Sari direct la conținut

VIDEO Congres USR. Cătălin Drulă cere mandat pentru construirea unui pol de dreapta, bazat pe zece obiective: „Putem face asta”

HotNews.ro
Cătălin Drulă și Ionuț Moșteanu, Foto: Inquam Photos / George Calin
Cătălin Drulă și Ionuț Moșteanu, Foto: Inquam Photos / George Calin

Liderul USR, Cătălin Drulă, a cerut sâmbătă delegaţilor prezenţi la congresul partidului un mandat pentru constituirea unui pol de dreapta, bazat pe zece obiective, în jurul cărora ar urma să fie alcătuit un viitor program de guvernare.

Aproximativ 800 de delegaţi din întreaga ţară au participat sâmbătă la Congresul USR, iar printre invitaţi s-au numărat: preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, şi preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban. Va fi prezent și vicepreşedintele ALDE Europe, Kira Rudik, şi vor transmite mesaje video Ilhan Kyuchyuk, co-preşedintele ALDE Europe şi Stephane Sejourne, preşedintele grupului Renew Europe.

Zece angajamente pentru viitorul progra de guvernare al USR

Cătălin Drulă a spus că în lunile următoare va avea discuţii cu partide, oameni politici, organizaţii civice, antreprenori şi oameni din mediul academic.

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră şi a tuturor celor care cred într-o Românie liberă şi modernă să spun ferm şi tare că nu îi vom lăsa. Nu vom lăsa frica şi deznădejdea să învingă speranţa într-un viitor european. Vom construi o alternativă reală. Vom fi schimbarea pe care România o aşteaptă. Vă cer astăzi un mandat pentru construirea unui pol de dreapta care să unească în jurul USR toate forţele care vor o Românie liberă şi europeană”, a spus liderul USR, conform Agerpres.

El a propus zece angajamente în jurul cărora să fie construit un viitor program de guvernare:

  • reconstrucţia statului, în baza unor principii precum „onestitatea şi performanţa” – el a susţinut „tăierea” birocraţiei şi regionalizarea;
  • egalitatea în faţa legii şi a Constituţiei – Drulă a subliniat că „sinecuri precum pensiile speciale” trebuie desfiinţate;
  • consolidarea democratică, reforma serviciilor secrete, întărirea independenţei justiţiei, educarea copiilor în spiritul unei societăţi deschise;
  • libertatea individuală – „Fiecare trebuie să fie liber să-şi trăiască viaţa aşa cum crede de cuviinţă şi fiecare are responsabilitatea să îi trateze pe ceilalţi cu decenţă şi respect”, a precizat liderul USR;
  • menţinerea drumului euro-atlantic al României, „dublarea” eforturilor în vederea intrării în Schengen, dar şi pentru „a deveni o ţară care contează” în Uniunea Europeană şi NATO;
  • diaspora românească – Drulă a precizat că trebuie făcut „mult mai mult pentru milioanele de români” care trăiesc în afara ţării. „Să nu uităm că suntem o singură naţiune şi că viitorul nostru este comun indiferent dacă trăim dincoace sau dincolo de graniţe”, a spus el;
  • responsabilitate bugetară: tăierea cheltuielilor inutile, oprirea „avalanşei împrumuturilor şi a datoriilor”, reducea taxelor şi răsplătirea „corectă” a muncii cinstite;
  • un mediu sănătos: protejarea pădurilor, a ariilor naturale, a calităţii aerului, investiţii în energie curată şi asigurarea independenţei energetice a ţării;
  • educaţie „pentru viitor”. Liderul USR a precizat că „nu există viitor al unei naţii fără un sistem de educaţie performant” şi a pledat pentru orientarea banilor statului cu prioritate către acest domeniu;
  • un parteneriat corect cu mediul privat: „predictibilitate” fiscală, „uşurinţa” de a face afaceri – „Fără un sector privat puternic, nu există prosperitate”, a declarat Cătălin Drulă.

Drulă a mai spus că USR este astăzi „liderul opoziţiei democratice” din România şi că „planul” său este să unească forţele de dreapta într-o singură mişcare suficient de puternică pentru a câştiga alegerile: „Putem face asta. De fiecare dată când viitorul democratic al ţării noastre a fost ameninţat, forţele de dreapta s-au mobilizat şi au învins. 1996, 2004, 2014. Acum e rândul nostru să facem asta”.

Moşteanu: Rotativa guvernamentală, o ştafetă a incompentenţei, un exerciţiu inutil

Ionuţ Moşteanu, purtător de cuvânt al USR şi vicepreşedinte al formaţiunii, a criticat rotativa guvernamentală, despre care a afirmat că este o ştafetă „a incompetenţei, un exerciţiu inutil şi costisitor prin care s-a încercat injectarea unui suflu nou înr-o coaliţie care s-a născut doar pentru sinecuri şi combinaţii”.

  • „Crede vreunul dintre voi că înlocuirea lui Ciucă şi Ciolacu va produce o schimbare reală? Oamenii din România nu cred asta, Opt din 10 români cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită.
  • Au pus un general să se bată cu preţurile şi rezultatul a fost dezamăgitor, a plecat înfrânt. Acum, au pus un revoluţionar din Buzău în calea deficitelor.
  • Ce credeţi, va opri aceste deficite, aceste găuri pe care tot ei le-au făcut? Evident că nu, evident că nu se va descurca. Nici măcar nu are vreo intenţie să o facă şi noi ştim asta.
  • Singurul lucru care interesează cu adevărat este să se mufeze la bugetele publice pentru rudeele lor, clienţii lor, prietenii lor. De asta au creat mii de posturi în administraţia publică, clienţilor lor de partid le e foame, au arătat asta şi ei trebuie să-i hrănească. Au făcut asta de 33 de ani şi asta vom opri noi aici împreună”, a afirmat Moşteanu, citat de Agerpres.

Referitor la pensiile speciale, el a spus că PNL şi PSD sunt obligate, după jaloanele şi reformele din PNRR, „să-şi dea arama pe faţă” şi să admită că de fapt nu vor să scape de acestea:

  • „De ani de zile joacă sceneta eliminării pensiilor speciale ştiind prea bine că noi, USR, le-am pus la dispoziţie soluţii simple pentru a face dreptate.
  • Nu au vrut să o facă şi acum dau din colţ în colţ că trebuie să răspundă în faţa Comisiei Europene pentru această sfidare. Pesediştii au dreptate atunci când spun că USR le-a întins o capcană când a creat PNRR. Şi mulţumesc pentru asta lui Cristi Ghinea şi colegilor care au fost în Guvern, pentru că au făcut împreună cel mai îndrăzneţ proiect de ţară, un proiect de care România nevoie pentru a se moderniza (…).
  • Revenind la pensii speciale, după acele îndrăzneţe jaloane şi reforme din PNRR, PNL roşu şi PSD galben sunt obligaţi să-şi dea arama pe faţă, să admită că de fapt ei nu vor nici în ruptul capului să scape de aceste specii speciale”, a susţinut Moşteanu.

El a spus că USR este principala forţă de opoziţie a ţării, iar 2024 este anul în care România „va ieşi din stagnarea epocii Iohannis”, anul în care USR va da României un preşedinte cu o viziune şi o dorinţă reală de schimbare a ţării:

  • „Deciziile pe care le vom lua azi sunt deciziile care pun bazele acestei alternative. 2024 este anul în care România va ieşi din stagnarea epocii Iohannis, este anul în care USR va da României un preşedinte cu energie, un preşedinte care o viziune şi are dorinţa reală de schimbare a acestei ţări, dorinţa reală de a face bine.
  • Vom ieşi din epoca ghinionului şi vom intra în cea a dezvoltării, pentru că poate cel mai mare păcat al epocii Iohannis este ratarea consecventă a oportunităţilor. România trebuia să fie astăzi în cu totul altă parte decât acolo unde este acum.
  • La 10 ani de mandat, trebuia să vedem infrastructură, servicii de sănătate de calitate, o justiţie întărită şi o administraţie publică eficientă. Şi mai presus de toate, o reformă reală a sistemului de educaţie, însă am văzut şi vedem doar eşecuri, vedem doar confuzie, vedem doar cinism. Cea mai mare din sud-estul Europei, cea mai mare economie din zonă, cea mai mare populaţie din zonă, şi totuşi sub bagheta lui Iohannis am rămas la statutul de pitic european umilit la porţile Schengen.
  • Asta este moştenirea pe care o lasă profesorul de stagnare, dirigintele absent, un monument de aroganţă, preşedintele a cărui unică performanţă e numirea mai multor premieri PSD decât a făcut-o Ion Iliescu”.

În 7 iunie, USR anunța că are „discuții exploratorii” cu PMP, partidul condus de Eugen Tomac, despre construirea unei alternative de dreapta la coaliția PSD-PNL”. Ideea constituirii unui nou pol de dreapta nu este nouă, ​​USR, PMP și Forța Dreptei – partidul condus de Ludovic Orban – anunțând încă din octombrie 2022 că au discuții în acest sens.

Potrivit unui sondaj The Center, realizat la comanda USR, în perioada 27 mai -11 iunie, și publicat vineri, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 28% dintre cei care au indicat un partid ar opta pentru PSD. Pe locul doi în topul opțiunilor este AUR, cu 22%. PNL se situează pe locul al treilea, fiind cotat cu 18% în intențiile de vot. Pe locul patru este USR, pentru care ar vota 13% dintre cei care au indicat o opțiune clară.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro