Sari direct la conținut

De ce anunță Ramzan Kadîrov că se retrage tocmai acum? Trei scenarii

HotNews.ro
Ramzan Kadirov este un aliat apropiat al presedintelui Vladimir Putin, Foto: Willvest News / Profimedia Images
Ramzan Kadirov este un aliat apropiat al presedintelui Vladimir Putin, Foto: Willvest News / Profimedia Images

Ramzan Kadîrov a publicat sâmbătă, 3 septemebrie, un clip în care spune că a condus Cecenia pentru prea mult timp și venit timpul „să se retragă înainte să fie dat afară” și că vrea o „vacanță pe termen nedeterminat”.

În clipul postat pe canalul său de Telegram, liderul cecen spune că tocmai și-a dat seama că a condus Cecenia pentru 15 ani și că oaspeții sunt iubiți când mai și pleacă.

„De 15 ani încoace, conduc republica. Noi, caucazienii, cecenii, avem un proverb „Oricât de respectat, de mult așteptat ar fi oaspetele, dacă pleacă la timp, atunci sunt și mai iubiți.” Prin urmare, cred că a venit și timpul meu. Până mă dau afară. Mi se pare că sunt deja bătrân. Cândva eram cel mai mic, fără experiență. Și acum am rămas același nepriceput, dar tinerețea mea a plecat undeva”, spus Kadirov în mesajul său, potrivit Ukrainska Pravda.

Misterul asupra „pauzei” și speculațiile din teren

Kadîrov conduce Republica Cecenă, parte a Federației Ruse, din martie 2007. Vladimir Putin i-a dat mână liberă în Cecenia în schimbul unui sprijin incontestabil pe teatrul internațional: mai întâi în Siria, apoi în Ucraina, încă din primele zile ale războiului, unde a trimis pe front cel puțin 10.000 de oameni: sunt trupele sale personale, soldați devotați trup și suflet până la moștenirea poreclei „Kadîroviți”.

Stilul, tonul și tema ultimului mesaj nu par să aparțină deloc infamului „măcelar din Groznîi”. Cu toate acestea, Kadîrov a mai evocat deja în trecut un posibil pas înapoi în fruntea Ceceniei și apoi a rămas în funcție, potrivit unei analize Inside Over.

Recunoaștere din partea lui Putin?

De obicei, astfel de declarații vin atunci când cineva vrea să obțină ceva – în acest caz de la Putin – sau cel puțin o expresie publică de sprijin, un gest important de recunoștință.

Potrivit altor analiști, momentul acestei declarații este cel puțin neobișnuit. Dacă ceea ce a declarat Kadîrov se dovedește a fi adevărat și se retrage voluntar, ar fi o mișcare fără precedent.

De la publicarea mesajului, afacerea a căpătat contururi foarte fumurii. De fapt, la sfârșitul comunicatului său, Kadîrov a adăugat o frază mai degrabă sibilinică: „Cred că a venit timpul meu înainte ca ceilalți să mă dea afară”. Cine ar putea fi acești alții, este greu de spus: cecenii? Nu prea. Kremlinul? Poate.

Ramzan Kadirov Foto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Între timp, de la Moscova, la scurt timp după declarațiile liderului cecen a venit un fel de dezmințire, sau cel puțin o luare de poziție prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: „Nu am primit încă o comunicare oficială, el continuă să conducă Cecenia. Președintele Putin a văzut rapoarte despre o posibilă demisie a lui Kadîrov, dar nimic nu s-a materializat încă în vreun fel”, a relatat Interfax.

Acest schimb de mesaje reci de la distanță, care demontează o gravă lipsă de comunicare (și poate de armonie) între loialiștii de lungă durată, lasă pe masă cel puțin trei ipoteze și, prin urmare, trei scenarii diferite:

  • 1. Kadîrov ar fi „dezamăgit” așteptările lui Putin în Ucraina, după promisiunile sale de a acționa incisiv și definitiv pe teatrul de război din Ucraina;
  • 2. O poziție de conducere în cadrul Gărzii Naționale Ruse (portalul Meduza relatează acest lucru, citând surse proprii din cadrul administrației prezidențiale);
  • 3. Temeri întemeiate pentru propria siguranță: la urma urmei, în mai multe fraze, liderul a evocat conceptul de a pleca „înainte de a fi trimis de alții”

Precedent. Asasinarea lui Boris Nemțov

La sfârșitul lunii februarie 2016, Kadîrov promisese deja că va demisiona atunci când îi va expira mandatul, în aprilie, o mișcare neașteptată și improbabilă pe care analiștii au considerat-o o încercare de a convinge conducerea rusă să îl reconfirme.

„Spun că timpul meu a trecut”, declarase el într-un interviu difuzat de NTV, plimbându-se prin grădinile palatului său din Cecenia. „Avem o mulțime de succesori în echipă, sunt specialiști foarte buni. Acesta este punctul culminant pentru Kadîrov”.

Anunțul a fost făcut la exact un an de la asasinarea liderului opoziției ruse Boris Nemțov.

La momentul respectiv, ultimele declarații ale lui Kadîrov păreau a fi menite să contrabalanseze presiunea mediatică asupra Kremlinului pentru a-l numi lider interimar. În acel moment, Kadîrov a intensificat încercările de a se prezenta ca fiind câinele de atac al lui Putin, numind opoziția liberală „dușmani ai poporului”.

Deși șansele ca Kadîrov să părăsească conducerea Ceceniei existau încă de pe atunci, era probabil ca și atunci Kremlinul să aibă o „varietate de alte posibilități” în ceea ce privește persoana care ar putea conduce republica.

Ramzan Kadirov (centru) Foto: TASS / Profimedia Images

Fluxul de bani către Cecenia

În 2016, Kadîrov s-a temut că fluxul de bani federali către Cecenia ar putea fi redus. Moscova s-a angajat în mod deschis să dezvolte Peninsula Crimeea, recent anexată, și, de asemenea, a trebuit să cheltuiască pentru a lupta în războiul său nedeclarat din sud-estul Ucrainei, dar și pentru a susține economia prăbușită a regiunii.

Între timp, Moscova și Sankt-Petersburg se așteptau la prioritatea lor obișnuită, iar regiunile donatoare nete, precum Tatarstan și Yakutia, începeau să se agite pentru o parte mai mare din bugetul național. Amenințarea sa de a demisiona a avut efectul scontat: Moscova a simțit că nu are nicio alternativă viabilă în Cecenia și a capitulat cu o sumă mare.

În noiembrie 2017, un nou anunț de demisie, despre care Kadîrov vorbește ca despre un „vis”.

Este puțin cam greu de crezut că, la vârsta de 41 de ani, necruțătorul lider cecen ar putea renunța la fieful său personal. Chiar și atunci, cea mai populară presupunere a fost că Kadîrov cerea ceva.

Intervievat la postul de televiziune de stat Russia-1 la 26 noiembrie, Kadîrov a afirmat că „a fost o vreme când era nevoie de oameni ca mine pentru a lupta, pentru a stabili ordinea”, dar „acum avem ordine”.

Chiar și atunci, este inutil să mai spunem că nu a demisionat. (Integral pe Inside Over)

Atrocități și încălcări masive ale dreptului omului în Cecenia sub conducerea lui Ramzan Kadîrov

Sub conducerea sa, regiunea a fost acuzată de încălcări masive ale drepturilor omului, inclusiv împotriva persoanelor suspectate că sunt gay.

Ramzan Kadîrov este asociat cu asasinarea unuia dintre cei mai importanți rivali politici ai lui Vladimir Putin, Boris Nemțov, împușcat în plină stradă în Moscova în timp ce se întorcea de la un restaurant.

Imediat după asasinat el l-a lăudat pe ofițerul de securitate acuzat de uciderea lui Nemțov, Zaur Dadayev, despre care a spus că a fost devotat cu sinceritate Rusiei, gata să-și dea viața pentru patria mamă. A doua zi a fost decorat de Vladimir Putin cu Ordinul de Onoare.

Cine este Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei

Kadîrov a fost numit în funcția de președinte al Ceceniei în 2007, când avea 30 de ani, după ce acesta a fost timp de un an și prim-ministrul guvernului de la Groznîi.

El este fiul fostului președinte pro-rus Ahmad Kadîrov, ucis intr-un atentat în luna mai 2004.

Kremlinul s-a bazat pe Kadîrov, considerat un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, să stabilizeze Cecenia după două războaie separatiste, acesta conducând republica predominant musulmană ca pe un fief personal cu ajutorul temutelor sale trupe de securitate, folosite pentru a suprima orice disidență.

Grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autoritățile cecene de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.

Liderul cecen a negat orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate, afirmând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.

Sursă: Inside Over, Ukrainska Pravda, Tass,HotNews.ro

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro