PNL dă primul semn că ar putea să renunțe la Cîțu premier
Liberalii au decis, vineri, în ședința Biroului Executiv Național că în cazul în care nu se conturează o majoritate parlamentară să nu se prezinte cu o propunere de premier la consultările de luni, cu președintele Klaus Iohannis. Anunțul făcut după ce în urmă cu o zi, PNL anunța că merge la Cotroceni cu propunerea lui Florin Cîțu pentru postul de prim-ministru.
„Având în vedere că în acest moment nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Național al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier. Decizia PNL ca premierul nominalizat să fie președintele partidului, Florin Cîțu, nu se modifică. Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național de azi, ținând cont de nevoia de deblocare a crizei politice următoarele:
În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a se prezenta fără a face propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.
In eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL.
Decizia PNL ca premierul sa fie președintele partidului nu se modifică”, se arată în informarea biroului de presă trimisă către jurnaliștii acreditați.
Reamintim că în urmă cu o zi liberalii au stabilit în ședința Biroului Executiv să meargă la consultările de la Cotroceni cu propunerea lui Florin Cîțu pentru postul de prim-ministru.
De asemenea anunțul are loc în contextul în care niciun partid parlamentar nu a inițiat negocieri în sensul identificării unei majorități parlamentare.
Guvernul Cîțu a pierdut sprijinul Parlamentului după ce marți, 5 octombrie a fost adoptată moțiunea de cenzură cu 281 de voturi. Reamintim că majoritatea parlamentară este de jumătate plus unu din numărul de mandate, mai exact 234 de voturi.