Sari direct la conținut

Jurnalistul Ovidiu Albu acuză Guvernul că i-a închis site-ul Aktual24.ro în baza unei minciuni cât Rusia de mare: „Sunt mii de trolli care ma înjură că scriu rele de Putin”

HotNews.ro
Acces restrictionat, Foto: Captura Aktual24.ro
Acces restrictionat, Foto: Captura Aktual24.ro

​Jurnalistul Ovidiu Albu a acuzat joi seara Guvernul că i-a blocat pe nedrept accesul la site-ul său Aktual24.ro, care a fost trecut de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică alături de Sputnik și Russia Today pe lista site-urilor de propagandă rusă și fake news.

  • „Sunteti nebuni? Unde ati vazut propaganda pro-Moscova pe aktual24.ro? Sunt mii de trolli care ma injura, imi doresc toate ciumele si bolile pentru ca scriu rele de Putin si astia ma interzic pentru ca ii fac propaganda lui Putin?
  • In plus, sunt invocate doua IP din Germania legate de aktual24.ro. Eu n-am mai fost in Germania de 10 ani si nici n-am pe nimeni acolo care sa scrie pentru site, lucru care poate fi dovedit foarte usor. (update: imi spus ce-i de la hosting, presslabs, ca la acele adrese de IP sunt serverele lor de fapt).
  • Inca o data, este o dementa totala. Sunt convins ca toata povestea are legatura cu cresterea masiva de trafic din aceasta perioada, am ajuns la peste 300-400.000 de unici pe zi, tocmai cu stiri anti-Putin si anti-Kremlin. Le stiti, le-ati vazut. Undeva a deranjat extrem de tare si s-a bagat tocmai un fake news despre aktual24.ro. Am dus o munca titanica sa ajung aici, iar acum ma trezesc interzis in baza unei minciuni cat Rusia de mare. Este pur si simplu grotesc ce mi se intampla”, a scris joi Ovidiu Albu pe contul său de Facebook.

HotNews.ro a solicitat atât Guvernului cât și SRI, DNSC și ANCOM să precizeze motivele pentru care au blocat accesul la site-ul Aktual24.ro, exemple de știri fake news ori de propagandă pro-rusă, precum și baza legală pentru solicitarea către furnizorii de internet de a bloca accesul la acest site. Vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Încă două site-uri vor fi blocate pentru fake news în România / Listă cu 72 de IP-uri, multe din Rusia, pentru care Guvernul cere blocarea accesului

HotNews.ro a scris încă de joi seara că Aktual24[.]ro și Russian.rt[.]com au fost adăugate pe lista site-urilor care ar propaga știri false și ar dezinforma în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit unui anunț făcut de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Celelalte 9 site-uri pentru care Guvernul a cerut anterior furnizorilor de internet să nu mai poată fi accesate sunt acum indisponibile, chiar dacă nu a fost prezentată o bază legală.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), care nu are atribuții în blocarea accesului la internet, după cum admite pe site-ul propriu, a publicat joi seara o listă actualizată atât cu site-uri web care ar propaga fake news-uri, cât și o listă cu 72 de adrese IP-uri, majoritatea din Rusia, de la care ar avea loc atacuri cibernetice și malware ce pot afecta inclusiv România.

DNSC a adăugat practic 2 noi site-uri – Aktual24[.]ro și Russian[.]rt[.]com – la lista deja anunțată anterior de Guvern. Și acestea ar urma să fie blocate.

Listă cu 72 de IP-uri, multe din Rusia, de unde s-ar lansa atacuri cibernetice: Câte mai sunt încă active

DNSC a publicat de asemenea o listă cu 72 de IP-uri care ar fi utilizate la atacuri cibernetice ce ar putea afecta și România. Sunt adrese IP și din Italia, SUA ori Germania, dar cele mai multe sunt din Rusia.

„Accesul utilizatorilor din România la domeniile și adresele de IP de mai sus poate fi oprit / restricționat utilizând resurse Internet din România, dar acestea pot fi încă accesate din afara țării utilizând servicii de tip VPN, TOR sau alte metode tehnice”, subliniază DNSC la fiecare dintre aceste liste.

UPDATE (vineri, 00:55) Probleme cu domeniul de internet aktual24[.]ro. Motivul: Ar fi încălcat politica cybersec

Datele de la Registrul de domenii de internet RoTLD arată că domeniul de internet aktual24[.]ro este deținut de o persoană fizică și are momentan probleme. Motivul: „încălcare politică cybersec”.

Site-ul aktual24[.]ro nu mai poate fi accesat în anumite rețele. Mesajul afișat

Unii utilizatori de internet au semnalat către HotNews.ro că nu mai pot accesa site-ul aktual24[.]ro. Mesajul afișat este următorul:

  • „Accesul către acest site este restricționat ca urmare a măsurilor dispuse de către autoritatea competentă la nivel național pentru gestionarea riscurilor și a incidentelor de securitate cibernetică.”

De notat faptul că DNSC este autoritatea competentă la nivel național pentru spațiul cibernetic național civil, precum și pentru gestionarea riscurilor și a incidentelor de securitate cibernetică, doar că această autoritate spune pe site-ul propriu următoarele:

  • „Directoratul nu are atribuții legale pentru eliminarea la sursă, blocarea sau neutralizarea conținutului online sau a infrastructurilor cibernetice implicate în astfel de activități dar oferă expertiză și asistență în aceste cazuri, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.”

Pe de altă parte și Serviciul Român de Informații (SRI), prin Centrul Național Cyberint, este autoritate națională în domeniul cyberintelligence, în urma desemnării de către CSAT, și acționează pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice a României.

Cum funcționează mecanismul de blocare a accesului la internet în România: Guvernul nu a prezentat încă nicio bază legală

HotNews.ro a prezentat în exclusivitate marți, 1 martie, o adresă guvernamentală care arată mecanismul folosit de autorități pentru blocarea accesului la anumite site-uri ori adrese IP de internet.

Ca și în situația de față, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a făcut o listă cu site-urile acuzate de fake news și cu IP-uri care ar fi folosite pentru atacuri cibernetice, pe care a trimis-o către ANCOM – autoritatea de reglementare în comunicații, cu rugămintea de a dispune măsurile tehnice pentru blocarea accesului la internet către acestea.

La rândul său, ANCOM a trimis adresa către furnizori cu solicitarea de a efectua de îndată operațiunile tehnice cerute de DNSC.

  • DNSC nu are atribuții în blocarea accesului la internet, însă ANCOM o poate face prin decizii către furnizorii de internet. Doar că ANCOM are nevoie de o bază legală pentru a emite astfel de decizii.

Până acum nici Guvernul și nici cele două autorități guvernamentale – DNSC și ANCOM – nu au precizat care este legislația în baza căreia cer furnizorilor de internet blocarea accesului utilizatorilor către aceste site-uri.

Într-un articol anterior, oficialii ANCOM au explicat pentru HotNews.ro și situațiile excepționale în care a putut până acum să impună furnizorilor de internet blocarea accesului la conținutul online a anumitor site-uri. O situație a fost în starea de urgență, prin decret prezidențial, cu site-urile cu fake news. A doua posibilitate este la solicitarea SRI, în baza legii privind prevenirea și combaterea terorismului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro