Sari direct la conținut

VIDEO Imagini dramatice din buncărele de sub uzina Azovstal din Mariupol: Întuneric, înghesuială, apă pe terminate / Ultimii apărători cer să fie evacuați

HotNews.ro
In buncarele de sub uzina Azovstal din Mariupol, Foto: Captura video
In buncarele de sub uzina Azovstal din Mariupol, Foto: Captura video

Imagini dramatice filmate în buncărele de sub uzina Azovstal din Mariupol arată condițiile în care trăiesc ultimii luptători ucraineni din orașul-port și civilii care s-au adăpostit aici: întuneric, înghesuială, apă pe terminate.

Unul dintre comandanții adjuncți ai Batalionului Azov din Mariupol, căpitanul Sviatoslav Palamar, afirma într-un interviu acordat prin telefon jurnaliștilor de la Reuters joi că nu poate da un număr exact al civililor care s-au refugiat în uzină dar că este de ordinul sutelor și că aceștia se află în buncăre diferite de cele ale soldaților.

Acesta a spus de asemenea că peste 500 de răniți se află în uzina Azovstal, ultima redută controlată de apărătorii ucraineni după ce orașul-port de la Marea Azov a fost încercuit complet de forțele armate ale Rusiei încă de pe 5 martie, a 10-a zi a războiului din Ucraina.

Imagini distribuite pe rețelele de socializare săptămâna trecută arată că printre civilii care s-au refugiat în uzina Azovstal se numără și părinți cu copiii lor.

Palmar a relatat că apa, hrana și medicamentele sunt toate pe terminate dar că soldații săi vor rezista „atât cât e nevoie” și că predarea nu reprezintă o opțiune pentru soldații săi deoarece ei vor fi uciși dacă sunt luați prizonieri de ruși.

El a făcut apel la comunitatea internațională să organizeze un culoar umanitar cu garantori care să asigure evacuarea civililor și apoi a apărătorilor rămași în uzina Azovstal.

Soldații ucraineni fac apel la o evacuare din uzina Azovstal din Mariupol

Tot joi, comandantul Brigăzii 36 de Puşcaşi Marini ai Forţelor armate ucrainene, Serhii Volinski, au cerut să fie evacuaţi printr-o „extracție”, precum cea folosită în 1940 la Dunkerque, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a evacua trupele aliate prin Canalul Mânecii după ce au fost încercuite de forțele germane.

„Luptăm de 62 de zile într-o încercuire totală, acum ne aflăm în uzina Azovstal, efectuând operaţiuni împreună cu unităţi ale regimentului Azov şi cu alte unităţi care au fost încercuite din cauza ostilităţilor din Mariupol”, a declarat Volinski într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Facebook.

Rusia anunțase pe 1 martie că și-a îndeplinit primul obiectiv strategic al „operațiunii militare” ordonate de președintele Vladimir Putin, tăierea accesului Ucrainei la Marea Azov.

După un mesaj de rămas-bun dramatic transmis pe 11 aprilie pe pagina lor de Facebook, ultimii pușcași marini din Mariupol s-au regrupat și alăturat militarilor Batalionului Azov aflați în perimetrul uzinei Azovstal. Armata rusă anunța în aceeași zi că a cucerit zona portuară a orașului.

Forțele ruse continuă asediul uzinei Azov după ce președintele rus Vladimir Putin a oprit a anulat luarea cu asalt a acesteia, ordonând însă ca „nicio muscă” să nu scape din încercuire.

Urmărește ultimele evoluții din a 65-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro