Sari direct la conținut

Educația ajunge la Sorin Cîmpeanu. Venit în PNL din Pro România, de numele său se leagă scandaluri celebre de plagiat

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, Foto: Agerpres
Sorin Cimpeanu, Foto: Agerpres

Sorin Mihai Cîmpeanu este un fost ministru al Educației în guvernul Ponta IV și prim-ministru interimar pentru 12 zile în noiembrie 2015. A fost membru fondator al Pro România și a trecut la PNL la începutul acestui an. De numele său se leagă mai multe scandaluri legate de diplome false și doctorate plagiate cum ar fi cazurile Ponta, Oprea sau Baranga.

Sorin Mihai Cîmpeanu a absolvit Colegiul National „Sf. Sava” Bucuresti, dupa care a urmat Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului, de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV), al carei rector a fost din 2012.

Incepand cu anul 2012 a fost secretar general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti”, membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania si vicepresedinte al Comitetului National Roman pentru Programul Hidrologic International (CIHR).

Foștii fondatori ai Pro România Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu au fost primiți la începutul lunii ianuarie 2020 în PNL, și au primit funcții de conducere. „Au luat această decizie de a veni în PNL și de a nu rămâne rătăciți pe la ușile PSD, cum sunt alții”, a spus Ludovic Orban despre parlamentarii plecați din partidul lui Victor Ponta și primiți în PNL.

Plagiatul lui Ponta

Amintim că 2012 este anul în care CNATDCU a decis că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, dar instituția a fost reorganizată în aceeași zi printr-o decizie a ministrului interimar de atunci al Educației, Liviu Pop. Pop a mărit numărul de membri ai Consiliului General CNATDCU de la 21 la 44, fiind momentul în care Sorin Cîmpeanu a apărut în Consiliul General al CNATDCU .

Sorin Mihai Cîmpeanu l-a susținut apoi public pe Victor Ponta în campania pentru alegerile prezidențiale.

Plagiatul generalului Oprea

Cîmpeanu a ajuns apoi ministru al Educației în decembrie 2014, fiind propus și susținut pe portofoliul educației în guvernul Ponta de către fostul lider PC, actual liberal, Daniel Constantin.

Ministerul Educației condus de Sorin Cîmpeanu a inițiat controversata Ordonanță de Urgență care amnistia plagiatorii, permițându-le doctorilor să renunțe la titlu. Ulterior, parlamentarii au votat împotriva acestei ordonanțe de urgență.

În cazul acuzațiilor de plagiat care i-au fost aduse lui Gabriel Oprea la momentul la care acesta ocupa poziția de premier interimar, Consiliul de Etică din subordinea lui Sorin Cîmpeanu a dat un verdict în timp record, spunând că Oprea nu a plagiat, în ciuda dovezilor clare.

Scandalul diplomelor false, cazul Baranga

În octombrie 2020, Cîmpeanu, în calitate de Preşedinte al Consiliului National al Rectorilor, propunea înfiinţarea unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ. Propunerea venea în contextul scandalului diplomelor false ale fostului preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, devenit conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), al cărei rector este Sorin Cîmpeanu.

Curtea de Apel i-a anulat lui Baranga toate documentele pe baza cărora acesta își construise atât cariera academică, cât și pe cea din administrația publică. Timp de patru ani, de la pronunțarea deciziei Curții de Apel în iunie 2016 și până când Baranga a fost reținut, pe 10 octombrie, nicio instituție a statului nu a părut că știe că întreg trecutul profesional al acestuia a fost construit pe un mare fals, a scris Emilia Șercan pentru PressOne.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro