Sari direct la conținut

"Rușii ar putea veni în orice moment": teamă la „Suwałki gap”, la granița cu UE / Locul unde Putin ar lovi prima dată

HotNews.ro
Regiunea rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, Foto: Aleksey Shirmanov / Alamy / Profimedia
Regiunea rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, Foto: Aleksey Shirmanov / Alamy / Profimedia

Stefan Bilas, în vârstă de 68 de ani, spune că îi aude uneori pe ruși. Poate fi zgomotul tancurilor care acoperă cotcodăcitul blând al găinilor din curtea din fața casei sale sau, mai des, vâjâitul elicopterelor de atac sau vuietul asurzitor al avioanelor de vânătoare, cu destinație necunoscută, își începe The Guardian reportajul din „coridul” Suwałki.

S-au auzit focuri de artilerie noaptea trecută și există un poligon de tragere undeva pe acolo, arată el. Luminile unui turn de veghe rusesc pot fi văzute în toiul nopții. „Pace”, toastează fermierul pensionar, dând pe gât o vodcă.

Bilas, fiul unui ucrainean strămutat cu forța în zonă de sovietici în 1947, în cadrul Operațiunii Vistula, încercarea lui Iosif Stalin de a degermaniza teritoriul aflat sub controlul său, s-a născut și a crescut în acest sat polonez, Rudziszki, unde singurul drum de 63 de case se termină la o poartă închisă spre o pădure. Intrarea este interzisă. Străinii din sat nu au voie nici măcar să meargă pe jos până la casa lui Bilas.

Acest lucru se datorează faptului că acei copaci marchează locul unde se oprește Polonia și unde începe exclava de 15.000 km pătrați Kaliningrad, situată la Marea Baltică. Mica casă albă a lui Bilas este ultima de pe drum, la aproximativ 50 de metri de poartă.

Pădurea – adâncă de doar 100 de metri, dar deasă și înaltă – acoperă aproape toate acțiunile. Pentru că, deși Bilas și soția sa, Halina, în vârstă de 65 de ani, și vecinii lor, Henryka Wolodzko, în vârstă de 63 de ani, și Jan Wolodzko, în vârstă de 67 de ani, îi pot auzi pe ruși, nu-i pot vedea. Și nici nu vor să îi vadă.

„Mă gândesc la asta în fiecare zi”, spune Bilas, dând pe gât încă un pahar. „Ar putea veni oricând. Să ne ucidă în paturile noastre”. „Ce cred eu despre ei?”, spune el, luând un exemplar al unei biografii în limba poloneză a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Ar fi mai bine să nu spun.”

Acesta este teritoriul „Suwałki Gap”, acea fâșie de pământ în jurul graniței dintre Polonia și Lituania, care este traversată la vest de ruși și la est de Belarus, țară prietenoasă cu Kremlinul.

Strategia de război a Kremlinului la Suwalki / Capitalele baltice ar putea fi cucerite în trei zile

Este, spun analiștii militari, locul în care Vladimir Putin ar lovi probabil prima dată dacă ar decide că nu mai are nimic de pierdut după implicarea occidentală în războiul său din Ucraina.

„Rușii ar putea veni în orice moment”: teamă la „Suwałki gap”, la granița cu UE

Strategia Kremlinului, cred strategii militari, ar fi să ia cu asalt Lituania, Letonia și Estonia dinspre Rusia continentală. Capitalele baltice ar putea fi cucerite în mai puțin de trei zile, sugerează analiștii.

În același timp, Putin ar încerca să blocheze încercările de întărire ale NATO, transformând această porțiune de frontieră, singurul coridor terestru care ar fi la dispoziția alianței militare occidentale, într-un infern impenetrabil.

Există doar două drumuri și o linie de cale ferată care trec din Polonia în Lituania prin această breșă, care, în rest, este un teren mlăștinos și dificil pentru o armată mecanizată.

Liderul dictatorial al Belarusului, Alexander Lukașenko, a arătat în războiul din Ucraina că este dispus să îl lase pe Putin să îi folosească țara ca rampă de lansare pentru o invazie.

(reportaj integral pe The Guardian)

Blocada Lituaniei a înfuriat Rusia

Blocada enclavei sale, care a depinde în mod tradițional de legăturile de transport către și dinspre Rusia care traversează Lituania, a înfuriat Moscova și a amenințat cu represalii.

Kremlinul denunță „restricții antirusești” asupra mărfurilor care tranzitează regiunea dintre Kaliningrad și restul Rusiei.

Guvernatorul Kaliningradului, Anton Alikhanov, a declarat la momentul respectiv că interdicția va acoperi aproximativ 50% din produsele pe care Kaliningrad le importă.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad.

Pe altă parte, interdicția impusă de Lituania nu este o blocadă, apreciază Comisia Europeană, ci mai degrabă inspecţii „specifice” şi „proporţionale” efectuate de țara baltică, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene, relatează agenţia EFE.

O blocadă asupra regiunii Kaliningrad este exclusă, deoarece tranzitul mărfurilor nesancționate de UE continuă acolo, a declarat marți ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer, după ce a fost convocat la ministerul rus de externe, potrivit Reuters.

Blocada Lituaniei restricționează anumite mărfuri

​Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând din 18 iunie, este în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către enclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE.

Printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată.

Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro