructificăm toate resursele care ne sunt puse la dispoziție, nu cum se întâmplă astăzi, în care miliarde de euro sunt ținuți la granița țării, fără nici un fel de șansă de a putea să îi aducem în țară, din cauza incompetenței și centralismului birocratic al unor guvernanți. Toate resursele trebuie folosite pentru a asigura calitatea vieții pentru cetățenii români, indiferent dacă trăiesc în municipii, orașe sau în mediul rural.”

Concluzia tuturor celor prezenți la eveniment a fost aceea că proiectul deschis al liberalilor poate fi privit ca fiind realist, articulat și cu abordări mari, strategice, de însemnătate relevantă pentru viitorul european al României. Apartenența PNL la cea mai mare familie politica europeană, Partidul Popularilor Europeni, și faptul că PNL este cel mai important partid românesc în Europa reprezintă garanția că angajamentele vor fi abordate cu seriozitate și vor primi soluții și rezolvare în mandatul viitor al Parlamentului European.

Dezvoltarea României în baza unor argumente economice solide și durabile este principala preocupare a liberalilor. Aceștia au afirmat că vor urmări evoluția politică la nivel european, așa încăt modificările de parcurs să nu influențeze capacitatea de racordare a României la bugetul Uniunii Europene și la epicentrul deciziei finale cu privire la direcțiile de dezvoltare viitoare.

Află mai multe despre proiectul PNL pentru România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro