Sari direct la conținut

Peste 5.000 de ucraineni au intrat în România / Nu există nicio cerere de azil și nu s-a instalat nicio tabără mobilă

HotNews.ro
Trecerea de frontiera de la Sighetu Marmatiei, Foto: Politia de Frontiera
Trecerea de frontiera de la Sighetu Marmatiei, Foto: Politia de Frontiera

Puțin peste 5000 de ucrainieni au intrat joi, în România până la ora 16.00, potrivit Poliției de Frontieră. De asemenea, niciun refugiat nu a cerut azil politic. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că la nivelul localităților care se află pe linia frontierei nu s-a instalat nicio tabără mobilă.

Potrivit Poliției de Frontieră este o creștere cu 120% față de miercuri, când intraseră în România 2.387 de persoane din Ucraina. Astfel pe sensul de intrare în România au fost înregistrați 5321 de ucrainieni iar pe sensul de iesire – 1061.

Totodată, în punctele de trecere a frontierei nu au fost înregistrate solicitări de azil.

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că nefiind înregistrate cereri de azil, la nivelul localităților care se află pe linia frontierei nu s-a instalat nicio tabără mobilă.

„Calculul este în felul următor: dacă se instalează tabere mobile, afluxul de refugiați va crește iar acestea se vor umple și ne vom confrunta cu lipsa logisticii de a gestiona situația. Adevărul este că România nu are capacitatea să primească 500.000 de refugiați așa cum s-a anunțat. S-au dat directive către primari să nu se grăbească să instaleze taberele și să direcționeze refugiații către alte zone, mai îndepărtate de graniță astfel încât să nu se încurajeze staționarea”, au explicat sursele citate.

HotNews.ro a discutat în cursul zilei cu primarii din localitățile aflate la frontiera cu Ucraina. Primarul de la Sighetu Marmației, Vasile Moldovan a declarat că ucrainienii care intră în România nu vor să rămână ci sunt interesați cum pot ajunge în Polonia și Cehia.

De asemenea, Anastasie Moraru, primarul din Isaccea, un alt oraș unde se află un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, a confirmat pentru HotNews.ro că astăzi s-a înregistrat o creștere a numărului de persoane venite din Ucraina, „dar nu semnificativă”. Probabil că numărul acestora va crește în orele următoare, a mai spus primarul care a mai precizat că mulți ucraineni care trec Dunărea pe la Isaccea se îndreaptă spre Bulgaria.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a anunțat în cursul dimineții că România ar putea primi 500.000 de refugiați ucraineni și că aceștia ar putea fi găzduiți în taberele amplasate în 4 județe.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro