Sari direct la conținut

Miza lui Putin: Generalul Iarnă va redeveni aliatul Moscovei?

HotNews.ro
Convoi de tancuri ucrainene, Foto: Profimedia Images
Convoi de tancuri ucrainene, Foto: Profimedia Images

Întrucât iarna este încă departe, este deja evident faptul că sprijinul Occidentului pentru Ucraina, prin sancțiunile economice împotriva regimului Putin, este indicat ca fiind răspunzător pentru criza energetică și inflaționistă care lasă clasele de mijloc și inferioare în pragul unei crize de nervi, potrivit Diario de Noticias, citat de Rador.

Susținătorii Moscovei, fie de extremă-dreaptă, fie de extremă-stângă, joacă pe sofismul potrivit căruia popoarele democrațiilor occidentale nu ar trebui să sufere din cauza acestei crize și că asta se întâmplă doar pentru că guvernele lor le-au dus la război.

În cadrul acestui sofism, evident, apărarea Democrației nu intră în ecuație, deoarece radicalii nu o consideră esențială.

Este clar că războiul rezultat din invadarea de către Rusia a Ucrainei a înrăutăţit criza energetică și a alimentat o spirală inflaționistă în care limitarea majorității salariilor este singurul element care împiedică creșterea suplimentară a inflației.

Numai că această pierdere a puterii de cumpărare provocată de existența unor salarii care nu țin pasul cu inflația, dacă va continua, va sfârşi prin a fi folosită de populiștii aliați ai lui Putin pentru a submina încrederea cetățenilor în guvernele democratice pe care le-au ales.

Merită să amintim că inflația, pe care BCE și FED o considerau tranzitorie, a început în 2021 și nu a fost doar rezultatul dificultăților din lanțurile de aprovizionare și al creșterii generalizate a preţului energiei, ci, mai ales, al existenței prea multor bani în circuit.

Băncile centrale au alimentat inflația, pe care ar fi trebuit s-o combată, aruncând bani în economie la dobânzi foarte mici sau chiar negative. Din nou, temându-se de răcirea prelungită a economiei, au creat o nouă criză prin strategia folosită pentru combaterea crizei instalate.

Ideea este că cetățenilor trebuie să li se spună, așa cum sugerează Emmanuel Macron, că vremea abundenței s-a încheiat.

Începând cu abundența de bani pe care guvernele iresponsabile o revarsă asupra tuturor problemelor, trecând prin abundența de energie pe care guvernele iresponsabile o folosesc ca și cum ar fi nelimitată.

Cu factorul agravant, în cazul țărilor europene, de a fi nevoite să importe o parte esențială din energia pe care o consumă. Factura este aici, din ce în ce mai grea.

Pe asta mizează Vladimir Putin. Iarna va veni și opinia publică occidentală nu va găsi că este atât de bine să susțină Ucraina care luptă împotriva Rusiei prin sancțiuni, dacă aceasta înseamnă o recesiune provocată de lipsa gazului rusesc în industria din centrul Europei și case îngheţate.

La Moscova, se freacă mâinile în aşteptarea sosirea celebrului general. (preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro