Ucrainenii au sărbătorit unitatea, îmbrăcați în cămăși brodate tradiționale. Vîșîvanka, mesaj politic și armă culturală împotriva rușilor
Ucrainenii și-au îmbrăcat cămășile brodate joi pentru o sărbătoare anuală a veșmântului tradițional, un simbol al unității și o „armă culturală” împotriva invaziei ruse, relatează AFP.
Cunoscută sub denumirea de „vîșîvanka”, această cămașă amplus brodată, fiecare regiune a țării având propriile modele și tehnici, a revenit la modă de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, urmată de un conflict armat cu separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei.
Îmbrăcămintea populară, simbol al identității ucrainene și purtată masiv de femei, bărbați și copii în Ucraina în fiecare a treia joi din mai și pe 24 august, Ziua Independenței Ucrainei, capătă o semnificație specială anul acesta odată cu invazia rusă.
Început la 24 februarie, acest război este condus de Moscova în special cu argumentul, afirmat de președintele Vladimir Putin, că popoarele ucrainene și ruse sunt unul și același popor.
Adoptată și de diplomații din Ucraina, această bluză transmite acum mai mult mesaje politice decât stilistice.
Regina Letizia a Spaniei a îmbrăcat o cămașă tradițională albă ucraineană cu broderii colorate pe 3 martie la Madrid, la scurt timp după începerea invaziei Rusiei din 24 februarie a Ucrainei.
Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat joi ucrainenilor pentru a-i felicita „de ziua vîșîvankăi”, numind cămașa „amuleta noastră sacră în acest război”.
З Днем вишиванки, Україно! \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 pic.twitter.com/Lw2zyaQQaM
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 19, 2022
Președintele, care a apărut încă de la începutul războiului într-un tricou kaki sau pulover cu fermoar, chiar și în timpul ceremoniilor oficiale, a purtat cu această ocazie o cămașă kaki brodată.
Brandul Etnodim, care fabrică produsul, a explicat pe Facebook că trebuia să simbolizeze „reziliența și puterea poporului nostru”.
Ministrul Culturii, Oleksandr Tkatchenko, a spus că este „un simbol al libertății și al iubirii pentru Ucraina” și o „armă culturală care unește ucrainenii”.
Purtarea unei vîșîvanka este „o amintire că suntem cu toții uniți și mai puternici ca niciodată înainte”, a spus el.
Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, care s-a îmbrăcat în kaki de la începutul războiului, a postat pe Telegram o fotografie cu ea de anul trecut într-o vîșîvanka roșie cu broderie albă pe fundalul steagului ucrainean albastru și galben și al stemei.
Și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a postat joi pe Twitter o fotografie cu ea în vîșîvanka.
- „Astăzi sărbătoresc vibranta și bogata cultură ucraineană purtând o vîșîvanka.
- În fiecare a 3-a joi a lunii mai, oamenii poartă această bluză tradițională ca expresie a unității și a identității naționale.
- În aceste vremuri dificile, suntem alături de prietenii noștri ucraineni”.
\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 Today I celebrate the vibrant and rich Ukrainian culture by wearing a Vyshyvanka.
Every 3rd Thursday of May, people wear this traditional cloth as a expression of unity and national identity.
In these difficult times, we stand with our Ukrainian friends. pic.twitter.com/V9g063moek
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 19, 2022
Happy #VyshyvankaDay from these two cuties born in #Kharkiv \uD83D\uDC99
#ForEveryChild, a peaceful and healthy life pic.twitter.com/v3GnUIluKS— UNICEF Ukraine (@UNICEF_UA) May 19, 2022