Sari direct la conținut

Istoria Alcoolului: Vinul – întâmplări, date și curiozități despre consumul antic de vin

Istoria Alcoolului: Vinul, Foto: Romulic-Stojcic / Lumi Images / Profimedia
Istoria Alcoolului: Vinul, Foto: Romulic-Stojcic / Lumi Images / Profimedia

Anticii, în înțelepciunea lor, au asociat anumite alimente și băuturi cu practicile religioase. Cum ar veni, alea erau atribute ale zeilor. Fie că vorbim despre anticii orientali, nord africani sau europeni. Dintre toate aceste alimente, trei și-a păstrat valențele sacre până în ziua de azi, deși poate ați omis cumva acest aspect. Este vorba despre pâine, ulei și … vin. Iată o idee care s-a transmis prin intermediul creștinismului până în zilele noastre, deși originile preced cu mult creștinismul propriu-zis.

Probabil că tocmai culoarea sa roșie, asociată cu sângele, ca și în cazul ocrului folosit pe scară largă în paleolitic, a făcut ca vinul să fie asociat cumva cu practicile religioase. Apoi, starea de euforie sau de intoxicare pe care o dădea acesta, asociată adesea cu transa mistică, i-a determinat pe cei din trecut să vadă în vin numeroase valențe metafizice. Sau, hai să le spunem superstiții.

Ascultă pe Spotify:

De asta, cumva, vinul a fost mai mult decât o simplă băutură alcoolică. A fost una care s-a regăsit în mai toate culturile orientale, nord-africane și europene, încă din zorii neoliticului și până în antichitate, căci la antichitate ne oprim cu prima parte a istoriei vinului. Și în absolut fiecare cultură în care a ajuns, vinul a căpătat valențe care au făcut din el o băutură a regalității, a zeităților, a preoțimii și, nu în ultimul rând, a celor din păturile de jos.

Ascultă pe Podcasters by Spotify:

Prin prisma acestor idei, vă invităm la o călătorie prin istoria celor mai importante culturi străvechi, și mai ales, a modului în care acestea au privit și interpretat consumul de vin. De la mesopotamieni la egipteni, de la fenicieni la greci, și apoi la romani, de la barbari la lumea civilizată și de la păgâni la creștini. Toate acestea, doar accesând cu un click materialul audio.

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob

Muzica:Epidemic Sound

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro