Sari direct la conținut

Șapte luni de la invazia Ucrainei de către Rusia. Cronologia evenimentelor

HotNews.ro
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, Foto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, Foto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

În 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, Putin sperând ca războiul să dureze doar câteva zile. Au trecut însă 7 luni, iar victoria Rusiei pare tot mai îndepărtată. Cele 7 luni au schimbat lumea și economia mondială abrupt și ireversibil.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o invazie a Ucrainei din Belarus la nord și prin sud-est. Războiul a ucis mii de oameni, a strămutat milioane și a distrus orașe întregi.

Faza 1 – Rusia își propune să cucerească Ucraina și să înlocuiască guvernul / Occidentul reacționează

24 februarie: Președintele rus Vladimir Putin își anunță decizia de a lansa o „operație militară specială” în Ucraina într-un discurs înainte de zori și începe invazia terestră, maritimă și aeriană. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ține un discurs scurt și declară legea marțială și mobilizarea generală. Președintele american Joe Biden extinde sancțiunile la patru bănci rusești și interzice exporturile de tehnologii sensibile din SUA, în special în sectoarele aviației, maritime și apărării.

26-27 februarie: Zelenski refuză o ofertă a SUA de a se evacua, spunând: „Lupta este aici; Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”. Atacul Rusiei asupra Kievului, orașului din estul Harkov și Cernihiv în stalpurile de nord, în timp ce apărătorii ucraineni vizează vehicule de aprovizionare cu rachete Javelin. Uniunea Europeană interzice anumite bănci rusești de la SWIFT și îngheață depozitele băncilor centrale ruse. De asemenea, interzice aeronavelor rusești survolarea spațiului aerian al UE.

28 februarie: Ucraina solicită aderarea la UE.

1 martie: Un convoi militar rusesc de 65 km (40,4 mile) se deplasează spre capitala Ucrainei, Kiev. SUA își închid spațiul aerian traficului rusesc.

2 martie: Forțele ruse intră în orașul sudic Herson.

4 martie: Forțele ruse bombardează cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporijia, stârnind temeri cu privire la un dezastru după modelul Cernobîl.

8 martie: Comisia Europeană dezvăluie REPowerEU, un plan de reducere a dependenței de gazele naturale rusești cu două treimi până la sfârșitul anului. SUA interzic importurile rusești de țiței. Numărul refugiaților ucraineni urcă la două milioane.

Congresul SUA aprobă cheltuieli de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, împărțite egal între ajutorul pentru refugiați și ajutorul militar pentru front.

11 martie: Armata rusă intră în periferia nord-vest a Kievului, dar se confruntă cu deficit de soldați. Putin aprobă desfășurarea a până la 16.000 de luptători ilegali din Siria. UE emite Declarația de la Versailles ca răspuns la războiul din Ucraina, cerând statelor membre să consolideze cheltuielile pentru apărare.

13 martie: Rusia își extinde țintele spre vest, trăgând 30 de rachete de croazieră într-o bază de antrenament militară din Yavoriv, ​​la 25 km (15,5 mile) de granița cu Polonia, ucigând 35 de persoane.

Viktor Zolotov, care conduce garda națională, devine primul rus de rang înalt care admite că războiul nu decurge conform planului

14 martie: Apropiatul lui Putin, Viktor Zolotov, care conduce garda națională, devine primul rus de rang înalt care admite că războiul din Ucraina nu decurge conform planului.

16 martie: Rusia bombardează un teatru din orașul portuar Mariupol, din sud, ucigând cel puțin 300 de civili care se adăposteau acolo.

23 martie: NATO estimează că Rusia a pierdut 7.000-15.000 de militari într-o lună de război și că numărul rușilor morți, răniți, capturați și dispăruți este de 40.000.

Faza 2 – Rusia se reorientează spre est, în timp ce Ucraina lansează contraofensive în nord și sud, luând înapoi peste 1.000 de așezări. SUA și Marea Britanie trimit sisteme avansate de rachete în Ucraina.

25 martie: Rusia spune că se va concentra pe consolidarea controlului asupra provinciilor ucrainene de est Lugansk și Donețk, într-o aparentă redefinire a obiectivelor sale de război. Peste 3,7 milioane de ucraineni au devenit refugiați.

27 martie: Zelenski le spune jurnaliştilor ruşi, într-un apel video, că este dispus să ia în considerare neutralitatea geopolitică a Ucrainei şi să facă compromisuri cu privire la statutul regiunii de est Donbas – pretextul invaziei Rusiei.

29 martie: Negociatorii ruși și ucraineni se întâlnesc la Istanbul – prima lor întâlnire în persoană în mai mult de trei săptămâni. Ucraina înaintează o propunere detaliată de neutralitate.

2 aprilie: În timp ce trupele ruse se retrag din Bucha, un oraș la nord-vest de Kiev, zeci de cadavre (aparent, civili) sunt găsite pe străzi.

4 aprilie: Președintele american Joe Biden cere ca Putin să fie judecat într-un tribunal pentru crime de război pentru presupusele ucideri de civili în Bucha.

6 aprilie: Administrația Biden interzice investițiile americane în Rusia și solicită G20 expulzarea Rusiei din grup.

7 aprilie: Rusia trage cu muniții cu dispersie în calea ferată Kramatorsk, stație plină cu mii de evacuați, ucigând cel puțin 52 de oameni. Adunarea Generală a ONU votează suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al organizației.

8 aprilie: Expertii criminalisti incep exhumarea cadavrelor in gropi comune din Bucha. UE interzice importurile de cărbune rusesc, privând Rusia de 8 miliarde de euro (7,97 miliarde de dolari) pe an. Ca parte a celei de-a cincea runde de sancțiuni, UE interzice și importurile de cherestea, ciment, fructe de mare și îngrășăminte rusești. UE interzice, de asemenea, exportul către Rusia de combustibil pentru avioane și tehnologii. Președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, îi înmânează lui Zelenskyy un chestionar, dând startul procesului de aderare a Ucrainei la UE.

14 aprilie: Ucraina scufundă nava amiral Moscova a flotei ruse de la Marea Neagră, după ce a lovit-o cu două rachete Neptune.

16 aprilie: Ministerul rus al apărării spune că controlează portul Mariupol, deși luptele continuă.

18 aprilie: Forțele ruse lansează o nouă ofensivă pe scară largă în estul Ucrainei pentru a prelua controlul deplin asupra regiunilor Lugansk și Donețk.

21 aprilie: Putin declară victorie în bătălia pentru Mariupol, chiar dacă aproximativ 2.500 de pușcași marini ucraineni rămân baricadați în oțelăria Azovstal.

28 aprilie: Președintele Biden cere Congresului să aprobe un pachet financiar de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

4 mai: Rapoartele ucrainene și rusești spun că o contraofensivă ucraineană la nord și la est de Harkov a împins trupele ruse la 40 km (24,9 mile) înapoi de oraș, în primul succes semnificativ ucrainean de la câștigarea bătăliei de la Kiev. Comisia Europeană dezvăluie o a șasea rundă de sancțiuni, inclusiv o interdicție completă a importului de petrol rusesc, care va intra în vigoare până la sfârșitul anului.

5 mai: Comandantul-șef ucrainean Valerii Zaluzhnyi spune că forțele ucrainene trec la operațiuni de contraofensivă în jurul orașelor estice Harkiv și Izyum, prima declarație militară directă ucraineană a trecerii la operațiuni ofensive.

11 mai: Ucraina limitează pentru prima dată gazul rusesc care tranzitează teritoriul său către Europa, reducând cu un sfert fluxul de gaz prin una dintre cele două conducte majore.

12 mai: Finlanda anunță că va solicita aderarea la NATO.

15 mai: Suedia anunță că va solicita aderarea la NATO, punând capăt a două secole de neutralitate.

16 mai: Ministerul apărării al Ucrainei spune că trupele sale au înaintat până la granița cu Rusia, la 40 km (24,9 mile) nord de Harkov

17 mai: armata ucraineană declară încetarea rezistenței Azovstal la Mariupol.

18 mai: Comisia Europeană anunță un plan de 220 de miliarde de euro (219 miliarde de dolari) pentru a renunța la toți combustibilii fosili din Rusia pe o perioadă de cinci ani.

19 mai: Congresul SUA aprobă un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, mai mult decât cei 33 de miliarde de dolari pe care Biden i-a cerut inițial, din care aproximativ jumătate este destinat ajutorului și proviziilor militare.

21 mai: Începe bătălia pentru orașul Severdonețk din provincia estică Lugansk. Ministerul rus al Apărării anunță că deține controlul deplin al Mariupolului, în urma evacuării a 1.908 de apărători ai uzinei Azovstal de acolo, la o lună după ce Putin a declarat victoria asupra orașului.

27 mai: Forțele ruse înaintează spre Severdonețk din trei direcții diferite și încep atacurile directe asupra zonelor construite ale orașului din nord, preluând controlul hotelului Mir.

28 mai: Ucraina lansează o contraofensivă la Herson, aducând forțele ruse într-o poziție defensivă „dezavantajoasă” și provocând pierderi grele.

30 mai: După o oarecare ezitare, Biden decide să trimită „sisteme de rachete mai avansate” în Ucraina pentru a permite raiduri de artilerie de mai mare precizie. SUA vor trimite GMLRS și sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) cu rachete cu o rază de acțiune de 80 km (49,7 mile).

31 mai: Forțele ruse ocupă centrul orașului Severdonețk în timp ce trupele ucrainene se retrag tactic, dar luptele continuă.

UE interzice petrolul și produsele petroliere rusești, în urma unei decizii privind cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

2 iunie: șeful administrației militare din regiunea Herson, Hennadiy Lahuta, raportează că contraofensiva ucraineană a eliberat 20 de sate.

6 iunie: Marea Britanie anunță că va trimite în Ucraina sisteme de lansare multiplă M270 cu o rază de acțiune de 80 km (49,7 mile).

Rusia reduce livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 la 40% din capacitate

13 iunie: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pare să sugereze că Ucraina va trebui să accepte o pierdere a suveranității sau a unui teritoriu în schimbul păcii, în timpul unei conferințe de presă în Finlanda.

15 iunie: Rusia reduce livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 la 40% din capacitate.

24 iunie: Deși există încă lupte din ariergarda, guvernatorul Luhansk Serhiy Haidai spune că Severodonețk va fi abandonat.

UE invită oficial Ucraina și Moldova să devină țări candidate la UE.

27 iunie: Rachetele rusești vizează un centru comercial din Kremenchuk, centrul Ucrainei, ucigând cel puțin 18 persoane.

Rusia nu își plătește datoria suverană pentru prima dată de la Revoluția bolșevică din 1917, expirând perioada de grație de 30 de zile pentru plățile de dobânzi de 100 de milioane de dolari. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că alianța va crește Forța de pregătire (NRF) de la 40.000 la 300.000.

29 iunie: NATO invită oficial Finlanda și Suedia să devină membre ale alianței, după ce Turcia își retrage vetoul.

30 iunie: După ce au fost lovite de rachete ucrainene, forțele ruse se retrag de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră.

Faza 3 – Rusia își extinde obiectivele, incluzând Herson și Zaporijia

4 iulie: Aproximativ 40 de țări participă la o Conferință internațională privind refacerea Ucrainei la Lugano, Elveția. Premierul ucrainean Denys Shmyhal spune că va fi nevoie de 750 de miliarde de dolari.

17 iulie: Zelensky spune că Rusia a lansat acum 3.000 de rachete de croazieră împotriva țării sale.

20 iulie: Într-un interviu pentru ziarul rus Ria Novosti, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia s-a îndepărtat de obiectivul său oficial de a ocupa cele două regiuni estice Lugansk și Donețk, spunând că Zaporiijia și Herson sunt obiective importante

22 iulie: Rusia și Ucraina semnează un acord intermediat de ONU care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

26 iulie: Compania de stat rusă Gazprom spune că va înjumătăți furnizarea de gaz prin conducta Nord Stream 1 la 20% din capacitate. Miniștrii energiei din UE sunt de acord să reducă în mod voluntar utilizarea gazelor naturale cu 15% în perioada august a acestui an și martie 2023.

27 iulie: Forțele ucrainene avariază vehiculele Antonivka și podurile feroviare folosind artileria cu rachete HIMARS, făcându-le inutilizabile pentru transportul militar greu.

29 iulie: Cel puțin 50 de prizonieri ucraineni sunt uciși când unitatea lor de detenție este aruncată în aer în Olenivka, Donețk. Rusia spune că Ucraina și-a vizat propriii oameni. Ucraina spune că Rusia și-a aruncat în aer propria colonie penală „pentru a acoperi crimele de război”.

1 august: Prima navă încărcată cu cereale ucrainene părăsește portul în urma unui acord din 22 iulie de ridicare a blocadei rusești.

6 august: Comandamentul sudic al Ucrainei spune că forțele sale au distrus 39 de lansatoare de rachete rusești și un depozit de muniții.

Darya Dughina, fiica unui proeminent ultranaționalist rus Alexander Dughin, este ucisă într-o explozie cu mașină-bombă

9 august: Se estimează că nouă avioane de război rusești au fost distruse la sol la baza aeriană Saky din Crimeea, la 225 km (136,7 mile) în spatele liniei frontului, în ceea ce ar părea a fi primul atac important ucrainean asupra unei baze rusești din peninsula. Ucraina distruge, de asemenea, depozitele rusești de muniție în Novooleksiivka din Crimeea, la 150 km (93,2 mile) sud de linia frontului, și un post de comandă la Maksyma Horkoho, pe coasta de sud-vest a Hersonului.

20 august: Darya Dughina, fiica unui proeminent ultranaționalist rus Alexander Dughin, este ucisă într-o explozie cu mașină-bombă în apropiere de Moscova, în ceea ce ar fi putut fi o tentativă de asasinat asupra tatălui ei. Ucraina a negat acuzațiile Rusiei că ea se află în spatele atacului.

24 august: Ucraina marchează ziua independenței față de stăpânirea sovietică și de invazie la scară mare. Sărbătorile publice sunt anulate pe fondul temerilor că Rusia ar putea escalada atacurile pentru a coincide cu ziua, dar Zelenskyi ține un discurs sfidător, spunând că Ucraina a „renascut” când Rusia a invadat: „Nu ne interesează ce armată aveți, ne pasă doar de tara noastra. Vom lupta pentru asta până la final.”

21 septembrie: Președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a populației ruse, inclusiv chemarea rezerviștilor militari în serviciu activ și o creștere a producției de arme. Într-un anunț preînregistrat, Putin a spus că Occidentul „dorește să ne distrugă țara”.

22 septembrie: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ruși să protesteze față de anunțul președintelui Vladimir Putin că va mobiliza 300.000 de soldați ruși pentru război.

Surse folosite: Al Jazeera, CNBC, CNN, AFP, Reuters

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro