Proiect de lege USR PLUS: Șezlonguri rezervate pe plajă pentru persoanele cu dizabilități și căi de acces speciale
Senatorul USR PLUS Remus Negoi a depus un proiect menit să asigure accesul facil al persoanelor cu dizabilități pe plaje, precum și un număr minim de șezlonguri de plajă, lângă apă, potrivit unui comunicat al formațiunii politice.
Conform inițiativei, operatorii economici sau administrațiile publice locale care dețin sau gestionează plaje amenajate pentru agrement vor rezerva pentru persoanele cu dizabilități 4% din numărul total, dar nu mai puțin de 2 șezlonguri pe primul rând spre luciul apei, pe toată durata sezonului estival și vor amenaja o cale de acces către acestea, potrivită scaunelor rulante.
Amenajările de acces vor trebui făcute din materiale ecologice, ușoare, astfel încât să nu existe un impact negativ asupra mediului înconjurător. Amenajarea accesului pentru persoane cu dizabilități va facilita și accesul părinților cu copii în cărucior, precum a vârstnicilor care se deplasează ajutați de bastoane, potrivit inițiatorului.
„Este nevoie să corelăm reglementările Uniunii Europene cu legislația noastră. Este imperios necesară facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități pe plajele din România și încurajarea participării și integrării în societate, depline și efective, prin acordarea de locuri rezervate, accesibile persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor lor. În acest moment, plajele din România nu sunt conforme Deciziei nr. 48/2010 a Consiliului Uniunii Europene”, a declarat Remus Negoi.
Senatorul USRPLUS argumentează că în România nu există alei special amenajate care să permită accesul persoanelor cu dizabilități care ar dori să meargă la plajă. Mai mult, accesul la luciul de apă al persoanelor cu dizabilități este deosebit de dificil, în foarte puține cazuri fiind amenajate căi de acces pentru ei.
Segmentul agrement pare să fie ieșit complet din preocupările autorităților când este vorba despre accesul persoanelor cu dizabilități, deși Legea 446/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap stipulează că beneficiază de drepturi și în ceea ce privește „petrecerea timpului liber, acces la cultură, sport, turism”, afirmă Remus Negroi, care susține că mulți turiști străini ocolesc litoralul românesc tocmai datorită lipsei infrastructurii pentru accesul pe plajă pentru persoanele cu dizabilități sau a cărucioarelor pentru copii.