Sari direct la conținut

Schița Guvernului Ciolacu – ultimele negocieri și nume de pe listă / Dinamica disputei dintre PNL și UDMR

HotNews.ro
Kelemen Hunor alaturi de Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Kelemen Hunor alaturi de Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Negocierile din Coaliție referitoare la componența Guvernului care va fi condus de Marcel Ciolacu se apropie de final, potrivit surselor HotNews.ro. De altfel, gestionarea și împărțirea portofoliilor a fost clarificată în mare parte după ce președintele Klaus Iohannis a trasat linia discuțiilor, susțin sursele HotNews.ro. Liderii PSD și PNL au convenit în principiu împărțirea portofoliilor iar conflictul dintre liberali și UDMR ar urma să fie tranșat tot cu ajutorul președintelui Klaus Iohannis.

La nivel declarativ, UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare, dar declarațiile în acest sens nu aparțin liderului Uniunii, Kelemen Hunor, ci liderului de grup din Camera Deputaților Csoma Botond.

După o întâlnire cu Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor susține că UDMR nu a fost niciodată parte a „rotativei” ca să renunțe la ministere și că Uniunea își va păstra portofoliile. „După declarațiile domnului Ciolacu și Ciucă trag concluzia că se va respecta protocolul. Au fost discuții între trei oameni și rămân între trei oameni. Nu era o amenințare, am spus că, dacă se schimbă acordul lucrurile se vor complica, nu era o amenințare. Din punctul meu de vedere, subiectul este închis din 2021 toamna. Acordul este semnat și trebuie respectat. Trag concluzia că se va respecta acordul”, a declarat Kelemen Hunor.

Dincolo de declarațiile publice, sursele HotNews.ro susțin că situația nu s-a tranșat. Liderii UDMR nu sunt confortabili cu dorința liberalilor de a prelua ministerul Mediului, dar ieșirea de la guvernare nu i-ar avantaja în pragul viitoarelor alegeri generale, dar și în contextul scăderii în sondaje a Uniunii.

„E greu de crezut că UDMR ar pleca de la guvernare și de la accesul la resurse, esențial în prag de alegeri generale. Sigur la nivel public e dreptul lor să se lupte și să protesteze, dar în esența situația este sub control”, au explicat sursele citate.

De partea cealaltă a Coaliției, social-democrații nu vor să intervină în conflictul dintre PNL și UDMR invocând protocolul semnat de cele două partide. „Ei au protocolul lor pe care trebuie să-l renegocieze. Noi suntem neutri, nu ne băgăm în aceasta situație”, spun neoficial social-democrații.

Potrivit surselor HotNews.ro, prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur dorește portofoliul de la Mediu pentru vicepreședintele comisiei de Mediu de la Camera Deputaților, Mircea Fechet. Lucian Bode și Nicolae Ciucă mizează pe sprijnul președintelui Klaus Iohannis pentru a rezolva situația, susțin sursele citate.

„PNL nu vrea absolut nimic. Vrem în continuare să asigurăm guvernarea țării, așa cum am făcut-o și până acum, vrem să asigurăm stabilitate politică. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de această stabilitate (…) Vom asigura guvernarea cu responsabilitate, fără ca PNL…sunt discuții care se duc în spațiul acesta al interpretărilor pe o ipoteză sau alta…În acest moment, vă rog să aveți încredere că suntem oameni cât se poate de responsabili și vom face astfel încât să asigurăm preluarea guvernării la sfârșitul lunii mai”, a declarat Nicolae Ciucă.

Cum arată negocierile PSD-PNL pe portofoliile din Guvern

Potrivit surselor HotNews.ro, la nivelul discuțiilor dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au stabilit variantele cu care cei doi lideri vor merge să le prezinte în partid.

Astfel, surse convergente din ambele partide au confirmat pentru HotNews.ro că PSD va păstra mult râvnitul portofoliu de la Transporturi pentru Sorin Grindeanu. Social-democrații vor ceda secretariatul general al Guvernului către PNL unde Emil Boc își va nominaliza omul pe Mircea Abrudean.

S-a convenit asupra înființării unui nou post de vicepremier pentru PSD. Astfel Guvernul Ciolacu va avea trei posturi de vicepremieri de la fiecare partid în parte. O altă noutate este că atribuțiile noului post de vicepremier vor fi legate de companiile de stat și, de asemenea, va avea drept de avizare la fel ca Ministerul Justiției, Finanțelor și SGG. Acest post este creat pentru Marian Neacșu, omul pe care Marcel Ciolacu se bazează din postura de viitor premier.

Totodată, pentru acest post de vicepremier cu atribuții pe companiile de stat Mihai Tudose ar fi interesat, dar nu s-a clarificat dacă acesta va accepta sau nu să renunțe la mandatul de europarlamentar.

De asemenea, PSD va păstra portofoliul de la Muncă, dar nu și pe actualul ministru Marius Budăi. Situația se va tranșa în partid. La Sănătate rămâne Alexandru Rafila, iar pentru Ministerul Agriculturii este propus protejatul lui Paul Stănescu, Florin Ionuț Barbu (președintele comisiei Agricultura din Camera Deputaților).

Portofolii PSD:

  • vicepremier – rămâne de stabilit
  • Transporturi -Sorin Grindeanu
  • Sănătate – Alexandru Rafila
  • Agricultură – Florin Barbu
  • Economie – Mihai Tudose sau altcineva
  • Muncă – rămâne de stabilit
  • Familie – s-ar putea desființa
  • Cultură – ???

La PNL, potrivit consultărilor cu președintele Klaus Iohannis lucrurile sunt tranșate în ceea ce privește prezența lui Nicolae Ciucă în viitorul Guvern. Astfel, potrivit surselor HotNews.ro, Ciucă ar putea prelua funcția de vicepremier și portofoliul de la Apărare.

La Finanțe, președintele Klaus Iohannis vrea să fie numit consilierul prezidențial pe probleme economice Cosmin Ștefan Marinescu.

Pentru Fonduri Europene nu este clar dacă va fi menținut Marcel Boloș. Situația acestuia se va tranșa în partid.

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că Lucian Bode va păstra portofoliul de la Interne, iar Virgil Popescu portofoliul de la Energie. Bogdan Aurescu rămâne la Externe (cu susținerea directă a lui Klaus Iohannis).

Portofolii PNL

  • Apărare – Nicolae Ciucă- vicepremier
  • Finanțe – Cosmin Marinescu
  • Interne- Lucian Bode
  • SGG – Mircea Abrudean
  • Mediu – Mircea Fechet
  • Justiție – Cătălin Predoiu
  • Fonduri Europene – Marcel Boloș – situația nu e clară
  • Comunicațiile – Sebastian Burduja
  • Energie- Virgil Popescu
  • Educație – Ligia Deca
  • Antreprenoriat – s-ar putea desființa

De precizat este că liberalii urmează să se reunească spre sfârșitul săptămânii într-o ședință departe de ochii presei, la vila Lac unde conducerea PNL urmează să prezinte liderilor de organizații propunerile de ministere.

La PSD este programată vineri o ședință cu liderii din teritoriu pentru a discuta componența viitorului Guvern și calendarul numirii acestuia în Parlament.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro