Sari direct la conținut

Lege adoptată în Ucraina: Muzica artiştilor ruşi, interzisă. Cine va face excepție / Și achiziţia de cărţi din Rusia va fi interzisă

HotNews.ro
Ucraina interzice difuzarea muzicii artiştilor ruşi, Foto: Tomasz Trybus / Alamy / Profimedia
Ucraina interzice difuzarea muzicii artiştilor ruşi, Foto: Tomasz Trybus / Alamy / Profimedia

Parlamentul ucrainean a adoptat duminică o lege care interzice difuzarea la radio şi TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicii artiştilor ruşi, relatează agenţiile EFE şi DPA, citate de Agerpres.

De o excepţie vor beneficia artiştii care au condamnat public invazia Rusiei. Va fi astfel creată o „listă albă” cu artiştii care s-au delimitat de Kremlin, listă ce va fi gestionată de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare şi va fi publică.

„Produsele muzicale ale statului agresor pot influenţa sentimentele separatiste în rândul populaţiei”, motivează în fundamentarea actului normativ parlamentarii ucraineni. „Muzica rusească poate face mai atractivă adoptarea unei identităţi ruseşti menite să slăbească statul ucrainean”, mai susţin aceştia.

Legea prezentată în parlament de mai multe partide, printre care şi cel al preşedintelui Volodimir Zelenski, instituie în plus cote minime de cântece în limba ucraineană, care vor trebui să reprezinte cel puţin 40% din cele emise la radio şi TV.

De asemenea, cel puţin 75% din conţinutul informativ şi de divertisment radiofonic va trebui să fie în limba ucraineană.

Va fi interzis și importul de produse tipărite în „limba agresorului”

Parlamentul de la Kiev a votat de asemenea favorabil interzicerea importului şi distribuirii de produse tipărite, în principal cărţi, din Rusia, Belarus şi teritoriile ocupate ale Ucrainei (referire la peninsula Crimeea şi la republicile separatiste pro-ruse din Donbas).

Mai mult, pentru importul de cărţi din alte ţări decât Rusia şi Belarus, dar care sunt tipărite în „limba agresorului”, va fi necesară o licenţă specială.

Cărţile din Rusia erau însă deja restricţionate în Ucraina încă din anul 2016.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro