Sari direct la conținut

De ce vrea Ucraina să țină procesele pentru crime de război pe plan intern?

HotNews.ro
De ce vrea Ucraina să țină procesele pentru crime de război pe plan intern?

Un tribunal din Ucraina a condamnat luni la închisoare pe viață un sergent rus, în vârstă de 21 de ani, pentru uciderea unui civil, la primul proces pentru crime de război de la invazie și urmează judecarea a altor 48 de soldați ruși, dar de ce vrea țara invadată de Moscova să țină procesele acasă?

Procesele pentru crime de război au loc adesea pe teren neutru, la Curtea Penală Internațională de la Haga, iar asta încă asta se mai poate întâmpla. Curtea Penală Internațională și Națiunile Unite au propriile anchete în curs de desfășurare, scrie BBC.

Dar Ucraina vrea să se miște rapid. Condamnarea de astăzi este neobișnuită – vine la doar trei luni de când a început războiul și pare departe de a se fi terminat.

Avocatul britanic Wayne Jordash QC, un consilier al parchetului ucrainean, spune că acest lucru nu înseamnă o scurtătură. El spune că toate dovezile trebuie colectate conform standardelor internaționale.

El spune, de asemenea, că sunt în curs de desfășurare alte câteva mii de acuzații pentru crime de război.

Jordash spune că Ucraina este hotărâtă în dorința de a judeca toate cazurile pe plan intern. „CPI doar atât poate să facă”, spune el pentru BBC, în contextul în care CPI tinde să îi judece doar pe lideri și cercurile lor imediate, și nu pe ofițerii de rang inferior.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război, după ce un tribunal din Kiev l-a condamnat pe Vadim Șișmarin la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat de 62 de ani, Oleksandr Shelipov.

„Am inițiat deja acheta pentru aproape 13.000 de cazuri care sunt legate doar de crime de război. La această categorie au fost semnalate suspiciuni la [aproximativ] 49 de persoane, pe care am început să-i urmărim penal [pentru] crime de război”, a spus Irina Venediktova.

Oficialii ucraineni au o listă cu aproximativ 600 de suspecţi despre care se crede că au fost implicați în crime de război, a spus ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro