Putin le cere companiilor să le garanteze locurile de muncă „voluntarilor” care luptă pentru Rusia în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin le cere angajatorilor să garanteze locurile de muncă bărbaților care se oferă „voluntari” pentru a lupta în Ucraina, în contextul deficitului de trupe pe care îl are Armata Rusiei, scrie The Moscow Times.
Putin s-a angajat să ceară Guvernului să transpună în lege o astfel de prevedere, după ce ar fi primit plângeri că unii angajatori ar fi amenințat că îi vor concedia pe angajații care și-au luat concedii prelungite în timp ce luptau în Ucraina, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
Promisiunea i-a fost făcută unui angajat al Ministerului pentru Situații de Urgență din Orientul Îndepărtat, căruia i s-ar fi refuzat dreptul de a se întoarce la muncă după ce a luptat pe front, a spus Peskov.
„Putin i-a promis acestui angajat că va atrage atenția guvernului asupra decalajului din legislația rusă”, a spus Peskov, adăugând că „legislația trebuie adusă în concordanță cu situația de facto”.
Parlamentarii ruși au ridicat și ei problema menținerii locului de muncă, spunând că au existat cazuri de concedieri în cazul unor angajați care au mers să lupte în Armata Rusiei.
„Consider că este corect să elaborăm amendamente la Codul Muncii pentru a proteja drepturile voluntarilor”, a scris pe Telegram deputatul Alexander Hinștein.
El a susținut că Ministerul rus al Apărării a sprijinit propunerea sa și că la finalul vacanței parlamentare va prezenta o lege care să garanteze voluntarilor dreptul de a-și păstra locurile de muncă.
Kremlinul a refuzat să declare mobilizare generală, în ciuda avansului redus al Rusiei în Ucraina și a rapoartelor privind pierderile grele suferite de armată. În schimb, a încercat să ducă mai mulți oameni pe front prin recrutarea deținuților și reducerea cerințelor de pregătire sau oferind bonusuri mari pentru înrolare, scrie The Moscow Times.
Jurnaliștii de investigație ruși au scris încă de la începutul lunii iulie că grupul de mercenari Wagner a început să recruteze condamnați din închisorile rusești pentru războiul din Ucraina, promițându-le bani și grațierea.
Tot în luna iulie grupul Wagner, despre care Kremlinul a negat mereu că acționează în folosul statului rus înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a început să facă recrutări și în fostele state sovietice Kârgâzstan și Uzbekistan.
Recent, Novaia Gazeta a scris că angajați ai administrației districtului Frunzensky din Sankt Petersburg au încercat să recruteze persoane fără adăpost pentru războiul din Ucraina.
Potrivit estimărilor Armatei Ucrainei, de la invazia din 24 februarie și până acum Armata Rusiei ar fi pierdut peste 50.000 de soldați.
- Urmărește ultimele evoluții din a 195-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO