Ucrainenii fac disecția unei drone Orlan-10 și râd de tehnica rusească: „O cameră foto Canon prinsă cu scai. Trimitem această tehnologie „cosmică” partenerilor noștri occidentali”
O cameră foto comercială marca Canon, cu comutatorul de pornire/oprire lipit în loc și prinsă cu scai, așa ar arăta blocul optic al unei drone de recunoaștere Orlan-10 folosite de Rusia, susțin ucrainenii care au făcut „disecția” unei astfel de aeronave fără pilot s-ar fi prăbușit pe teritoriul ucrainean.
Într-un clip video ce se răspândește rapid pe internet, un soldat din armata ucraineană prezintă disecția celei „mai moderne” tehnologii rusești – o dronă de recunoaștere Orlan-10 cu care Rusia s-a mândrit inclusiv în videoclipurile sale de propagandă.
Drona s-ar fi prăbușit pe teritoriul ucrainean. „Ne-am gândit chiar să trimitem această tehnologie „cosmică” partenerilor noștri occidentali. Le-am trimis câteva poze și ne-au zis „asta nu are cum să fie modern, descurcați-vă voi”.
Militarul ucrainean purcede apoi să evidențieze scurtăturile „familiare” pe care rușii le folosesc în tehnica lor. Astfel, acesta arată către cameră blocul optic al dronei Orlan-10, cu trei lentile.
Potrivit imaginilor prezentate, drona ar folosi o cameră foto Canon prinsă cu scai, cu comutatorul pornire/oprire lipit în loc astfel încât să nu se închidă camera. Dispozitivul foto este atașat unui circuit de care sunt prinse celelalte lentile, unul fiind un senzor termic.
„Scrie „made in Russia” dar vedem că e doar o cameră foto Canon. E prinsă cu scai”, spune soldatul.
Componenta „fără de care nicio armă modernă rusească nu poate funcționa: STICLA”
Apoi, militarul ucrainean trece la cea mai importantă componentă „fără de care nicio armă modernă rusească nu poate funcționa: sticla”.
Pe imagini se vede cum pe partea superioară a dronei apare un gât de sticlă de plastic cu un capac prins cu un lănțișor metalic pentru a nu se pierde.
„E pe bune, nu e fake. Aici scrie „combustibil”, aici scrie „aprindere” și puteți vedea dopul sticlei, probabil o sticlă de apă minerală. După cum vedeți, Rusia nu e Rusia fără o sticlă”, spune ucraineanul.
Cu toate acestea, militarul ucrainean redevine serios și subliniază totuși că dronele Orlan-10 folosite de Rusia sunt chiar eficiente și reprezintă o amenințare pentru armata Ucrainei.
„Să nu minimizăm eficiență acestor drone. Inamicul are multe astfel de drone. Băieții noștri trebuie să fie alerți mereu pentru că una ca aceasta poate fi mereu deasupra”, spune militarul care amintește că drona are o rază de operare de circa 100 de kilometri.
„Inamicul e foarte eficient să ne urmărească mișcările cu astfel de drone”, spune ucraineanul.
A bit of a technical dive into a downed Russian Orlan-10 pic.twitter.com/GF7OV44qsF
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) April 10, 2022
Rusia se laudă cum folosește în războiul din Ucraina dronele Orlan-10
Ministerul rus al Apărării a făcut un film de prezentare pentru drona multifuncțională Orlan-10, folosită în „operațiunea militară specială” din Ucraina în special pentru culegerea de informații.
„În timpul operațiunilor de luptă, echipajele Orlan-10, în ciuda interferențelor electronice ale inamicului, desfășoară zboruri de recunoaștere la nivel tactic pentru coordonarea acțiunilor între diferite tipuri de echipament militar și armament”, se arată în descrierea clipului.
Dronele Orlan-10 sunt folosite pentru identificarea și categorisirea țintelor, fiind echipate cu instrumente optice și în spectrul radiației termice.
„Echipajele înregistrează constant și retransmit pozițiile forțelor armate ucrainene. Inamicul se ascunde în zone civile, folosindu-le drept „scuturi umane”, poziții de luptă în zone rezidențiale”, susține ministerul rus al Apărării.
„Dronele nu fac doar recunoaștere. Operatorii le folosesc și să controleze coridoarele pe unde forțele rusești scot refugiații din zonă și în lungul drumurilor pe unde trec convoaiele umanitare. Dronele Orlan lucrează non stop, la fel și operatorii lor”, mai susține Ministerul rus al Apărării.
Orlan-10, o dronă tactică pentru recunoșterea și identificarea țintelor, model intrat în dotarea armatei ruse din 2010
Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forțele Armate Ruse. Dronele sunt folosite de obicei în grupuri de două-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri.
Circa 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configurații încă din 2010, iar ele au fost folosite și în Siria, Libya și Nagorno-Karabakh.
Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă și aterizează printr-un sistem cu parașută care se declanșează automat.
Dronele Orlan-10 pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operațională de circa 140 de km dar poate zbura și până la 600 de km. Dronele pot atinge altitudini de 5.000 de metri și au o autonomie de circa 16 ore.
Orlan-10, modelul de dronă prăbușit în România în Bistrița-Năsăud
Același model de dronă s-a prăbușit în România în urmă cu câteva săptămâni, când autoritățile de la noi ziceau că e doar „un aeromodel”.
Ulterior, ministrul Apărării Vasile Dîncu a recunoscut că drona căzută în Bistrița „era de cercetare-informații”, dar susținea că „era veche” și că e „o jucărie de dronă”.
–
- Evenimentele din ziua 46 a invaziei din Ucraina, LIVETEXT aici pe HotNews.ro