VIDEO Imagini dramatice din buncărele de sub uzina Azovstal din Mariupol: Întuneric, înghesuială, apă pe terminate / Ultimii apărători cer să fie evacuați
Imagini dramatice filmate în buncărele de sub uzina Azovstal din Mariupol arată condițiile în care trăiesc ultimii luptători ucraineni din orașul-port și civilii care s-au adăpostit aici: întuneric, înghesuială, apă pe terminate.
Unul dintre comandanții adjuncți ai Batalionului Azov din Mariupol, căpitanul Sviatoslav Palamar, afirma într-un interviu acordat prin telefon jurnaliștilor de la Reuters joi că nu poate da un număr exact al civililor care s-au refugiat în uzină dar că este de ordinul sutelor și că aceștia se află în buncăre diferite de cele ale soldaților.
Acesta a spus de asemenea că peste 500 de răniți se află în uzina Azovstal, ultima redută controlată de apărătorii ucraineni după ce orașul-port de la Marea Azov a fost încercuit complet de forțele armate ale Rusiei încă de pe 5 martie, a 10-a zi a războiului din Ucraina.
#Mariupol, in the bunkers of #Azovstal.
Water is running low. #Ukraine #Russia #WarCrimes pic.twitter.com/nEW83uPvyy
— Canadian Ukrainian Volunteer \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6\uD83C\uDDE8\uD83C\uDDE6✊\uD83C\uDFFB (@CanadianUkrain1) April 28, 2022
Imagini distribuite pe rețelele de socializare săptămâna trecută arată că printre civilii care s-au refugiat în uzina Azovstal se numără și părinți cu copiii lor.
Inside the Azovstal steel plant in #Mariupol, where more than 1,000 civilians (children, women, elderly) were hiding in the basement for almost two months.
Children are playing and keeping each other company but they are saying they want to go home, go outside in the sun \uD83D\uDC94 pic.twitter.com/W108b6nNZY
— Asami Terajima (@AsamiTerajima) April 23, 2022
Another video released today from inside Mariupol’s Azovstal steel plant:
“My job is gone. My hospital was destroyed. My school was destroyed. My house was destroyed,” a woman says.
“Children aren’t sleeping – they are all shaking,” another woman says. pic.twitter.com/GU42TpYImZ
— Asami Terajima (@AsamiTerajima) April 24, 2022
Palmar a relatat că apa, hrana și medicamentele sunt toate pe terminate dar că soldații săi vor rezista „atât cât e nevoie” și că predarea nu reprezintă o opțiune pentru soldații săi deoarece ei vor fi uciși dacă sunt luați prizonieri de ruși.
El a făcut apel la comunitatea internațională să organizeze un culoar umanitar cu garantori care să asigure evacuarea civililor și apoi a apărătorilor rămași în uzina Azovstal.
Soldații ucraineni fac apel la o evacuare din uzina Azovstal din Mariupol
Tot joi, comandantul Brigăzii 36 de Puşcaşi Marini ai Forţelor armate ucrainene, Serhii Volinski, au cerut să fie evacuaţi printr-o „extracție”, precum cea folosită în 1940 la Dunkerque, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a evacua trupele aliate prin Canalul Mânecii după ce au fost încercuite de forțele germane.
„Luptăm de 62 de zile într-o încercuire totală, acum ne aflăm în uzina Azovstal, efectuând operaţiuni împreună cu unităţi ale regimentului Azov şi cu alte unităţi care au fost încercuite din cauza ostilităţilor din Mariupol”, a declarat Volinski într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Facebook.
Rusia anunțase pe 1 martie că și-a îndeplinit primul obiectiv strategic al „operațiunii militare” ordonate de președintele Vladimir Putin, tăierea accesului Ucrainei la Marea Azov.
După un mesaj de rămas-bun dramatic transmis pe 11 aprilie pe pagina lor de Facebook, ultimii pușcași marini din Mariupol s-au regrupat și alăturat militarilor Batalionului Azov aflați în perimetrul uzinei Azovstal. Armata rusă anunța în aceeași zi că a cucerit zona portuară a orașului.
Forțele ruse continuă asediul uzinei Azov după ce președintele rus Vladimir Putin a oprit a anulat luarea cu asalt a acesteia, ordonând însă ca „nicio muscă” să nu scape din încercuire.
Urmărește ultimele evoluții din a 65-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.