Sari direct la conținut

Ce articole cu adevărat excepționale (pentru aceste vremuri) publica Novaya Gazeta din Rusia în ziua în care s-a închis din cauza cenzurii

HotNews.ro
Site-ul Novaya Gazeta (traducere cu Google Translate), Foto: Screenshot
Site-ul Novaya Gazeta (traducere cu Google Translate), Foto: Screenshot

​Așa cum arată propaganda rusă în aceste zile, când e interzis până și cuvântul „război”, existența unei publicații precum „Novaya Gazeta” părea neverosimilă. Cum să explici într-un articol ce prevede Convenția de la Geneva privind civilii pe timp de război, când armata rusă șterge de pe fața pământului orașul Mariupol, cu tot cu locuitori înăuntru?

„Am primit un nou avertisment de la Roskomnadzor (autoritatea rusă de supraveghere a mass-media). Din acest motiv suspendăm publicarea ziarului pe internet, pe rețele sociale și print până la finalul „operațiunii speciale pe teritoriul Ucrainei”. Cu stimă, editorii Novaya Gazeta”.

Așa arată articolul principal de astăzi de pe site-ul Novaya Gazeta, singura publicație independentă care mai rezista în Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Mai multe instituții de presă s-au văzut nevoite să-și înceteze activitatea pe termen limitat sau nedefinitiv din cauza noii legi apărute în Rusia la începutul lunii care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru așa-zise informații false referitoare la armată.

După ce fusese obligată să-și retragă unele articole de pe site, din cauza acestui act normativ, Novaya Gazeta, condusă de Dmitri Muratov, laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a decis în cele din urmă să-și suspende activitatea.

Am vrut să văd ce articole conținea astăzi site-ul cunoscutei publicații. Într-adevăr, era greu de crezut că un asemenea conținut mai putea exista într-o țară în care cenzura se apropie cu pași grăbiți de nivelul din Coreea de Nord.

Omorârea civililor într-un război și dreptul internațional

De exemplu, am citit un articol despre cum ar trebui să fie tratați civilii și prizonierii într-un conflict militar, ce sunt coridoarele umanitare și care sunt principiile Convenției de la Geneva, articol în care este citat avocatul specializat în drept internațional Gleb Bogush.

„Ce spune dreptul internațional despre comportamentul militarilor în orașele asediate?”, întreabă reporterul.

„A patra Convenție de la Geneva interzice: ocuparea de proprietăți, omorârea, batjocorirea (civililor), înlocuirea legilor existente cu ale ocupanților. Abordarea generală este obligația statului de a preveni vătămarea populației civile. Chiar dacă un obiectiv militar incontestabil este atacat, trebuie luate măsuri de precauție. Printre măsuri trebuie să fie protejarea reală a femeilor, copiilor, vârstnicilor cu posibilitatea de a părăsi zona în care se află în pericol direct. Și, cel mai important, conform Convenției IV de la Geneva, populaţia civilă trebuie avertizată cu privire la atacuri”, spune avocatul.

„Există declarații ale televiziunii ruse și ale oficialilor ruși că în centrele comerciale și spitale se ascundeau de fapt „naziștii”, nu rezidenții. Sau că „naziștii” ucraineni foloseau civilii, ca pe niște scuturi umane”.

„Să presupunem că s-au ascuns acolo sau s-au ascuns în spatele cuiva. Dar nu există așa ceva în dreptul internațional umanitar. Este un clișeu de propagandă teribil. De ce este groaznic? Pentru că înseamnă dezumanizarea unui grup de oameni. Dacă urmați această logică, ucrainenii, așa cum ar fi, nu pot fi uciși, aceasta este o crimă, dar naziștii pot fi uciși și noi îi ucidem”.

Niște declarații interesante s-ar putea spune în condițiile în care armata rusă omoară acum civili din Ucraina fără nicio reținere.

119 instituții media din Rusia au intrat la categoria „agenți străini”

Într-un alt articol se vorbește despre faptul că publicația Deutsche Welle a fost inclusă de Ministerul de Justiție rus în registrul instituțiilor media care acționează ca „agent străin”. De unde aflăm că în acest registru se află în total 119 instituții media.

Ultimul tren

Ultimul tren cu care rușii ar mai fi putut pleca spre vest, în Europa, a fost și el oprit. Allegro, trenul care făcea legătura între Sankt Petersburg și Helsinki, a avut ultima cursă pe 27 martie, ora locală 15,30. A plecat din gară și nu s-a mai întors, ca urmare a deciziei companiei feroviare finlandeze de a-l suspenda după sancțiunile Occidentului la adresa Rusiei. Un reporter al ziarului a fost în această ultimă călătorie tristă.

„Scuzați-mă, dar pe ce bază?”

Editorialul de astăzi al publicației se numește „Scuzați-mă, dar pe ce bază?” și pleacă de la întrebarea unei tinere care a protestat împotriva războiului în Piața Pușkin din Moscova cu o foaie A4 în mână pe care nu scria nimic, întrebarea fiind adresată polițistului care a ridicat-o și a dus-o la secție.

Cum a căzut orașul Herson în mâinile rușilor?

Într-un reportaj făcut la fața locului, jurnalistul Novaya Gazeta încearcă să răspundă la o întrebare interesantă: de ce a căzut orașul Herson atât de ușor în mâinile rușilor? „A fost vorba de prostie, trădare ori ambele” potrivit lui Andrey Gordeev, fost guvernator al regiunii Herson.

Căderea orașului a fost surprinzătoare în condițiile în care Herson era înconjurat de patru linii de apărare, unele naturale (râul Nipru sau canalul de irigație), altele create de armata ucraineană: istmul dintre Herson și Crimeea trebuia minat, iar ultima linie de apărare a fost capul de pod Kakhovka.

Articolul explică însă că încă din prima zi a „operațiunii speciale”, guvernatorul a plecat din regiune împreună cu conducerea poliției, a parchetului și a tribunalului. Un pic mai târziu au plecat și șefii serviciului secret ucrainean din oraș.

În acest moment de pildă orașul funcționează fără poliție. Cea mai mare problemă din Herson este că, din cauza blocării complete a orașului de către forțele ruse, nu se mai găsesc medicamente pentru boli cronice.

Susținătorii literei Z din Siberia

Autobuz din Novosibirsk. Screenshit via Novaya Gazeta

Un reportaj din Novosibirsk, Siberia, vorbește despre acțiunile de sprijin din partea populației pentru intervenția armată în Ucraina dar și despre acele „oaze de normalitate” care se mai opun războiului chiar și în această parte îndepărtată a Rusiei.

Cu această ocazie aflăm și că Taiga.Info, una dintre cele mai mari rețele media regionale independente din Rusia, care acoperă 12 regiuni din și în jurul Siberiei, a fost blocată de autorități. Motivul: a furnizat informații despre războiul din Ucraina.

În același timp în Novosibirsk, în ultimele săptămâni s-au întâmplat următoarele lucruri: a fost un miting-concert de susținere a operațiunii Z, profesorii postează zeci de poze patriotice pe social-media, iar autoritățile orașului au desenat pe mijloacele de transport municipal simbolurile neoficiale ale armatei ruse.

În același timp, în oraș există și grupuri de oameni care protestează împotriva invaziei din Ucraina, care are loc la 3500 de kilometri distanță.

Cum să neutralizezi propaganda de stat agresivă. Ghid practic

Acest titlu nu cred că mai are nevoie de nicio explicație.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro