Sari direct la conținut

Nicolae Ciucă își lansează cartea – „Un ostaș în slujba țării”: „Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic”

HotNews.ro
Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / George Călin
Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, general în rezervă, a anunțat, luni, că va lansa o carte autobiografică – „Un ostaș în slujba țării. „Paginile acestei cărți sunt despre mine. Nu despre funcțiile pe care le-am ocupat, nu despre imaginea mea publică, nu sunt bilanț și nici program electoral”, susține Ciucă.

Anunțul a fost făcut de Ciucă pe site-ul personal, el precizând că volumul va apărea în luna iunie 2024 la editura RAO, iar „toate încasările vor fi donate către inițiative caritabile”.

„Nu sunt un om politic tipic”

„Paginile acestei cărți sunt despre mine. Nu despre funcțiile pe care le-am ocupat, nu despre imaginea mea publică, nu sunt bilanț și nici program electoral. Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic. Sunt despre viața mea, cea din spatele pupitrului, a microfonului sau a televizorului. Pentru că s-a vorbit mult despre faptul că “nu sunt din filmul acesta”, al politicii românești. Și e adevărat. Nu sunt un om politic tipic. Și veți vedea în această colecție de gânduri și povești de viață care e crezul meu”, este mesajul postat de Nicolae Ciucă pe site-ul personal.

Anunțul lansării acestei cărți autobiografice apare în plină campanie electorală pentru alegerile locale și în contextul în care PNL îl pregătește pe Nicolae Ciucă drept candidat pentru alegerile prezidențiale.

De altfel, în campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare, Nicolae Ciucă este promovat intens pe toate panourile electorale, dar și în mediul online, pe toate rețelele de socializare.

Ascensiunea rapidă a lui Nicolae Ciucă în politica românească

Nicolae Ciucă (57 de ani) a intrat în politica românească promovat de președintele Klaus Iohannis și susținut de PNL. De la funcția de șef al Statului Major, cunoscut drept unul dintre fidelii președintelui Klaus Iohnnis, Nicolae Ciucă a fost propulsat rapid în vârful politicii românești.

În octombrie 2019, Nicolae Ciucă a fost propus de PNL pentru funcția de ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban. Odată cu propunerea pentru funcția de ministru al Apărării, Ciucă s-a înscris în PNL și a deschis lista de candidați pentru un post de senator de Dolj.

După două luni, în decembrie 2020, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a fost desemnat de Klaus Iohannis prim-ministru interimar după demisia lui Ludovic Orban însă liberalii au refuzat atunci dorința președintelui de a-l susține pentru funcția de premier plin.

În 2021, după ce Guvernul lui Florin Cîțu a căzut prin moțiune de cenzură, liderii PNL l-au forțat pe Cîțu să demisioneze și din funcția de președinte al partidului.

În noiembrie, Ciucă a fost nominalizat premier al Coaliței PSD-PNL de către președintele Klaus Iohannis, iar Cabinetul său a fost validat de Parlament în noiembrie 2021.

În 2022, la sfârșitul lunii martie, 40 de lideri ai PNL au cerut demisia lui Florin Cîțu din fruntea partidului. Astfel, Nicolae Ciucă preia și șefia PNL în aprilie 2022, fiind „candidatul unic” la funcția de presedinte al partidului. Liberalii au modificat statutul partidului, iar Ciucă a primit derogare pentru a putea candida pentru că nu avea vechimea în partid cerută de statut.

Nicolae Ciucă, general în rezervă, a condus Guvernul PSD-PNL din noiembrie 2021 până în mai 2023, când a demisionat din funcție, iar Marcel Ciolacu a preluat funcția de premier.

Acuzațiile de plagiat

În ianuarie 2022, Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat de către jurnalista Emilia Șercan, care a dezvăluit, într-un articol PressOne, că generalul în rezervă a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003.

Într-un articol semnat de jurnalista Emilia Șercan, PressOne relata că generalul în rezervă Nicolae Ciucă a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 a Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP). Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Înainte de a intra în politică, Nicolae Ciucă a fost șeful statului Major în perioada 2015-2019 și, potrivit CV-ului său, „un militar de carieră cu multe misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia”. De asemenea, Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Nicolae Ciucă s-a născut în 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro