Sari direct la conținut

Vicepremierii îl dau de gol pe Cîțu. Barna și Kelemen confirmă memorandumul care limitează participarea la licitații a firmelor extracomunitare

HotNews.ro
Citu, Barna, Kelemen, Foto: AGERPRES
Citu, Barna, Kelemen, Foto: AGERPRES

​Un memorandum care limitează participarea la licitaţii a unor firme care sunt din afara UE sau cu care România nu are acorduri comerciale a fost aprobat în Guvern. În unanimitate, precizează vicepremierul Kelemen Hunor, documentul fiind confirmat și de vicepremierul Dan Barna. Totul după ce premierul Florin Cîțu a negat că ar exista o astfel de decizie, care, printre altele, ar pune frână companiilor chinezești.

Întrebat în cursul dimineții dacă a fost adoptat un memorandum prin care companiile din China sunt excluse de la licitații pentru autostrăzi și căi ferate, șeful guvernului a răspuns: „Nu. Dacă va fi așa ceva, trebuie să fie bineînțeles o ordonanță pe legea achizițiilor publice. Atunci veți vedea cu siguranță dacă se întâmplă acest lucru, dar când se va întâmpla veți avea informația”.

Informația apăruse cu câteva ore înainte într-un articol g4media.ro.

La scurt timp după precizările premierului, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor au confirmat informația.

„Este ideea unei reglementări care există şi în câteva state europene, prin care la licitaţii, în procedura aceasta de achiziţii, companiile extracomunitare, cele cu care UE sau România nu are acorduri bilaterale, pentru că sunt foarte multe state – Japonia, Canada, Israel – cu care România sau UE are astfel de acorduri, aceste companii, nerespectând standarde europene, să nu mai poată participa la licitaţii tocmai în această logică, în care să ne asigurăm că nu pornim un proces de licitaţie care după aceea durează nişte ani, în loc să facem lucrările de infrastructură de care avem nevoie, să ne trezim că de fapt avem furnizori care nu respectă standardele europene. Este o procedură care există şi în alte state europene, a existat şi o consultare cu Comisia, suntem în reglementare, memorandumul stabilea doar cadrul prin care să reglementăm această situaţie”, a precizat Barna.

Vicepremierul a precizat că documentul nu conţine numele unor state.

Și vicepremierul Kelemen Hunor a confirmat aprobarea memorandumului, precizând că toată lumea din guvern a fost de acord. „Da, a fost un memorandum, așa cum se știe, da, cu toții am fost de acord”, a spus Kelemen, adăugând că documentul „vizează companiile care vin din afara UE”.

Unul dintre proiectele de infrastructură care trenează și în care este implicat un constructor chinez este cel al autostrăzii Sibiu-Pitești, tronsonul patru, unde sunt contestații la licitație. Despre acestea a vorbit ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, într-un interviu recent acordat HotNews.ro. (pe larg AICI)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro