Sari direct la conținut

Se îndepărtează Kazahstanul de Rusia? Cum a înfuriat președintele Tokayev Kremlinul

HotNews.ro
Vladimir Putin si Kassym-Jomart Tokayev, Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images
Vladimir Putin si Kassym-Jomart Tokayev, Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images

Președintele Tokayev a refuzat în mod public să recunoască regiunile separatiste din Ucraina susținute de Moscova, dar unii spun că această mișcare a fost făcută doar pentru a evita sancțiunile occidentale, scrie Al Jazeera.

Vinerea trecută, Kassym-Jomart Tokayev a părut încolțit în timp ce stătea lângă omologul său rus, Vladimir Putin, și Margarita Simonian, șefa rețelei de televiziune RT, finanțată de Kremlin, care este sancționată în Occident.

Cei trei se aflau pe scena principală a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, fosta capitală imperială a Rusiei și orașul natal al lui Putin.

Simonian l-a întrebat pe liderul kazah despre „inevitabilitatea” și „legalitatea” a ceea ce Kremlinul a numit o „operațiune specială” în Ucraina – cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Nerecunoașterea independenței provinciilor Donbas și Luhansk

„Există opinii diferite în această privință”, a început diplomatic Tokayev, fost ministru de externe al Kazahstanului și fost secretar general adjunct al Națiunilor Unite.

Timp de aproximativ două minute, el a divagat despre dreptul internațional, Carta ONU și „incompatibilitatea” drepturilor la integritate teritorială și autodeterminare.

„Dacă dreptul la autodeterminare va fi pus în aplicare la nivel mondial, vor exista peste 600 de națiuni în loc de 193 de state care sunt în prezent membre ale ONU. Bineînțeles, ar fi un haos”, a declarat Tokayev.

Și apoi a spus ceva ce pare să fi spulberat „parteneriatul strategic” post-sovietic al Kazahstanului cu fostul său stăpân imperial.

„De aceea nu vom recunoaște Taiwanul, Kosovo, [regiunile georgiene separatiste] Osetia de Sud și Abhazia”, a spus Tokayev cu un zâmbet slab.

„Aparent, același principiu va fi aplicat teritoriilor cvasi-statale care sunt, în opinia noastră, Luhansk și Donețk”, cele două regiuni separatiste din sud-estul Ucrainei, a mai spus el.

Ambele regiuni s-au declarat independenteîntr-o mișcare de secesiune în 2014 cu sprijinul militar și financiar al Moscovei, într-un război care a ucis peste 13.000 de persoane și a dezrădăcinat milioane de oameni.

Dar Kremlinul a recunoscut „independența” acestora abia aproape opt ani mai târziu, la 22 februarie, cu două zile înainte de a invada Ucraina propriu-zisă.

Cuvintele lui Tokayev i-a înfuriat pe mulți de la Kremlin /Amenințări cu invazia

Un deputat rus a declarat că Tokayev l-a „provocat” pe Putin – și a dat de înțeles că Moscova ar putea invada regiunile nordice ale Kazahstanului, care au o populație mare de etnie rusă.

„Există multe orașe cu o populație predominant rusă care au prea puțin de-a face cu ceea ce se numea Kazahstan”, a declarat Konstantin Zatulin pentru Radio Moskva.

„Aș vrea ca Astana [vechiul nume al capitalei kazahe, Nur-Sultan] să nu uite că, împreună cu prietenii și partenerii, nu ridicăm probleme teritoriale și nu ne certăm. Cu restul – cum ar fi, de exemplu, cu Ucraina – totul este posibil”, a spus el.

Putin: „Kazahii nu au avut niciodată un stat”

La scurt timp după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, Putin a afirmat că primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, „a creat un stat pe un teritoriu care nu a avut niciodată un stat”.

„Kazahii nu au avut niciodată un stat, el l-a creat”, a declarat Putin în fața unui grup de tineri pro-Kremlin.

Șase ani mai târziu, un alt deputat rus a ridicat miza, afirmând că însăși existența Kazahstanului nu este altceva decât un „cadou” al Moscovei.

Și mulți din Ucraina au văzut în discursul lui Tokayev o declarație îndrăzneață care semnifică „apusul” blocurilor politice, economice și militare conduse de Moscova în fosta URSS, care includ Kazahstanul.

„Kievul a remarcat curajul lui Tokayev, care a putut spune astfel de cuvinte în fața lui Putin”, a declarat pentru Al Jazeera analistul Aleksei Kushch, cu sediul la Kiev.

El a spus că războiul dintre Rusia și Ucraina – și crimele comise de militarii ruși în Ucraina – vor duce la pierderea influenței Moscovei în Kazahstan și în Asia Centrală ex-sovietică.

„Cruzimea animalică a imperiului [rusesc] pe teritoriul Ucrainei i-a îngrozit chiar și pe aliații tradiționali ai Rusiei”, a spus el.

Regiunea, în majoritate musulmană și bogată în resurse, este întinsă strategic între Rusia, China și Afganistan.

China și Turcia vor umple golul – în timp ce „pântecul moale al Rusiei, de la Urali până la [Munții] Altai, nu va mai fi curtea din spate a imperiului îmbătrânit”, a declarat Kushch pentru Al Jazeera.

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro