Sari direct la conținut

Kievul a anunțat uciderea celui de-al zecelea general rus

HotNews.ro
Kievul a anunțat uciderea celui de-al zecelea general rus

Potrivit autorităților ucrainene, citate de Kiyv Post, este vorba despre generalul Andrei Simonov, comandantul unităților de război electronic. Împreună cu el, 100 de soldați ruși ar fi fost uciși într-un atac de artilerie în apropiere de Izium, în estul Ucrainei.

Potrivit Kiyv Post, la 30 aprilie, unitățile Gărzii Naționale au localizat un post de comandă de teren al Armatei a 2-a ruse și au dat coordonatele armatei. Artileria a tras asupra acestor poziții. Mai mult de 30 de vehicule blindate rusești, inclusiv tancuri, ar fi fost lovite de rachete.

O înregistrare video postată pe rețelele de socializare arată cum presupusul post de comandă este lovit de ceea ce par a fi rachete Grad.

Consilierul prezidențial Oleksi Arestovici a declarat într-un interviu publicat pe YouTube că aproximativ 100 de soldați ruși, inclusiv Simonov, au fost uciși în atac, potrivit presei poloneze.

Rusia ar fi pierdut încă 300 de soldați în ultimele 24 de ore, bilanțul total ajungând la 23.500 de militari uciși, potrivit ultimului raport al Statului Major al Armatei Ucrainei publicat duminică.

Cum reușesc forțele ucrainene să elimine atâția generalii ruși

Analiștii și experții militari occidentali sunt unanimi în a descrie o primă fază a războiului în care rușii au eșuat în general.

Fosta Armată Roșie, deși precedată de o reputație măgulitoare, a arătat mari slăbiciuni în calitatea organizării, comunicațiilor, logisticii, a deciziilor tactice.

Un specialist militar citat de AFP propune câteva ipoteze: „comenzile sunt înțelese greșit sau sunt prost primite, unitățile nu se supun, sau există o problemă majoră de moral care îi obligă pe generali să meargă în frunte”. Și confirmă o probabilă strategie ucraineană. ” Când vrei să perturbi un lanț de comandă, țintești liderii”.

Razboi in Ucraina Foto: Mykhaylo Palinchak/SOPA/Shutterstock Editorial/Profimedia Images

Sarcina pare cu atât mai accesibilă cu cât armata rusă folosește instrumente de comunicare care sunt ușor de interceptat. Unitățile din Moscova „nu acordă atenție procedurilor de securitate informatică și sunt ușor de interceptat”, asigură AFP Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate și Strategie din Ierusalim (JISS).

În teren, vehiculul comandantului este recunoscut după „antene și alte vehicule care îl protejează. Astfel, identifici postul de comandă tactică”, explică el. Ucrainenii o pot „ținti cu o rachetă antitanc sau, și mai bine, cu o dronă de atac”.

Fostul general american și șef al CIA David Petraeus a explicat la CNN cum reușesc militarii Ucrainei să-i omoare pe generalii ruși și de ce comunicațiile rușilor sunt la pământ.

„Comunicațiile lor au fost blocate de ucraineni. Comunicațiile lor securizate nu au funcționat. A trebuit să meargă pe un singur canal. Acesta poate fi blocat. Și exact asta au făcut ucrainenii. Ei folosesc telefoane mobile. Ucrainenii au blocat prefixul pentru Rusia, așa că nu au funcționat. Apoi au dat jos 3G. Ei fură literalmente telefoane mobile de la civili ucraineni pentru a comunica între ei”, a spus Petraeus.

„Deci, ce se întâmplă? Coloana este oprită. Un general nerăbdător stă acolo în spate, în vehiculul lui blindat. Merge în față să afle ce se întâmplă, pentru că nu există inițiativă. Nu există un corp de subofițeri. Recruții nu au inițiativă, așteaptă să li se spună ce să facă. Iar când generalul ajunge în față, ucrainenii au lunetiști foarte, foarte buni și îl iau în vizor”, a explicat el.

Cel mai elocvent exemplu îl reprezintă faptul că unul dintre cei 10 generali ruși uciși în timpul războiului din Ucraina ar fi fost eliminat după cea dat un telefon pe o linie nesecurizată, lucru care le-a permis trupelor ucrainene să îi depisteze locația și să-l elimine.

Pierderile Rusiei de la debutul războiului sunt:

23.500 de soldați (față de 23.200 sâmbătă)

1.026 tancuri

2.471 transportoare blindate

1.796 vehicule militare

451 sisteme de artilerie

151 lansatoare de rachete

80 sisteme defensive antiaeriene

155 elicoptere

192 avioane

8 ambarcațiuni

–-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro