Sari direct la conținut

Olaf Scholz a explicat de ce continuă să vorbească la telefon cu Putin

HotNews.ro
Olaf Scholz, Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Olaf Scholz, Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Cancelarul german Olaf Scholz a spus că discuțiile sale telefonice cu Vladimir Putin au un singur scop – să-i reamintească președintelui rus că războiul pe care l-a declanșat nu va reuși, relatează Die Zeit.

Scholz a declarat acest lucru marți în timpul unei vizite în Lituania, acesta susținând că discuțiile sale cu Putin sunt importante pentru a se asigura că liderul de la Kremlin înțelege din nou și din nou că strategia sa de a ataca Ucraina, în special, anexarea teritoriului ucrainean, nu va funcționa.

În plus, Scholz a subliniat încă o dată că Rusia nu ar trebui să câștige războiul cu Ucraina, așa că este important ca Putin să înțeleagă că nici Ucraina și nici aliații ei nu vor accepta o „pace forțată”.

În ultimele săptămâni cancelarul german a fost criticat pentru că a continuat să comunice cu președintele rus, în ciuda numeroaselor crime de război comise de forțele armate ale Moscovei în Ucraina.

Unii, precum prim-ministrul estonian Kaya Kallas, cu care Scholz a discutat marți, au spus direct că aceste convorbiri cu Putin nu au vreun rost. Și fostul președinte lituanian Dalia Grybauskaite a evaluat dur apelurile unor lideri occidentali către președintele rus, catalogându-le drept „apeluri către un terorist”.

Olaf Scholz și Macron, criticați din cauza discuțiilor cu Putin

Reproșuri similare au fost îndreptate și împotriva președintelui francez Emmanuel Macron, mai ales după ce acesta a afirmat că este „vital” ca Rusia să nu fie umilită.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba i-a transmis lui Macron că apelurile de a preveni umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franţa sau orice altă ţară care le solicită.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a răspuns și el omologului său francez, afirmând că Ucraina „nu va umili pe nimeni, dar vom răspunde cu aceeași monedă”.

Zelenski a spus că Macron, ca lider al negocierilor în format Normandia care au existat înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, „are o înțelegere profundă a tuturor detaliilor, a tuturor detaliilor din cadrul tuturor acordurilor încheiate cu Federația Rusă, precum și cu nerespectarea de către Rusia a acestor acorduri.”

Urmărește ultimele evoluții din a 104-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro