Sari direct la conținut

Lukaşenko: Rusia, Ucraina şi Occidentul trebuie să ajungă un acord pentru a evita "abisul războiului mondial"

HotNews.ro
Alexandr Lukasenko, Foto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia
Alexandr Lukasenko, Foto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a decarat că Occidentul, Ucraina şi Rusia trebuie să ajungă la o înţelegere privind încetarea conflictului în Ucraina, pentru a se evita un război nuclear, potrivit AFP, citată de agenţia de presă TASS.

„Trebuie să ne oprim, să ajungem la un acord, să punem capăt acestei mizerii, operațiunii și războiului din Ucraina”, a declarat Lukașenko, principalul aliat al președintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu exclusiv acordat AFP joi la Minsk.

„Să ne oprim și apoi ne vom gândi cum să continuăm să trăim. Nu este nevoie să mergem mai departe. Mai departe se află abisul războiului nuclear. Nu este nevoie să mergem acolo”, a spus Lukaşenko joi în cea de-a 148-a zi a invziei Rusiei în Ucraina.

Lukaşenko acuză Occidentul

Lukașenko a acuzat Occidentul că urmărește un conflict cu Rusia și că a provocat războiul din Ucraina.

„Ați stimulat războiul și îl continuați. Am văzut motivele acestui război. Dacă Rusia nu v-ar fi luat-o înainte, voi, membri ai NATO, v-ați fi organizat și ați fi dat o lovitură împotriva ei”, a spus el.

„Doar că a luat-o puțin înaintea voastră”, a adăugat Lukașenko.

Ucraina trebuie să accepte condiţiile Rusiei

În continuare, el a îndemnat autoritățile ucrainene să accepte condițiile Rusiei.

„În acest moment, particularitatea momentului este că acest război se poate încheia în condiții mai acceptabile pentru Ucraina… ar trebui să se așeze la masa negocierilor și să fie de acord că nu vor amenința niciodată Rusia”, a mai spus Lukaşenko.

Lukaşenko a mai declarat că Ucraina trebuie să accepte pierderea regiunilor care au trecut sub controlul Federaţiei Ruse, notează agenţia de presă Rosbalt, preluată de Rador.

„Acest lucru deja nu se mai dezbate, acest lucru putea fi încă dezbătut în februarie, în martie”, este de părere Lukaşenko

De la invazie, Belarusul a fost un punct de sprijin pentru campania militară a Rusiei în Ucraina, dar Lukașenko a evitat până acum să se implice direct în conflict.

––––-

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro